Film / seriál

Miluj blížneho svojho

Miluj blížneho svojho
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Určite ste už niekedy premýšľali, aké to musí byť čakať na smrť vo väzení. Čo sa asi honí takým ľuďom hlavou a akí vôbec sú?

Oscarová Susan Sarandon a charizmatický Sean Penn sa stretli v dráme natočenej podľa knižného bestselleru rozprávajúcom reálny príbeh z väzenia. Film, ktorý vás donúti premýšľať o vine a treste, sa odohráva v neosobnom a chladnom prostredí, ale zaručene vás chytí za srdce. Sestre Helen (Sarandon) sa totiž podarí dostať pod kožu cynickému a brutálnemu vrahovi Matthewovi (Penn) a vznikne medzi nimi veľmi zvláštny vzťah.

Helen Prejean pracuje v pomerne nebezpečnej štvrti a jedného dňa dostane list od väzňa, ktorý ju žiada o návštevu – prostá žiadosť a na ňu jednoduchá odpoveď, Helen sa rozhodne do väznice zájsť. Matthew Poncelet bol spolu s ďalším mužom odsúdený za znásilnenie a vraždu dvoch mladých ľudí. Helen o ňom z počiatku príliš informácií nemala, všetko si musela postupne poskladať, rovnako ako jeho obraz. Keď totiž prišla do väzenia prvýkrát, videla Matthewa cez mreže. A nebol to pekný pohľad – neprirodzene bledý muž s briadkou vyvolával skôr zdesenie ako súcit. „Vy a ja máme niečo spoločné, obaja žijeme s chudobnými.“ Touto vetou Helen svojho nového „klienta“ odzbrojila a odštartovala strastiplný príbeh.

Podľa bežných hollywoodskych zákonitostí by sme mali niekoľko možností, ako sa všetko vyvinie: (1) Väzeň je naozaj nevinný a sestra Helen ho bude obhajovať tak presvedčivo, až vyhrá; (2) Zamilujú sa do seba, Matthewovi sa podarí utiecť a žijú šťastne až do smrti; (3) Helen sa podarí zázrak a Matthew sa obráti na vieru, velebí Krista a pokorne prijíma svoj osud. Nič z toho sa však nestane.

Herecké výkony v tomto filme sú mimo akékoľvek škatuľky a kategórie, čo znamená, že Sarandon a Penn sú jedným slovom úžasní. Helen a Matthew sú v ich podaní úplne prirodzení, nemáte pocit, že ste niekoho podobného už videli v nejakom inom filme, alebo že by sa držali konvencií. Penn len potvrdzuje, že patrí k tým najlepším hercom svojej generácie, a Sarandon sa Helen jednoducho stala.

Režisér Tim Robbins sa Mŕtvym mužom akoby odstrihol od svojej predchádzajúcej tvorby, ocitol sa na úplne inom leveli, pretože toto nie je klasický film, na aké sme zvyknutí, je to filozofia prenesená na plátna kín. Je to teda presne ten druh filmu, ktorý nám kazí zážitky a dojmy z iných, pretože odhaľuje, aká je väčšina filmov konvenčných, neosobných a niekedy aj povrchných. Na Mŕtveho muža len tak nezabudnete.

Zaujímavosť

Keď oznámili sestre Helen, že ju vo filme bude hrať slávna herečka z Thelmy a Louise (1991), chcela sa s ňou stretnúť. Keď Susan Sarandon stretla, povedala: „Vďaka Bohu, je to Louise.“

Mŕtvy muž prichádza

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,6 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Tim Robbins

Obsadenie Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky, Raymond J. Barry, R. Lee Ermey, Celia Weston, Lois Smith

Dĺžka 122 min.

Rok 1995

Film+ pondelok 25. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC