Film / seriál

Duna

Duna – americký sci-fi film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Vitajte na planéte Arrakis, v zdanlivo pustom svete, ktorý skrýva najvzácnejšiu substanciu vesmíru a zúfalo čaká na svojho spasiteľa.

Slávny román Duna amerického spisovateľa Franka Herberta z roku 1965 patrí bezpochyby k tomu najlepšiemu, čo v žánri sci-fi vzniklo. Do detailov premyslený svet galaktického Impéria, v ktorom mocné rody vedú vojnu o planétu Arrakis, uchvátil generácie čitateľov aj nejedného filmového režiséra. O prvú verziu „nesfilmovateľnej“ predlohy sa pokúsil už v roku 1984 David Lynch s Kyleom MacLachlanom v hlavnej úlohe. V roku 2000 vznikol na motívy Duny dokonca televízny seriál. Projekt legendárneho Alejandra Jodorowského zostal bohužiaľ len na papieri. Najnovšie sa k Herbertovej predlohe vrátil Denis Villeneuve. Áno, ten Villeneuve, ktorý má za sebou také filmové pecky ako thriller Sicario: Nájomný zabijak, sci-fi Prvý kontakt či pokračovanie Blade Runnera 2049.

Veľký muž sa nesnaží viesť. Je k tomu povolaný.

Svetu vládne melanž

Píše sa rok 10 191. Tisícom svetov vládne mocné galaktické Impérium. Jedným z nich je aj vyprahnutá planéta Arrakis. V piesku jej nekonečných púští, ktorým vládnu obrovské červy, sa nachádza najvzácnejšie korenie sveta – melanž. Táto substancia v sebe skrýva množstvo podivuhodných vlastností. Je to droga, ktorá svojim užívateľom prepožičiava špeciálne schopnosti, predlžuje život a umožňuje cestovať medzi galaxiami nepredstaviteľnou rýchlosťou. Jej cena je nevyčísliteľná. Doteraz z ťažby melanže profitoval rod krutých Harkonnenovcov na čele s monštruóznym Baronom (Stellan Skarsgård). Teraz však imperátor menoval nového správcu planéty, vojvodu Leta (Oscar Isaac), hlavu hrdého rodu Atreidovcov. Čoskoro sa ukáže, že nešlo o povýšenie, ale o smrtiacu pascu. Vyviazne iba vojvodova konkubína Jessica (Rebecca Ferguson) a jej syn Paul (Timothée Chalamet), ktorý je proti svojej vôli vyvolený rádom mocných čarodejníc spasiť Arrakis. O svojom poslaní bude musieť presvedčiť nielen ostatných, ale predovšetkým sám seba…

Sny sú posolstvo z hlbín

Villeneuve, ktorý sníval o natočení Herbertovej ságy od detstva, poňal svoju Dunu ako ohromujúcu audiovizuálnu show. S rozpočtom 165 miliónov dolárov si to mohol dovoliť. V tomto filme je dotiahnuté k dokonalosti všetko, každý záber, každý tón, kostým či súboj. Veď len animácii obrovských púštnych červov venovali filmári rok. Tomu zodpovedá nekonečný zoznam nominácií na najrôznejšie filmové ceny. Nemenej starostlivý bol výber hviezdneho hereckého obsadenia. Timothée Chalamet v úlohe pochybujúceho Paula znovu potvrdzuje svoj status generačného talentu. Jednoznačne šťastnou voľbou sa ukázala byť aj spolupráca s Hansom Zimmerom, ktorého hudba dodala filmu ďalší rozmer. Tempo rozprávania je prispôsobené rozsahu látky – ide o prvý diel, ktorým vstupujeme do nového, fascinujúceho univerza, rozsahom porovnateľného so svetmi Star Wars, Hry o tróny či Pána prsteňov. Podľa reakcie publika pri premiére filmu na benátskom filmovom festivale, ktoré aplaudovalo postojačky dlhých sedem minút, sa Villeneuvov detský sen splnil.

PS: Na rok 2023 chystá režisér Villeneuve pokračovanie.

Timothée Chalamet

Narodil sa v roku 1995 na Manhattane a ako malý chcel byť futbalistom. Vyštudoval prestížnu Fiorello H. LaGuardia High School, kde úspešne absolvoval v roku 2013. Filmový debut mal vo filme Muži, ženy a deti. V megahite Interstellar si zahral syna Matthewa McConaugheyho. Skutočného uznania a rešpektu kritikov i divákov sa dočkal v roku 2017, keď stvárnil postavu sedemnásťročného Elia v romantickej dráme Daj mi tvoje meno, za ktorú získal mnoho významných nominácií i ocenení, vrátane nominácie na Oscara.

Duna

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76 % Hodnotenie redakce
Foto © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. and Legendary

Réžia Denis Villeneuve

Scénár Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth

Obsadenie Oscar Isaac, Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista

Dĺžka 155 min.

Rok 2021

HBO sobota 19. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC