Film / seriál

Odvážni majú šťastie

Nahá pastierka – česká detektívna komédia
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Pripomeňte si „zlaté šesťdesiate“ vo filmovej klasike. Vladimír Menšík hrá úlohu detektíva, ktorý pri vyšetrovaní uplatňuje netypické metódy. Kombinuje kriminalistiku s divadlom. V Machovej originálnej kriminálke pôjde o dve vraždy i kšefty s umeleckými dielami.

Režisér a scenárista Jaroslav Mach zbieral prvé filmové skúsenosti ešte za okupácie na konci 30. a 40. rokov. Nepatrí teda ku „klasikom“ 60. rokov a k novej vlne, napriek tomu sa mu v krimikomédii Nahá pastýřka podarilo čosi z oných legendárnych šesťdesiatok do filmu dostať.

Za všetkým hľadaj herca

Odľahčená kriminálka začína prehliadkou zámku Ronov (natáčalo sa na zámku Orlík v Južných Čechách), kde kedysi žila rozšafná panna Anna, ktorú zachytil ako „nahú pastierku“ významný rokokový maliar. S obrazom sa spája množstvo legiend, ale oveľa zaujímavejšie sú udalosti, ktoré sa rozbehnú po prehliadke. Na zámok prídu vyšetrovatelia kvôli dvom vraždám a tiež sa okolo neustále motá obstarávateľ pohrebov a podvodník Felix Pacínek (Bohumil Šmída). Nielenže kriminálka musí vyšetriť mordy, ale postupne tiež odhaľuje, ako je to s pravosťou šibalského portrétu pani Anny a ďalšími cennými plátnami na zámku. A bez toho, aby sme chceli spoilovať, môžete sa tešiť na veľmi originálne a nečakané zakončenie.

Možno vám takto na prvú dobrú zápletka pripadá úplne obyčajná, ale vedzte, že Machovi sa podarilo film neobyčajne dobre herecky obsadiť a veľmi citlivo prepojiť kriminalistiku s humorom. Aj prostredie zámku a jeho okolia dodáva filmu atraktívnosť.

Aj keď by ste čakali, že teraz by malo prísť na rad velebenie výkonu Vladimíra Menšíka, nebude to tak. Samozrejme, že je v úlohe kapitána Trondy skvelý, ale úplne nečakane ovládol tento film Bohumil Šmída. Niektorí tvrdia, že bez neho by bol film len polovičný. Postava všadeprítomného Pacínka sa stáva neraz nielen katalyzátorom deja, ale aj zdrojom výborného humoru. Ako to už u podobných sliedičov býva, všeličo vidí, ale všeličo tiež zatají, všeličo prekrúti a ostatní sa potom nestačia čudovať. A navyše, nech sa deje, čo sa deje, títo sliediči vždy niečo vyťažia vo svoj prospech z každej situácie. Úlisného Pacínka je však rozhodne lepšie vidieť, než ho len slovne opisovať.

Príkladom láskavého humoru nech je krátky dialóg z vyšetrovania: „Pane profesore.“ „Prosím?“ „Radši nám řekněte, co jste viděl, když jste vešel do rytířského sálu.“  „Nahou pastýřku!“ „Vám tady běhá nějaká nahatá družstevnice?!“  Predstava nahej družstevníčky pobehujúcej po honosnom zámku je dosť bizarná, ale vy sa takých extrémov báť nemusíte. Nahá pastýřka nie je žiadnou drsnou kriminálkou, skôr odľahčeným filmom, ktorý v mnohom pripomína vyšetrovanie Járy Cimrmana, aj svojím humorom.

Zaujímavosť

Film bol pomerne úspešný, o čom svedčí voľné pokračovanie pod názvom Rakev ve snu viděti... (1968), kde sa opäť objaví postava dotieravého Pacínka.

Nahá pastýřka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,2 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia Jaroslav Mach

Scénár Jiří Karásek, František Břetislav Kunc, Jaroslav Mach

Obsadenie Karel Höger, Jiřina Petrovická, Bohumil Šmída, Vladimír Menšík, Jan Skopeček, Oldřich Velen, Zdeněk Řehoř

Dĺžka 92 min.

Rok 1966

CS Film štvrtok 2. 6. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC