Film / seriál

Mraky predstáv

Dramatický film Atlas mrakov
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Atlas mrakov je fascinujúci román s mnohými postavami i dejovými líniami. Dlho sa zdalo, že sfilmovať ho je nemožné.

R ežisérsky a zároveň scenáristický trojlístok Tom Tykwer, Lana Wachowski a Lilly Wachowski sa do nemožného pustil a stvoril úplne nový a fascinujúci filmový svet. Atlas mrakov sa zaslúžene stal filmovou udalosťou roka 2012. Hovorilo a písalo sa o ňom pomerne dlho a všade zaznievalo, že je to skvelé, farbisté, plné fantázie, jednoducho majstrovské dielo. Ale o čom je tento film, čo je jeho podstatou, je naozaj taký fascinujúci?

Snový svet

Mohli by sme povedať, že ide o koláž príbehov odohrávajúcich sa medzi rokmi 1849 a 2346. Rovnako tak by sme mohli povedať, že sa jedná o herecký koncert popredných hollywoodskych hviezd, ktoré sa v rôznych modifikáciách svojich postáv objavujú v jednotlivých príbehoch. Hrajú rôzne postavy rôznych rás, pohlavia alebo veku. Občas dokonca nehrajú ani ľudí. Alebo by sme mohli tvrdiť, že sa jedná o príbehové pásmo, kedy každý nasledujúci príbeh vychádza z toho predchádzajúceho. Vy máte potom dve možnosti, ako ich vnímať, môžete k nim pristupovať jednotlivo, alebo ako k roztrieštenému celku. Alebo môžeme povedať, že je to film o túžbe, predovšetkým o túžbe žiť si podľa seba. Toto všetko Atlas mrakov je. Ale stačí to k jeho charakteristike? Nestačí.

Od narodenia po smrť sme viazaní na ostatných. Minulosť a prítomnosť. A každým zločinom aj každou láskavosťou tvoríme svoju budúcnosť

Už David Mitchell sa vo svojom románe pohráva s čitateľmi rafinovanejšie než mačka s myšou. A čo už len potom keď všetky tie svety ožijú vizuálne na plátnach kín či na obrazovkách. Potom sa vám bude hlava točiť ešte výraznejšie. A presne to je podstata Atlasu mrakov. Je to film o svete tak obrovskom, tak imaginatívnom, že ho nikdy nebudeme vedieť úplne pochopiť, nieto ešte obsiahnuť. Je to film o hre, o radosti z rozprávania. Je to film, ktorý má rozvíriť vašu fantáziu a ktorý vás prinútiť pozerať ho znovu a znovu.

Je to film, vďaka ktorému sa mraky nad vašou hlavou zrazu stanú pirátskou loďou alebo slonom alebo vlčou tlamou. Prebudí vo vás nenásytné dieťa, ktoré hltá každé dobrodružstvo, nech už sa deje v minulosti, teraz či v budúcnosti. Je to film o nás ľuďoch. Kulisy sa síce menia, ale my zostávame stále rovnakí. A ako také kúzlo tvorcovia dosiahli? Hlavnú zásluhu na tom napočudovanie nemá ako inokedy scenár, ale čisto technická disciplína, a to strih. Aj úplný laik si na tomto niekedy opomínanom filmovom kumšte zgustne. A samozrejme je Atlas mrakov okrem iného plný hollywoodskych hviezd na čele s vynikajúcim Tomom Hanksom, krásnou Halle Berry, ako vždy neodolateľným Hughom Grantom či excelentnou Susan Sarandon. O Atlase mrakov jednoducho nemožno písať, niekedy ani hovoriť, tento film sa musí predovšetkým vidieť a prežiť, aby ste mu porozumeli.

Neobvyklá predloha vyžaduje tiež neobvyklé filmové spracovanie. Preto ako keby si Atlas mrakov už zo svojej podstaty hovoril o to, aby ho na plátna kín previedli sestry Wachowské, čo sa aj stalo a výsledok dopadol viac než dobre. Nezanedbateľný podiel na celkovom výbornom vizuále má tiež skvelé herecké obsadenie. 

Lana a Lilly Wachowski

Lana a Lilly Wachowski patria k uznávanému tvorivému tandemu už dlhé roky. Obe sa narodili ako muži a v dospelosti podstúpili zmenu pohlavia. Vždy ich fascinoval svet fantázie a komiksov, preto sa púšťajú do projektov, ktoré bývajú náročné aj technicky. Tvorivé celosvetovo známe hviezdy z nich urobila dnes už sci-fi kultovka Matrix (1999). Podobný úspech slávili s akčným filmom V ako Vendeta (2005). Ich zatiaľ posledným filmom je sci-fi Jupiter na vzostupe (2015).

Zaujímavosť

Väčšina hercov si zahrala minimálne päť postáv. Výnimkou neboli úlohy, v ktorých herci hrali postavu opačného pohlavia.

Pozrite si aj

Prelet nad kukučím hniezdom

Toto je jedna z najlepších filmových adaptácií knižného románu, ktorá po práve patrí do zlatého hollywoodskeho fondu. Desivý príbeh z psychiatrickej liečebne sa vám vryje do pamäti aj vďaka Jackovi Nicholsonovi v hlavnej úlohe.

Mechanický pomaranč

Antiutopický román Anthonyho Burgessa na filmovom plátne vzbudil azda väčší ohlas ako knižné vydanie. Z režiséra Stanleyho Kubricka urobil filmovú ikonu napriek tomu, že bol film v mnohých krajinách zakázaný.

Atlas mrakov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,5 %
Foto JOJ Cinema

Réžia Tom Tykwer, Lilly Wachowski, Lana Wachowski

Scénár Tom Tykwer, Lana Wachowski…

Obsadenie Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doo-na Bae, Ben Whishaw

Dĺžka 172 min.

Rok 2012

JOJ Cinema HD utorok 16. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC