Film / seriál

Star Wars: Sila sa prebúbza

Luke Skywalker, Han Solo, princezná Leia, Chewbacca, C-3PO, R2-D2 – hrdinovia Star Wars
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Luke Skywalker, Han Solo, princezná Leia, Chewbacca, C-3PO, R2-D2 – hrdinovia dobre známi posledným minimálne trom generáciám práve ožívajú! A sila sa prebúdza, pretože zlo nikdy nespí.

Hoci bol Darth Vader dávno porazený a rytieri Jedi sa stali legendami v rozprávkach na dobrú noc naprieč celou galaxiou, boj o mier na hviezdnom nebi stále pokračuje. Rey bola rodičmi už ako malé dievča zanechaná na odľahlej planéte Jakku, kde sa živí ako zberačka odpadu a verí, že sa pre ňu rodičia raz vrátia. Jej každodennú rutinu naruší stretnutie so zbehlým stormtrooperom Finnom a droidom BB-8, ktorý v sebe ukrýva mapu k dávno stratenému Lukovi Skywalkerovi. 
Jeho návrat by mohol konečne rozhodnúť vojnu medzi Odbojom v čele s princeznou Leiou a Prvým rádom, ktorý zhromažďuje zvyšky temnej sily. Obe strany sa tak BB-8 snažia zúfalo nájsť. Prvému rádu sa to takmer podarí, ale Rey ho spoločne s Finnom uchráni, aby ho odovzdali Odboju. Vďaka tomu sa postupne stretávajú so všetkými starými známymi, ktorí hoci sú už v rokoch, neplnia len funkciu nostalgickej pripomienky predchádzajúcej ságy, ale sú aktívnymi článkami nového príbehu. Svojich pôvodných úloh sa ujali napríklad Harrison Ford alias Han Solo, Carrie Fisher ako princezná Leia alebo Mark Hamill ako samotný Luke Skywalker.
Tento rok uplynulo už 11 rokov od doby, kedy divákom do skladačky Star Wars zapadol posledný chýbajúci dielik. Po dlhých tridsať rokov nám geniálny tvorca George Lucas dávkoval svoj epický sci-fi príbeh, vďaka ktorému niekoľko generácií malých chalanov vymenilo drevené meče za tie svetelné. Na novej sérii sa Lucas podieľa iba ako konzultant. Svoje režisérske kreslo už v minulosti niekoľkokrát opustil, v tomto prípade ho v ňom nahrádza J. J. Abrams známy predovšetkým veľmi vydareným reštartom ďalšej legendárnej sci-fi ságy Star Trek. Spôsob, akým sa mu podarilo navrátiť sérii zašlý lesk, Abramsovi poskytol skvelú kvalifikáciu na vytvorenie nových Star Wars.
Oveľa zásadnejšou novinkou však je, že sa George Lukas tentoraz nepodieľal ani na scenári. Trojica scenáristov tvorila nový príbeh pod tlakom obrovských očakávaní, čo je na ňom bohužiaľ trochu vidno. Tvorcovia ctia ducha pôvodnej predlohy, ale len veľmi málo pridávajú niečo skutočne osobité. Najväčšou inováciou sa tak stáva hlavná ženská hrdinka v podaní relatívne neznámej herečky Daisy Ridley, ktorej postava Rey odpovedá na trend emancipovaných hrdiniek zo série Hry o život. Bolo tiež len otázkou času, kedy sa scenáristi pohrajú s psychikou niektorého pešiaka temnej strany a dovedú ho k precitnutiu. Presne takú funkciu plní stormtrooper Finn, ktorý sa rozhodne konvertovať k Odboju a bojovať za dobro. Vďaka tomu je prvý diel novej ságy okrem iného oveľa realistickejší aj emotívnejší než jeho predchodcovia. Jeho hlavnou úlohou je predovšetkým vytvoriť pomyselný most medzi pamätníkmi a nasledovníkmi, ako na obrazovke, tak pred ňou. A ako všetci diváci dobre vedia, prvé rande má vždy svoje muchy.

5 teórií o pôvode Rey

Hlavná hrdinka ságy je režisérom predstavená v tom najlepšom svetle, počnúc sympatickou predstaviteľkou Daisy Ridley a jej významným pričinením sa na čiastočnom víťazstve Odboja končiac. Abrams nám toho ale v prvom diele prezrádza len veľmi málo o jej pôvode. Vzhľadom na to, že sa tvorcovia od začiatku pohrávajú s rôzne zamotanými príbuzenskými vzťahmi, vznikajú aj z tých mála náznakov, ktoré Sila sa prebúdza divákom poskytuje, zaujímavé fanúšikovské teórie.

1. Náhodná hrdinka

Doteraz sme sa stretávali s postavami, ktoré schopnosti ovládať silu preberali od svojich predkov. Čo keď ale sila nie je len dedičnou záležitosťou? Čo keď rastúci vplyv temnej strany spôsobuje, že sa z obyčajnej potreby konať dobro stane poslanie, ku ktorému vesmír dodá prostriedky k rovnocennému boju aj neurodzeným jedincom?

2. Dcéra Hana Sola

Z príbehu sa dozvieme o synovi Hana Sola a Leiy Organy, ktorý svojich rodičov opustil kvôli temnej strane. Vzhľadom na túto skúsenosť mohli svoju dcéru ukryť na Jakku práve preto, aby zabránili temnej sile ovládnuť aj ich druhé dieťa. Teóriu podporuje aj fakt, že na Jakku bol po dlhé roky ukrytý Millennium Falcon, Hanov starý vesmírny koráb známy z pôvodnej série.

3. Dcéra Luke Skywalkera

To je pravdepodobne najskloňovanejšia teória, ktorá má zároveň najsilnejšie základy. Rovnako ako Luke bola aj Rey ukrytá na púštnej planéte. Hoci si myslí, že rytieri Jedi sú len mýtus, neuveriteľne rýchlo sa jej podarí ovládnuť a prakticky použiť onú silu. Príbuznosť s Lukom by tiež vysvetľovala, prečo je Rey tak priťahovaná k jeho svetelnému meču a prečo jej myseľ premietne obrazy z dávnej Lukovej minulosti, keď sa meča konečne dotkne.

4. Príbuzná Obi-Wana Kenobiho

Zatiaľ najmenej pravdepodobná teória, ktorá vznikla na základe klebiet ohľadom obsadzovania hlavných úloh. Podľa Hollywood Reporter totiž v januári 2014 hľadal Abrams herečku pre postavu dcéry, alebo vnučky Obi-Wana Kenobiho. Ďalším náznakom by mohla byť Reyina vrodená schopnosť ovládať myseľ svojich súperov, ktorou sa vyznačoval práve Obi-Wan, alebo jeho hlas v jednej v Reyiných vízií.

5. Dcera neznámých rytířů Jedi

Posledná z dostupných teórií, ktorá opäť nadväzuje na Reyiny vízie, v ktorých je pravdepodobne zobrazené vyvraždenie nového rádu Jedi, ktorý pomáhal formovať a cvičiť samotný Luke Skywalker. Je možné, že Rey bola ako malá súčasťou tohto rádu a dostalo sa jej aspoň čiastočného výcviku. Ako jediná preživšia potom bola ukrytá na Jakku, kde na toto svoje rané obdobie zabudla či už s niečiou pomocou, alebo len s pričinením času. Tento zabudnutý tréning by tiež mohol mať na svedomí jej až neuveriteľne rýchlo nadobudnuté schopnosti ovládať silu.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Star Wars: Sila sa prebúbza

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,2 %
Foto HBO

Réžia J.J. Abrams

Scénár Lawrence Kasan, J. J. Abrams, Michael Arndt

Obsadenie Daisy Ridley, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Peter Mayhew, Gwendoline Christie, Domhnall Gleeson

Dĺžka 136 min.

HBO nedeľa 14. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC