Film / seriál

Nervy, nervy, nervičky

Nervy, nervy, nervičky
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Tiež by ste občas najradšej s niečím tresli? Alebo dokonca do niekoho? William Foster to urobí. Oboje!

Horúce popoludnie, dopravná zápcha, nervózni vodiči okolo a vy ste priamo uprostred toho všetkého. Komu by v takejto situácii „netiekli nervy“? Stačí tresnúť dverami a ísť jednoducho domov. Len vás cestou nesmie nikto ničím naštvať, ani trochu... Bohužiaľ, William domov v pokoji nedôjde a začne si uľavovať od svojho života plného stresu. Najskôr baseballovou pálkou, potom nožom, občas päsťami, a nakoniec dôjde aj na zbrane. Voľný pád je skvelý thriller o človeku, ktorého rozhodne nikto nechce stretnúť, ale občas by sme sa ním radi stali všetci. Aspoň na jeden deň.

Voľný pád je výborný psychologický film a Douglas v úlohe agresívneho chlapíka so smutnou dušou je tiež skvelý

Hlavnej úlohy sa ujal, ako mnohí z vás viete, dnes už legendárny Michael Douglas. Predstavuje v nej muža, ktorý mal sľubne rozbehnutú kariéru, manželku a dieťa, každé ráno úplne rovnako vychádzalo slnko a jeho pokojný život nič nenarušovalo. Až neskôr sa dozvieme, že všetko tak krásne zaliate slnkom vždy nebolo a občasným výbuchom hnevu musel čeliť už v minulosti, čo vyústilo v rozvod a zákaz styku so synom. Nuž, nikdy nie je všetko také, ako sa na prvý pohľad javí.

Dobre rozbehnutá mašina

Režisér Joel Schumacher hneď úvodnou scénou odkazuje na Felliniho film 8 ½, ale namiesto vznášajúceho sa hlavného hrdinu, ten Schumacherov vystúpi z auta a začína sa „prechádzať“ po Los Angeles. Spočiatku nevieme ani ako sa volá, pre policajtov sa čoskoro stane známym ako D-FENS, pretože práve toto slovo má napísané na poznávacej značke svojho auta. Meno je to viac než symbolické, pretože defense v angličtine znamená obrana. Vo Voľnom páde ale ide skôr o akúsi domobranu odtrhnutú z reťaze a nie je hneď úplne ľahké rozhodnúť, čo vlastne hlavný hrdina bráni.

Jeho divoké počínanie samozrejme nemôže ujsť polícii, ktorá je vždy o krok pozadu za besniacim chlapíkom, ktorý na seba upúta pozornosť celého mesta. V podstate kráčajú muži zákona za ním a iba evidujú škody, ktoré napáchal. Celému vyšetrovaniu velí policajt (Robert Duvall), ktorý je zhodou okolností posledný deň v práci a dúfa, že bude mať pokoj. Túto predstavu mu William doslova a do písmena rozbije. Obe postavy k sebe majú pritom veľmi blízko – aj policajt sa cíti byť zbytočný a zastaraný. Jeho nadriadený dôstojník ho označuje dokonca za chorého. Celý príbeh stojí na konfrontácii Douglasa a Duvalla – konfrontácii dvoch mužov, ktorí sú vystavení rovnakým tlakom, ale každý reaguje a bráni sa inak.

Pozornejším divákom neujde, že Douglasov hnev sa vždy obracia proti menšinám, a tak sa už po premiére objavili kritiky, že je Voľný pád rasistický film. My radšej uvažujeme tak, že je to odraz skutočných pocitov mnohých ľudí, ktorí nechápu, ako veľmi ich ovplyvnili politické a ekonomické filozofie, a dopúšťajú sa potom fatálnych chýb. Navyše, ak sa prejdete po L. A., malé obchodíky a okrajové štvrte jednoducho obývajú hlavne menšiny.


Zaujímavosť

Filmom sa pri natáčaní videoklipu ku skladbe Walk inšpirovala kapela Foo Fighters.

Voľný pád

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,6 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Joel Schumacher

Scénár Ebbe Roe Smith

Obsadenie Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin, Tuesday Weld, Frederic Forrest, Lois Smith

Dĺžka 112 min.

Rok 1992

Film+ sobota 23. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC