Film / seriál

Mestečko Pines: Kto potrebuje Šiesty zmysel?

Mestečko Pines
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Agent Tajnej služby vyšetruje zmiznutie v seriáli, ktorý nie náhodou pripomína legendárne Mestečko Twin Peaks.

Režisér M. Night Shyamalan prerazil filmom Šiesty zmysel. Niekoľko ďalších thrillerov, ktoré natočil, bolo podobne tajuplných, napínavých a úspešných. Kolegovia v Hollywoode dokonca začali tvrdiť, že sa Shyamalan stane novým Hitchcockom. Nakoniec to úplne nevyšlo, ale meno M. Night Shyamalan sa aj tak stalo svojbytnou značkou reprezentujúcou inteligentné thrillery ukončené prekvapivou pointou. Okrem toho je Shyamalan zároveň scenáristom i producentom.
 
Nový seriál Mestečko Pines, ktorý pomohol stvoriť, je odpoveďou na otázku, čo sa stane, keď autor Šiesteho zmyslu navštívi Twin Peaks. A na porovnanie s klasickým seriálom Davida Lyncha budeme mať príležitosť už budúci rok, na kedy je ohlásená premiéra novej série lynchovskej seriálovej klasiky.
 

Jeden podivnejší než druhý

Ale vráťme sa k našej hlavnej téme – desaťdielna miniséria Mestečko Pines vznikla podľa rovnomenného úspešného románu Blakea Croucha, s ktorým sa mali možnosť zoznámiť aj českí čitatelia. Hlavným hrdinom je agent Tajnej služby Ethan Burke, ktorý má namierené do Pines – zapadákova v Idahu, kde bez stopy zmizli dvaja federálni agenti. Cestou ale havaruje a po tom, čo precitne v miestnej nemocnici, sa dozvedá, že trpí poškodením mozgu s ťažkými následkami. Burke sa napriek tomu pustí do vyšetrovania. Nejde to však ľahko – miestny šerif jeho snahu bojkotuje, spojenie s vonkajším svetom nefunguje a obyvatelia sa správajú prinajlepšom podivne. Burkemu začína postupne dochádzať, že miesto skrýva ďaleko temnejšie tajomstvo, ako sa mu spočiatku zdalo a že bude veľmi ťažké, ba skôr nemožné, dostať sa z Mestečka Pines živý a so zdravým rozumom. Hlavného hrdinu hrá Matt Dillon, herec, ktorého si diváci pamätajú predovšetkým z thrilleru Divoké hry alebo z komédie Niečo na tej Mary je.
 
Pred začiatkom natáčania knižnú predlohu nepoznal. „Bolo mi povedané, nech tú knižku nečítam. Poslúchol som. Ale po dokončení prvej epizódy som to už nevydržal,“ vysvetľuje predstaviteľ Burkeho. V seriáli Mestečko Pines Matta Dillona sprevádza celý rad ďalších známych tvárí: Carla Gugino (matka zo San Andreas), Toby Jones (Claudius z Hier o život), Melissa Leo (matka z Fightera) alebo Shannyn Sossamon (Pandora zo Sleepy Hollow). Všetci dostali rovnakú radu: nečítať predlohu. Väčšinou neposlúchli.
 

Lynchova klasika

M. Night Shyamalan je výkonným producentom seriálu a odrežíroval si sám aj prvú epizódu. Slávny filmový režisér hovorí, že ponuku podieľať sa na televíznom projekte, nedostal prvýkrát, doteraz ho ale nič nezaujalo. Mestečko Pines bola prvá príležitosť, ktorú sa rozhodol využiť. Ako skúseného filmára ho zaujalo, že televízna spoločnosť mala presnú predstavu o tom, čo od seriálu chce, ale pritom mu nechala voľnú ruku. A ešte jeden bonus – vďaka Mestečku Pines dostal Shyamalan možnosť inšpirovať sa dielom svojho obľúbenca Davida Lyncha a predovšetkým jeho Mestečkom Twin Peaks.
 
„Práve nedávno som sa znovu díval na Modrý zamat. Píšem totiž scenár pre nový film a som veľkým Lynchovým fanúšikom. Zapísal som si pri tom veľa poznámok,“ hovorí Shyamalan. Podobnosť nového seriálu Mestečko Pines s Lynchovou klasikou teda nie je náhodná. „Mestečko Pines má atmosféru, ako keby ho točil David Lynch. Hrdinovia sú rovnako tajuplní. Práve o to mi išlo.“

Mestečko Pines

Film / seriál
Hodnotenie FDB 88.6 %
Foto Film+

Réžia Zal Batmanglij, Tim Hunter, Nimród Antal, James Foley, Steve Shill, M. Night Shyamalan, Charlotte Sieling, Jeff T. Thomas

Obsadenie Matt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Shannyn Sossamon, Reed Diamond, Tim Griffin, Charlie Tahan

Dĺžka 45 min.

Film+ utorok 10. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC