Film / seriál

Mrazivá hra s umelou kráskou

Ex Machina – mysteriózna sci-fi
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Tento film za deväť rokov od svojho vzniku dozrel ako perfektne naložení utopenci v chladničke. Príbeh o fatálnom experimente s umelou inteligenciou nebol nikdy aktuálnejší.

Ak sa o Elonovi Muskovi hovorí ako o novátorovi v biznise a priemysle, mohlo by sa o scenáristovi a režisérovi Alexovi Garlandovi hovoriť ako o vizionárovi vo svete filmu. A to práve vďaka jeho filmu Ex Machina, ktorý na aktuálne prepieranú tému umelej inteligencie natočil v roku 2014. Už vtedy dobre vedel, že netočí príbeh z ďalšieho storočia, ale z blízkej budúcnosti. Keď sa ho totiž opýtali, v akej dobe sa Ex Machina odohráva, prekvapil hláškou: „Za desať minút.“ A logicky dovysvetlil: „Ak zajtra niekto ako Google či Apple oznámi, že vyrobili Avu, budeme všetci prekvapení. Ale nemali by sme byť.“

Tu niečo nehrá

Oná Ava je robotické dievča, ktoré stvoril geniálny vedec Nathan. Boháč, ktorý vlastní firmu na spracovanie internetových dát, sám ukrytý v honosnom, technológiami prešpikovanom sídle v divokej prírode, kam sa človek dostane len vrtuľníkom. Tam za ním mieri aj Caleb, ktorý vyhral firemnú súťaž – týždenný pobyt u svojho zamestnávateľa. Na začiatku to vyzerá na idylu, odpočinok so sympatickým šéfom, ďaleko od ľudí, pokec a relax. Nielen s Nathanom, ale aj s Avou, sympatickou dievčenskou tvárou s priehľadným robotickým telom. No ak už hypermoderná stavba zo skla a betónu začne zasievať do príbehu istú dávku znepokojenia, Ava ju jedinou hláškou dokáže zmeniť na tsunami – v kamerami nestráženej chvíli Caleba varuje, že Nathan nie je tým, za koho sa vydáva a mladý programátor by sa pred ním mal mať na pozore. Od tejto chvíle ústredná trojica stupňuje napätie, ktoré od inak komorného príbehu nedovolí nikomu odtrhnúť oči.

Navrhol si Avu podľa profilu na mojich pornostránkach?

Falošní kamaráti

Alex Garland, ktorý Ex Machinou v roku 2014 debutoval ako režisér, bol dovtedy považovaný za scenáristické eso. Napísal sci-fi hity O 28 dní…, Sunshine, Nikdy ma neopusť a Dredd. Samozrejme si potom napísal aj Ex Machinu. Zaujala ho ale nielen téma umelej inteligencie a jej vzťahu k ľudskému vedomiu. „Ďalšia vec, ktorá ma zaujímala, bol spôsob, akým sa prezentujú technologické spoločnosti. Preto Nathan hovorí známym, kamarátskym spôsobom, veľa používa slová ako kamoš a brácho. Mal som pocit, že práve tak sa nám niekedy tieto spoločnosti prezentujú, akoby sme boli tak trochu kamaráti – nie som žiadna technologická firma, v skutočnosti som tvoj priateľ, flákame sa spolu len tak v bare alebo na pláži, zároveň ťa ale stiahnem o veľa peňazí a vezmem si všetky tvoje dáta,“ povedal Garland v rozhovore pre kultúrny web NPR.

Hviezdna trojica

Okrem traskavej témy mal Garland čuch aj na pôsobivé herecké obsadenie. Oscar Isaac, Američan s guatemalskými koreňmi v Ex Machine bezo zvyšku stvárnil už spomínaného reprezentanta technologického giganta a odvtedy patrí k hviezdam posledných Star Wars či Duny. Jeho protihráčom je Ír Domhnall Gleeson, ktorý na seba upozornil predovšetkým romantickým príbehom Lásky čas, a s kolegom Isaacom sa stretával pri natáčaní Hviezdnych vojen. Ústredný trojlístok potom doplnil švédsky herecký talent Alicia Vikander, po Angeline Jolie nová Lara Croft z Tomb Raideru alebo Katarína Parrová z tohtoročného historického hitu Kráľovnin gambit, ktorý osobne uviedla na tohtoročnom karlovarskom festivale.

Oscar Isaac (* 9. marca 1979)

Narodil sa síce v Guatemale, ale krátko potom sa rodina presťahovala do Miami, kde neskôr vyštudoval herectvo. Po niekoľkých menších rolách vo filmoch i v seriáloch sa mu v roku 2009 podarilo presadiť v mystickej Agore, vďaka ktorej si nasledujúci rok zahral po boku Russella Crowea v Robinovi Hoodovi. Dnes ho poznáme ako Poa Damerona zo Star Wars, ktorého práve Isaac uviedol v život v roku 2015 vo filme Star Wars: Sila sa prebúdza, zahral si vojvodu Leta Atreidesa, jednu z hlavných postáv sci-fi hitu Duna.

Ex Machina

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,7 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Alex Garland

Obsadenie Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Chelsea Li, Evie Wray, Sonoya Mizuno, Corey Johnson

Dĺžka 108 min.

Rok 2015

AMC piatok 13. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC