Film / seriál

Návrat naozajstnej rodinnej komédie

Návrat naozajstnej rodinnej komédie
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Pripadá vám, že sa milé rodinné komédie ako Páni kluci alebo Ako vytrhnúť veľrybe stoličku už netočia? Tak to vás iste poteší režisérsky debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři. Podarilo sa mu totiž vytvoriť pôvabný detský film, ktorý zaujme každú generáciu.

Film Pojedeme k moři rozpráva príbeh jedenásťročného Tomáša, ktorý sa túži stať slávnym filmovým režisérom. Keď dostane k narodeninám foťák s dobrou kamerou, začne spolu so svojím najlepším kamarátom Harisom natáčať film o sebe, o svojej rodine a svojich kamarátoch.

Netuší pritom, aké na neho čakajú odhalenia. Jedná sa o strhujúci príbeh chlapca, ktorý pomocou skrytej kamery zistí, že o svojej rodine zďaleka nevie všetko. A že aj jeho najlepší kamarát alebo dievča, do ktorého je zamilovaný, majú svoje tajomstvá. V priamom prenose tak pozorujeme, ako Tomáš vďaka svojmu filmu dospieva.

Skvelý herec i režisér

Herecké režisérske pokusy dnes už nie sú ničím výnimočným. Nie každému sa ale prvý film podarí tak ako Jiřímu Mádlovi. Ten sa pritom do režisérskeho kresla najprv vôbec neplánoval posadiť. Na začiatku bol scenár, ktorý Jiří Mádl napísal po prečítaní knihy Čudná príhoda so psom uprostred noci od Marka Haddona. Rovnako ako v spomínanej knihe sa pokúsil zachytiť svet optikou dieťaťa. A to veľmi úspešne. Vznikol tak dojemný príbeh, ktorý je sondou do života úplne normálneho malého chlapca. Jiří Mádl pôvodne chcel, aby jeho scenár režíroval niektorý zo skúsených režisérov. V momente, kedy si ale uvedomil, že dáva do scenára viac a viac režisérskych poznámok, rozhodol sa, že sa réžie ujme sám. Predstavu o tom, ako by mal film vyzerať, mal evidentne veľmi presnú. Vznikol tak film nevtieravý a napriek tomu podmanivý, ktorý zostal úplne verný svojmu pôvodnému zámeru.

Jiří Mádl: Film rozpráva o dospelej téme, ale o tejto dospelej téme rozpráva pohľadom detí.

Ojedinelá technika

Jiří Mádl spolu s kameramankou Editou Kainrathovou natáčali film technikou, ktorá nemá v českej kinematografii obdobu. Kamera je točená akoby „z ruky“ vrátane nedokonalostí pri ostrení, čo pôsobí veľmi autentickým dojmom. A tak je celý film natočený doslova pohľadom jedenásťročného chlapca.

Film stojí na detských hercoch

Tvorcovia kládli veľký dôraz na výber detských postáv. Hľadanie trvalo viac ako pol roka, ale stálo to za to. Štábu sa totiž podarilo zohnať dvoch chlapcov, ktorí sú nenútení, prirodzení a na prvý pohľad parťáci. Petr Šimčák a Jan Maršál, ktorí hrajú filmového Tomáša a Harisa, museli presvedčiť Jiřího Mádla, že to spolu zvládnu a nakoniec sa z nich stali naozajstní kamaráti. Predovšetkým vďaka nim je film napínavý, milý, vtipný i dojímavý, a hlavne dokáže nadchnúť ako deti, tak dospelých. Je presne taký, ako si pamätáme rodinné komédie z detstva.

Jiří Mádl

Je český herec, režisér a scenárista. Preslávil sa predovšetkým hlavnými úlohami vo filmoch Snowboarďáci a Gympl. V roku 2008 získal ako najmladší herec v histórii Krištáľový glóbus za hlavnú mužskú rolu na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Českému publiku tak dokázal, že má herecky aj na náročnejšie úlohy. V roku 2014 debutoval ako režisér a scenárista filmom Pojedeme k moři. V roku 2019 potom uviedol do kín svoj druhý film Na streche, v ktorom opäť režíroval vlastný scenár.

Pojedeme k moři

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,3 % Hodnotenie redakce
Foto Bioillusion, Freepik, Profimedia.cz

Réžia Jiří Mádl

Scénár Jiří Mádl

Obsadenie Petr Šimčák, Jan Maršál, Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, Jaroslava Pokorná, Anastázie Chocholatá, Miroslav Táborský

Dĺžka 91 min.

Rok 2014

Film+ piatok 10. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC