Film / seriál

Najradšej by som ťa... zabil

Horor Americké psycho
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Každý má svoje koníčky, niekto vyšíva, niekto záhradkárči, niekto športuje a niekto rád vraždí.

Dnes už kultový thriller Americké psycho s prvkami hororu vás zoznámi s mladým ambicióznym finančníkom Patrickom Batemanom (Christian Bale), ktorý je stelesnením amerického úspechu. Je odvážny, vtipný, niekedy trochu arogantný, ale pre ženy veľmi príťažlivý. Má len jedinú chybičku, že ho vyložene baví zabíjať. Film vznikol podľa úspešnej románovej predlohy Eastona Ellisa a je plný kontrastov. Najväčšie protiklady spája v jednej osobe Patrick, ktorý je trochu novodobým Jekyllom a Hydeom.

Mužské ego predovšetkým

Záľuba v brutálnych vraždách nie je bežný koníček. Aj keď u niektorých obchodníkov by sme ich stratégie s tými vražednými asi porovnávať mohli. Len ich „obete“ krvácajú finančne a „umierajú“ pokojne celé firmy. Americké psycho ukazuje tú najdrsnejšiu podobu mužského sveta, keď padnú všetky zábrany a stávajú sa z nich znova lovci. Akurát namiesto zveri lovia ľudí.

Rád sa zaoberám ženami. Vedeli ste, že som totálne šialený?

Patrick Bateman sa stáva stelesnením toho najdivokejšieho a najbrutálnejšieho, čo v človeku môže byť ukryté. Možno môže pôsobiť zvláštne, že sa réžie takého filmu ujala žena, ale vlastne je to dobre. Dravý svet mladých obchodníkov, ktorí merajú svoje egá a dôležitosť vizitkami (každá maličkosť je podstatná, veľkosť písma i gramáž papiera), vidí Mary Harron veľmi cynicky, ale možno práve preto bez akýchkoľvek škrupulí. Môžete tak sledovať, ako sa Patrick každé ráno starostlivo pripravuje v kúpeľni, ako o seba dbá a nepodcení jedinú maličkosť v dokonalom vzhľade. Už táto starostlivosť naznačuje, že pod dokonalým zovňajškom sa bude ukrývať niečo hrozivé.

Smutné je, že celý čas sledujete svet plný mužov, ktorí si môžu dovoliť stoly v tých najvyhlásenejších reštauráciách, v práci sú veľmi dôležití, ale ich najväčším trápením je, že vlastne nie sú pre nikoho vôbec dôležití. Možno kvôli tomu sa Patrick začne správať tak desivo. Navyše sa s každou ďalšou vraždou stáva čoraz závislejším na násilí a krvi. A tu je nutné oceniť výkon Christiana Balea, ktorý sa šialenstvu, ktorému jeho postava prepadá, zjavne vôbec nebránil. Ak je svet okolo neho úplne uniformný, on v žiadnom prípade do žiadnej škatuľky nezapadá. V tom tiež spočíva jeho príťažlivosť pre ženy. Je pekný, vždy elegantný, očividne má dostatok peňazí, ale je na ňom niečo zvláštne. Čo, to dámy zistia, hneď ako s ním zostanú osamote.

Americké psycho nie je film pre slabé žalúdky, ak by ste však čítali predlohu, filmová verzia je pomerne „učesaná“. Niektoré scény sú aj napriek tomu tak absurdne brutálne, že môžu v istú chvíľu pôsobiť dokonca komicky. Ale nech už je všetko skutočné, alebo Patrick len totálne zošalel, tým najdesivejším je, kam až sa človek môže dostať pri honbe za úspechom a výnimočnosťou.

Americké psycho

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66,8 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Mary Harron

Scénár Mary Harron, Guinevere Turner

Obsadenie Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto, Samantha Mathis, Chloë Sevigny, Reese Witherspoon, Josh Lucas

Dĺžka 102 min.

Rok 2000

Film+ štvrtok 10. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC