Film / seriál

Jeden bláznivý Večierok

Jeden bláznivý Večierok
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Peter Sellers možno nie je také známe meno, ale čo inšpektor Clouseau? Už tušíte, že pôjde o bláznivú komédiu?

Predstavte si Mr. Beana na hollywoodskom večierku v luxusnej vile. Spôsobil by nejakú katastrofu a po anglicky sa vyparil. Ale indický herec Hrundi (Sellers) sa každú katastrofu snaží napraviť... Čo nevedie k ničomu inému ako k ďalšej katastrofe. Bláznivá komédia, kde pády, rozbitý riad, ľudia zhadzovaní odkiaľkoľvek a domáci neustále končiaci v bazéne, nenechá vašu bránicu ani na sekundu vydýchnuť. Humor v štýle klasických grotesiek je jednoduchý, ale osviežujúci a Sellers je jedným slovom neuveriteľný.

Kto si myslíte, že ste?
V Indii si nemyslíme, že niekto sme. My VIEME, kto sme.

Sellers v úlohe Inda Na snobskom večierku v honosnej vile sa zíde hollywoodska smotánka, vrátane režiséra, ktorý indickému hercovi sľuboval definitívny koniec kariéry. Hrundi totiž zničil zásadnú filmovú scénu ešte pred tým, než sa rozbehli kamery, čím takmer odsúdil k záhube celý film a v podstate aj svoj hollywoodsky sen. Preto ho poteší pozvanie na záverečný večierok, kde ako dúfa, všetko napraví. To sa mu síce nepodarí, ale aspoň vďaka nemu prežijú ďalší herci, dokonca aj guvernér a jedno malé sloníča, nezabudnuteľnú noc.

Potom, čo sa stal jedným z najobľúbenejších filmových komikov, hlavne zásluhou filmov ako sú Dr. Divnoláska (1964) a Ružový panter (1963), upevnil Sellers svoju pozíciu geniálneho komedianta v bláznivej komédii Blakea Edwardsa Večierok. Film šetrí so scenárom (vraj mal len 65 strán) a ťaží skôr zo situačnej komiky a hereckých improvizácií. Na jednej strane platí, že v jednoduchosti je sila, na druhú stranu zamrzí, že Sellers nedostal viac replík. V českom dabingu to nie je až také znateľné, ale v anglickom origináli sa hrá na cudzinca skvelo. Používa len niekoľko základných fráz s patričným prízvukom a pôsobí ako študent prvého semestra angličtiny pre začiatočníkov.

Svojou neohrabanosťou mu smelo konkuruje opitý čašník (Steve Franken) a občas nie je úplne jednoduché rozhodnúť, kto za nastalou katastrofou väzí, či Hrundi, alebo čašník. Ich „strety“ však jednoznačne patria k najvtipnejším scénam.

Tak nejako zo života Blake Edwards vraj pôvodne chcel nakrútiť nemý film ako za starých čias, preto je vo filme také množstvo scén, ktoré by pokojne obstáli aj bez zvukov i ruchov (napríklad príchodová scéna, kedy Hrundi zistí, že má na topánke blato a snaží sa ho všemožne zbaviť). Hoci všetko môže pôsobiť ako vtipný reťazec úplne absurdných situácií, Edwards pracuje s vecami, ktoré zažil snáď každý smrteľník. Schválne, koľkokrát ste sa už zahnali rukou a niečo nechtiac rozliali alebo rozbili. Určite tiež poznáte onen zdvorilý úsmev, keď čakáte na toaletách a vypočujete cudzí rozhovor. Podobných situácií je vo filme plno, a tak Večierok nie je len bláznivou komédiou, ale vlastne takým filmom zo života. Zo života, ktorý treba brať s nadhľadom a úsmevom.

Večierok

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,9 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Blake Edwards

Scénár Blake Edwards, Frank Waldman

Obsadenie Peter Sellers, Claudine Longet, Denny Miller, Gavin MacLeod, Steve Franken, Marge Champion, Fay McKenzie

Dĺžka 95 min.

Rok 1968

Film+ pondelok 24. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC