Film / seriál

Merlin: Najlepšie fantasy seriály

Merlin
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Nielen najznámejší, ale aj najzáhadnejší, najkrvavejší, najdivnejší alebo najkultovejší… Také sú najfantastickejšie fantasy seriály.

Merlin

Najprístupnejší: Príbehy a dobrodružstvo slávneho mága, keď bol ešte chlapcom, sa postupne dočkali piatich sérií so svojbytnou britskou atmosférou. Hlavný hrdina to nemá najjednoduchšie, pretože mágia je v celom kráľovstve prísne zakázaná. V modernom prerozprávaní legendy pre celú rodinu nechýba ani mladý (ešte nie kráľ) Artuš alebo Morgana. V piatej záverečnej sérii už sa ale Artuš chopí žezla a Merlin sa stáva jeho pravou rukou. Po troch rokoch pokoja a mieru sa zdá, že nič nestojí v ceste tomu, aby Kamelot zažil zlaté časy prosperity a slávy. Lenže je tu ešte čarodejnica Morgana, jej plán na zvrhnutie Artuša a vízia ikonického hradu v troskách. Na scénu sa dokonca vracia aj Merlinova konkurencia. Bitka o Kamelot začína a nič už nebude ako predtým.

Hra o tróny

Najznámejší: Trenice a ťahanice o trón v Siedmich kráľovstvách aj za ich hranicami sú dobre známe. Hre o tróny podľahli milióny fanúšikov, hoci zatiaľ nie je isté, ako skončí. Autor knižnej predlohy George R. R. Martin totiž ešte musí dopísať dva posledné diely. Možno sa dočkáme tento rok? Seriálu určite, piata séria bude v apríli. Šiesta potom za rok.   

Legenda o Pátračovi

Najambicióznejší: Po veľkom úspechu Pána prsteňov sa režisér Sam Raimi rozhodol sfilmovať knižnú sériu Meč pravdy. Jej autor Terry Goodkind ho presvedčil, že televízna obrazovka sa bude hodiť viac než strieborné plátno. Príbeh mladého drevorubača, ktorý sa stane vyvoleným v boji so Zlom, sa dočkal dvoch sérií. Na všetkých štrnásť knižiek sa teda nedostalo.  

Camelot 

Najpodceňovanejší: Kým seriály Vikingovia a Tudorovci aj dva filmy o kráľovnej Alžbete sa stretli s úspechom, keď sa ich autor Michael Hirst pokúsil ambiciózne prerozprávať legendu o kráľovi Artušovi, projekt po desiatich dieloch skončil. Viditeľne dospelejší seriál než Merlin si bral za vzor The Wire. A vynikal vo vyzliekaní Evy Green.

Spartakus: Krv a piesok

Najkrvavejší: Draci, princezné, ani magické artefakty niekedy nie sú potrebné, keď má človek starého dobrého vodcu gladiátorov a brutálne štylizované digitálne efekty ako z filmu 300. Seriál Spartakus síce (tak trochu) vychádza z histórie, ale inak je fantasticky krvavý a voči dejinám zábavne nevierohodný. Kubrick by sa čudoval. 

Robin Hood

Najzáhadnejší: Anglická povesť o zbojníkovi, čo bohatým bral a chudobným dával, sa v 80. rokoch dočkala mystickej verzie. Robin z Locksley bojuje s vrchnosťou a miluje pannu Marianu ako ochranca Sherwoodu vybraný duchom hvozdu s jeleňou hlavou. Dokonca „prežije“ aj vlastnú smrť – a na nejakú dobu aj preobsadenie hlavnej úlohy synom Seana Conneryho.  

Nikdykde

Najkultovejší: Po stretnutí so záhadným zraneným dievčaťom sa hlavný hrdina dostáva do tajuplného podzemného sveta, o ktorom nemal ani tušenie. A zažíva netušené dobrodružstvo. Seriál z 90. rokov vznikol v produkcii televízie BBC a jeho autorom je Neil Gaiman. Rovnomenná knižka sa následne po rokoch písania komiksu Sandman stala jeho románovou prvotinou.

Merlin

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82.6 %
Foto AXN

Réžia Jeremy Webb, Dave Moore, Ed Fraiman, James Hawes, Metin Hüseyin, Stuart Orme, Alice Troughton

Obsadenie John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Anthony Head, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath

Dĺžka 45 min.

AXN utorok 24. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC