Film / seriál

Kevin costner zabíja pre rodinu

Kevin costner  zabíja pre rodinu
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Agent CIA Ethan Renner sa kvôli práci odcudzil manželke i dcére. Keď sa k nim chce na odpočinku vrátiť, zistí, že má ako na potvoru rakovinu. Zvodná nadriadená mu ponúkne experimentálnu liečbu, Ethan za to musí splniť „poslednú“ misiu.

Je to proste smola. Ako keby nestačilo, že sa záťah na zloducha menom Albín v Belehrade tragikomicky zvrtne, starnúci agent Renner si asi po tridsiatich dvoch rokoch u CIA bude musieť prvýkrát zobrať nemocenskú. A vyzerá to, že na dlhší čas, než si myslel: za jeho pokašliavanie nemôže chrípka, ale rakovinové metastázy.

Ethanovi Rennerovi vo filme 3 dni na zabitie nezostávajú tie tri dni, ktoré mnohoznačný názov spomína, ale „dokonca“ niekoľko mesiacov života. O tom, že spolu musia „zabiť“ tri dni, sa zmieni jeho dcéra Zooey, nijako nadšená z toho, že si na ňu otecko na staré kolená spomenul. Ocko totiž už toľkokrát sľuboval, že zavesí prácu na klinec, že sa mu nedá moc veriť. Tentoraz by už naozaj rád hovoril pravdu, ale výmenou za injekcie, ktoré mu možno predĺžia život, si musí ešte trochu zazabíjať.

Komédií o elitných zabijakoch, ktorí musia navonok predstierať usporiadaný život, je veľa; pripomeňme napríklad Pravdivé lži. Spoluautor scenára k filmu 3 dni na zabitie, Luc Besson, ktorý medzi režírovaním svojich filmov chrlí námety pre akčné jednohubky ako Taxi, Kuriér alebo Okrsok 13, sa nijako nepokúša o originalitu, naopak si s gustom užíva všetky klišé, ktoré možno do povedomého dejového pôdorysu napchať. Akcia? Nemôže chýbať tajná misia vo východoeurópskom hoteli alebo autonaháňačka v uliciach Paríža. Romantika? Čím viac sa Ethana pokúša dostať jeho sexi kolegyňa Vivi, tým skôr on starosvetsky usiluje o priazeň svojej (stále ešte) manželky. Tú dojme okrem iného tým, že dcére Zooey dáva rýchlokurz tanca, aby sa nestrápnila pred svojím nápadníkom.

Originálne a vo veľkom Besson hrnie do deja motív dôležitosti rodiny. Okrem toho, že sa Ethan pokúša napraviť tú svoju, má na krku ešte rozvetvenú famíliu černošských imigrantov z Afriky, ktorí sa mu usídlili v parížskom byte, a rady ohľadom dcéry čerpá od židovského mafiána. Keď kvôli romantickej večeri pre Zooey vytiahne recept na omáčku na špagety od talianskeho účtovníka, ktorý ho má od milovanej mamičky, je jasno: nezáleží na tom, odkiaľ ste, čo robíte a na ktorej strane barikády stojíte, rodina by mala stáť vždy na prvom mieste.

3 dni na zabitie značne pripomínajú iný Bessonov hit, 96 hodín, len v komediálnejšom prevedení. Aj tentoraz sa agent vo výslužbe ocitá v Bessonovom rodnom Paríži, aj tentoraz sa snaží získať dôveru svojej dospievajúcej dcéry, a aj tentoraz ju zachráni z pazúrov nebezpečenstva veľkomesta. Liama Neesona z 96 hodín v tomto prípade nahradil o chlp charizmatickejší Kevin Costner, z ktorého westernovej minulosti si film v druhom pláne robí srandu. Costner je uveriteľný ako skúsený zabijak i milujúci a ľutujúci tatko, ktorý si v pravej chvíli uvedomí chyby minulosti a konečne napríklad dcérku naučí jazdiť na bicykli – priamo pod bazilikou Sacré-Coeur, aby to pôsobilo ešte sladšie. V scénach s predstaviteľkou Vivi, Amber Heard, mu ide aj sarkastické vtipkovanie, napríklad keď s ňou nad hromadou mŕtvol rieši rozdiely medzi fúzikmi, bíbrom a strniskom.

Rovnako ako Besson a Costner dokáže medzi akciou, romantikou a humorom prepínať aj zručný režisér McG. Špičkový vizuál, ťažiaci z parížskych exteriérov (áno, Eiffelovka sa ukáže hneď niekoľkokrát), má na starosti elitný kameraman Thierry Arbogast (Piaty element, Šťastnú cestu). 3 dni na zabitie sú svižným a vtipným filmom, ktorý povedomé scény a zápletky recykluje s nákazlivým gustom.

McG

Režisér reklám a videoklipov pre skupiny ako Korn alebo The Offspring vo filme debutoval špionážnou komédiou Charlieho anjeli. O agentoch CIA rozprával aj v romantickom filme To bude boj!, zvážnel v sci-fi Terminator Salvation.

Zaujímavosti

Agentka Vivi vozí hlavného hrdinu Ethana v Peugeote RCZ. Herečka Amber Heard si svižný voz počas natáčania nesmierne obľúbila.

Ethanova rodina býva v Paríži na Montmartri, na malebnom námestíčku pomenovanom po popovej hviezde Dalide. CIA možno platí dobre, ale pravdepodobne nie tak, aby si agent mohol dovoliť platiť takto dobrú adresu.

Pozrite si aj

96 hodín

Tajný agent vo výslužbe zachraňuje v Paríži dcéru, ktorej sa zmocnili obchodníci s bielym mäsom. Má na to štyri dni. Po ich uplynutí je nádej, že ju uvidí živú, podľa štatistík mizivá.

Pravdivé lži

Agent Tasker pracuje ako špión taký tajný, že ho aj jeho žena má za nudného obchodníka. Dokáže Tasker popri zachraňovaní sveta zachrániť aj svoje manželstvo?

3 dni na zabitie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,4 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia McG

Scénár Adi Hasak, Luc Besson

Obsadenie Kevin Costner, Amber Heard, Hailee Steinfeld, Connie Nielsen, Tómas Lemarquis, Richard Sammel, Marc Andréoni

Dĺžka 117 min.

Rok 2014

Film+ nedeľa 14. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC