Film / seriál

NCIS

NCIS
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Tento seriál, ktorý na obrazovky vstúpil už v roku 2003, asi netreba predstavovať. Agent Gibbs a jeho partia sú dnes už takou televíznou klasikou.

Dej sa v Námornom vyšetrovacom úrade točí stále okolo toho istého. Keď je spáchaný akýkoľvek zločin v rámci vojenských námorných síl, okamžite je vyšetrovaním poverený tím agenta Gibbsa, aby zločin prešetrili, našli vinníka a postavili ho pred vojenský súd. A často nejde o žiadne malichernosti, zločin svetu proste vládne a veľmi často sa k nekalým praktikám uchyľujú aj tí najvyššie postavení členovia armády.

Takéto prípady sú potom samozrejme najpálčivejšie a najnebezpečnejšie. Keď už raz prekročíte hranice zákona a hrozí vám, že by vás mohol niekto odhaliť, tak prečo onú pomyselnú hranicu neprekročiť znovu a nezbaviť sa štúravých vyšetrovateľov.

Táto základná kostra na vás čaká aj v 13. sérii. A nielen to, samozrejme nemôžu chýbať stálice seriálu, bez nich by toľko sérií vzniknúť ani nemohlo. Ikonického, nekompromisného, inteligentného a voči svojmu tímu ochranárskeho agenta Gibbsa stále hrá Mark Harmon. Je to síce zásadový tvrďas, ale so srdcom na pravom mieste. Sean Murray stále hrá dobráckeho agenta McGee, ktorého protipólom je často impulzívny Tony v podaní okúzľujúceho Michaela Weatherlyho. A aby bol hviezdny štvorlístok kompletný, nesmie chýbať čudácka, inteligentná, emocionálna, sarkastická Abby, ktorá má síce vyzerať ako nerd, ale pravdepodobne patrí k najobľúbenejším a najbláznivejším nerdom na Zemi (ak vynecháme jej mužský náprotivok z Teórie veľkého tresku – Sheldona Coopera). Túto nezameniteľnú postavu hrá vynikajúcim spôsobom Pauley Perrette.

Námorný vyšetrovací úrad v ďalšej sérii neprináša žiadne výrazné novinky, aspoň čo sa deja a prípadov týka, to príde až s koncom série, a tak vás už teraz môžeme pokojne lákať na 14. V čom teda spočíva tajomstvo úspechu NCIS? Veď stále idú v tých istých koľajách, ani prostredie sa nijako dramaticky nemení. Kúzlo je ukryté v hlavnej štvorici postáv a scenári.

Je jedno, či ste fanúšikmi seriálu od začiatku, alebo ste ho objavili až vďaka niektorej z neskorších sérií, ale stačí vidieť jediný diel na to, aby ste si všetkých agentov obľúbili. Nie sú to totiž prvoplánoví drsniaci, sú to v pravom slova zmysle detektívi, a hlavne ľudia z mäsa a kostí. Všetky zápletky sú vždy dobre vystavané, jednotlivé epizódy majú spád, je v nich napätie, ale tiež inteligentný humor. Herci si navyše naozaj sadli, takže keď fungujú oni ako dobrý tím, môžu potom aj ich postavy predstavovať dobrý tím kolegov a priateľov, ktorí sa rešpektujú a dokážu spolu hovoriť na rovinu.

Pôvodne sme superlatívmi chceli šetriť, ale Námorný vyšetrovací úrad si ich v dôsledku oprávnene zaslúži, takže to bez nich jednoducho nešlo.

Mark Harmon

Mark Harmon medzi hercami nijako nevyniká zvláštnym životným príbehom. Pôvodne sa chcel venovať americkému futbalu ako jeho otec, ale po ukončení univerzity zrejme prevládli iné gény, a tak sa dal na herectvo. Začínal v 80. rokoch, kedy na seba upozornil filmom Obozretný cudzinec (1986), ktorý ho vyniesol medzi hviezdy Hollywoodu. Pamätať si ho však budete skôr zo seriálov. V 90. rokoch vládol televízii seriál Nemocnica Chicago Hope, kde hral niekoľko sérií, alebo kriminálka JAG, na ktorú plynulo nadviazal práve Námorný vyšetrovací úrad.

Námorný vyšetrovací úrad 13. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,3 % Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Dennis Smith, Thomas J. Wright, Terrence O'Hara, James Whitmore, Alan J. Levi, Jeff Woolnough, Colin Bucksey, Billy Webb, Stephen Cragg, Leslie Libman, Donald P. Bellisario, Don McGill, Frank Cardea, George Schenck, David North, Steven D. Binder, Jack Bernstein, Shane Brennan, Frank Military, Dana Coen, Gil Grant, Roger Director, Laurence Walsh, Richard Arthur, Steven Kriozere

Scénár Gary Glasberg, George Schenck…

Obsadenie Dariush Kashani, Anne-Marie Johnson, Mark Harmon, Michael Weatherly, Pauley Perrette, David McCallum, Sean Murray

Dĺžka 24 × 40 min.

Rok 2003

AXN pondelok 9. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC