Film / seriál

Kto sa rád bojí?

Kto sa rád bojí?
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Naozaj dobrých hororov nie je veľa. A ešte menej je dobrých krvákov. Našťastie existuje séria Saw, ktorá je skvelým mixom oboch.

Tentoraz sa pod názvom Jigsaw neskrýva nikto iný ako dobre známy vrah John Kramer. Lenže je to vôbec možné? Veď Kramer už má byť dávno mŕtvy! Hrá niekto jeho majstrovskú vražednú hru ako on? Alebo bola jeho smrť len zásterka? Samozrejme že vám to neprezradíme, to by ste si potom film vôbec neužili. Čo však môžeme, je vám trochu priblížiť dej opäť skvele namiešaného kokteilu napätia a hrôzy.

Kto sa hrá, nehnevá

Najrôznejšie hry bystria zmysly, udržujú našu myseľ v dobrej kondícii a tiež zamestnávajú večných neposedníkov. Nie je teda nič lepšie, než sa vo voľných chvíľach hrať. Trochu iný rozmer však dostanú hry, v ktorých ide o život. A nemyslíme tým teraz virtuálne strieľačky, pri ktorých vypnutím obrazovky krv zmizne. Myslíme tým hry, v ktorých ide o krk živým ľuďom. Presne také hry má rád Jigsaw a fanúšikovia hororov s ním. Ďalší diel série udržal „hernú“ latku na vysokej úrovni. Neustále vás budú prekvapovať ďalšie a ďalšie levely Jigsawovej hry. Za každou stenou sú nachystané ďalšie a ďalšie pekelne ostré výtvory každého druhu…

Tam a zase späť

Ďalším plusom filmu je striedanie rozprávacích rovín, ktoré pomáha stupňovať napätie. Dej filmu sa neustále pohybuje medzi dvoma svetmi – tým, ktorý by sme mohli považovať za reálny, to jest svet kriminalistov, patológií, neustáleho pátrania a skladania jednotlivých stôp, a tým herným, kde úmerne s pribúdajúcimi odrezanými končatinami ubúda hráčov. Na jednej strane tak sledujete zvrátenú hru, na druhej strane vyšetrovateľov, ktorí už poznajú pravidlá, ale stále sa im do hry nedarí zapojiť.

Teraz je hra jednoduchá. Tie najlepšie sú také. Chceš zľutovanie? Hraj podľa pravidiel

Tu môžeme spomenúť jeden z mála nedostatkov, a to uveriteľnosť uväznených postáv. Síce sa postupne dozvedáme niečo málo z ich životov, ale jednoznačne sú to len bábky hrajúce svoju úlohu v hre, a tak tiež ako bábky pôsobia na diváka. Ťažko niekomu z nich budete fandiť, aby mu zostali všetky nohy, ruky aj hlava a z desivého väzenia sa dostal celý, keď vás vlastne príliš nezaujíma. Opakom je postava detektíva Hallorana (Callum Keith Rennie), ktorý má nespornú charizmu. Mohol by sa stať rovnocenným partnerom samotného Johna Kramera (Tobin Bell), teda ak sa naozaj vráti. Scenár dua Pete Goldfinger a Josh Stolberg drží všetko pevne pokope, tak­že film neskĺzava k lacnej krvavej fraške. Je pravda, že krvi trochu ubudlo, zato pribudlo mŕtvol v márnici, z ktorých vám bude behať mráz po chrbte, ale to je predsa to, čo chcete.

Výborný horor, ktorý sa hrá s divákmi aj postavami rozprávania, si určite vašu pozornosť zaslúži. Navyše, kto podľahol dojmu, že Jigsaw sa už nemôže vrátiť, bude ne/milo prekvapený.

Zaujímavosť

Toto je prvý Saw, ktorý nevznikol rok po predchádzajúcom diele. Sedemročná odmlka bola vraj spôsobená scenáristami, ktorí nechceli písať len ďalšiu „vatu“.

Pozrite si aj

Mlčanie jahniat

Keď už sme pri zvrátených hrách, tak zmysel pre hru mal aj Hannibal Lecter. Dnes už legendárny hororový thriller sa tiež dočkal niekoľkých pokračovaní, a dokonca aj seriálu. Úlohy najslávnejšieho kanibala v dejinách filmu sa majstrovsky zhostil Anthony Hopkins.

Psycho

Čo by boli horory bez Hitchcocka, takže nemožno nespomenúť jeho majstrštyk, Psycho. Zápletka síce nie je nijak zložitá a od začiatku tušíte, že sa vyšetrovatelia ženú do desivej, ale sofistikovanej pasce… Napriek tomu vám bude behať mráz po chrbte.

Jigsaw

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Michael Spierig, Peter Spierig

Scénár Pete Goldfinger, Josh Stolberg

Obsadenie Laura Vandervoort, Tobin Bell, Callum Keith Rennie, Hannah Emily Anderson, Matt Passmore, Brittany Allen, Mandela Van Peebles

Dĺžka 91 min.

Rok 2017

Film+ štvrtok 11. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC