Film / seriál

Jeden statočný

Akčný film Veľký šéf
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Viete, ktorý film urobil z Brucea Leeho naozajstnú hviezdu? Nebola to Cesta draka...

...ale o rok mladší Veľký šéf. Bruce Lee tu hrá mladého Cheng Chao-Ana, ktorý sa zaprisahal, že už nikdy nepristúpi na žiadne násilie. Lenže keď začne pracovať v továrni na ľad a začnú za podivných okolností miznúť jeho kolegovia, tuší, že svoje predsavzatie nedodrží. Keď je zabitý jeho bratranec a on zistí, že v továrni do obrovských kvádrov ľadu zmrazujú drogy, končí všetka sranda a Cheng začína rozdávať rany. Typicky sedemdesiatkový ázijský bojový film dnes patrí ku klasike a s Bruceom si v ňom zahrali ďalšie hviezdy filmového bojového umenia.

Súboje sú cool

Dej ako taký je veľmi jednoduchý a predvídateľný. Kvôli nemu by ste tento film určite nesledovali. Občas je niektorý z únosov úplne zbytočný, inde sa zase príliš moralizuje, proste Veľký šéf vás bude baviť akciou, nie zápletkou.

Tým najzaujímavejším sú preto bojové sekvencie, kde samozrejme Bruce Lee exceluje. K väčšine súbojov Lee vytvoril tiež choreografie a svojím spôsobom položil základ komerčných bojových filmov. Pri všetkej vážnosti, s ktorou sa vo filme pracuje so zápletkou, si do niektorých súbojov Lee „prepašoval“ aj trochu humoru. A prečo sú súboje z Veľkého šéfa také legendárne? Jednoducho preto, že Lee nebojuje s nejakými nýmandmi, ale s ďalšími majstrami bravúrne ovládajúcimi bojové umenia. Takže po úvodnom načrtnutí situácie a rozlíšení tých správnych a zlých chlapíkov začína v pravidelnom rytme bojová smršť. Bruceovi bolo síce vytýkané, že vôbec nevie hrať (občas si príliš strnulý výraz skôr ako od ochotníkov určite všimnete), ale bojové choreografie a presne mierené kopy vám všetko vynahradia.

Ďalším plusom a vo svojej dobe netradičným prvkom bolo natáčanie mimo ateliéry. Film sa natáčal v Thajsku v reálnych budovách, na reálnych uliciach, takže má špecifickú atmosféru. Vďaka tomu, že sa z Veľkého šéfa stal hit a z Brucea medzinárodná hviezda, vzrástol aj záujem o ázijské bojové filmy s jednoduchým scenárom, ale kopou bojových scén. Bruce Lee tak pomohol otvoriť dvere na euroatlantickú scénu ďalším vynikajúcim majstrom bojových umení.

Trochu úsmevné sú síce scény, kedy Lee bojuje so psami (očividne ich na neho hádzali ako plyšové zvieratká), alebo niektoré dialógy naozaj „šuštia papierom“, ale od akčného bojového filmu hlbokomyseľné rozjímanie o živote čakať nemôžeme. Ide o akciu a tej je vo Veľkom šéfovi požehnane.

Zaujímavosť

V pôvodnom znení Brucea Leeho predabovali, ako rodák zo San Franciska „neznel“ autenticky kantonsky.

Veľký šéf

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Lo Wei, Jiaxiang Wu

Scénár Lo Wei

Obsadenie Bruce Lee, Maria Yi, James Tin Jun, Han Ying Chieh, Malalene, Tony Liu, Quin Lee

Dĺžka 100 min.

Rok 1971

Film+ utorok 1. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC