Film / seriál

Milovať (sa), či nemilovať (sa)?

Romantická komédia Dve tváre lásky
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Poznáte recept na to, ako si nájsť toho pravého partnera? Je to jednoduché, stačí si podať inzerát.

Presne túto cestu zvolí aj Greg (Jeff Bridges) vo filme Dve tváre lásky. Profesor matematiky má už jednoducho dosť posteľových románikov so študentkami a chce serióznu partnerku aj vzťah, najlepšie bez fyzických aktivít. Rose (Barbra Streisand) je neatraktívna doktorka literatúry, ktorá jeho požiadavky presne spĺňa. Proste títo dvaja sa hľadali, až sa našli, ale len do chvíle, než ako novopečená vydatá pani Rose vyhlási, že by sa chcela so svojím mužom večer pomilovať... Jedna nevinná veta naraz obráti ich životy hore nohami.

Manželstvo s vtipom

Rose sa úplne vzdala nádeje na vážny vzťah, nieto ešte na manželstvo, žije so svojou matkou a neustále počúva jej narážky na to, že je sama. Ale čo, človek si zvykne na všetko. Naopak Greg putuje z jedného vzťahu do druhého. Prečo aj nie, atraktívny profesor v najlepších rokoch má za katedrou nezameniteľnú charizmu. Len je škoda, že mu mladé študentky po chvíli vždycky ufrnknú, alebo je na nich niečo (úplná maličkosť), ktorú Greg nedokáže vystáť. Toto veľmi nevyzerá na dva ideálne náprotivky, ktorým by mohlo manželstvo klapať, alebo dokonca prospievať. Lenže zázraky sa dejú.

Toto nie je rande. My len súhlasíme, že budeme jesť pri jednom stole

Trápnosť ako umelecký prostriedok

V tejto časti je film Dve tváre lásky stále skôr romantickou komédiou, od ktorej očakávate zabehnuté klišé a predpokladáte, že uzavretím sobáša všetko skončí. Ale pozor, tu sa iba začína tá pravá zábava i peripetie. Scenár Richarda LaGravenesea vychádzajúci z divadelnej hry je inteligentný a hlavnej hereckej dvojici priamo šitý na mieru. Všeobecne je vzácne nájsť film, ktorý inteligentne hovorí o sexe a láske, namiesto toho, aby sa neustále opakovali hollywoodske klišé. A tak svadba prinesie paradoxne do vzťahu trhliny, pretože Rose proste už nechce žiť len v intelektuálnom vzťahu, kde má každý z manželov svoju vlastnú posteľ a vrcholom erotiky je dotyk rúk. Scéna, kedy svojmu vyvolenému oznámi, že večer sa „pôjde na vec“, je geniálna. Streisand i Bridges dokazujú, že sú okrem skvelých hercov tiež výborní komici. Trápnosť ich prvého manželského milovania (samozrejme neúspešného) vyvažuje humor a až pubertálna rozpačitosť, takže nemáte chuť film vypnúť, ale s napätím sledujete, ako toto fiasko dopadne.

Šťastný výber hercov

Potom bohužiaľ prichádza klasický vývoj situácie. Takto sa predsa žiť nedá, tak sa Rose a Greg rozchádzajú, aby Rose mala čas a možnosť prejsť premenou z škaredého káčatka na krásku, po ktorej Greg musí samozrejme okamžite začať túžiť. Prečo sa z toho nestal farbotlačový rozťahaný záver? Pretože Streisand nikdy nebola a nebude klasická americká krásavica a pretože má aj ako herečka nezameniteľný šarm, ktorý prepožičala aj tejto postave. Z Rose sa kráska totiž stáva len vizážou, vo vnútri ale stále zostáva trochu trafenou profesorkou literatúry, ktorá má šmrnc, svoj humor a vyžaruje z nej pozitívna energia. Keby hlavnými hereckými hviezdami bol ktokoľvek iný, nie je vôbec isté, že by Dve tváre lásky obstáli. Ale v tomto prípade všetko vyšlo na jednotku, aj so záverečnou bozkávacou scénou v daždi.

Dve tváre lásky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,9 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Barbra Streisand

Scénár Richard LaGravenese, André Cayatte (divadelná hra), Gérard Oury (divadelná hra)

Obsadenie Barbra Streisand, Jeff Bridges, Pierce Brosnan, George Segal, Mimi Rogers, Brenda Vaccaro, Lauren Bacall

Dĺžka 128 min.

Rok 1996

Film+ utorok 19. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC