Film / seriál

Je nebezpečné dotýkať sa hviezd

Je nebezpečné dotýkať sa hviezd
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Slávny československý muzikál o tom, čo sa stane, keď naivného vojaka zachráni velikán J. S. Bach a zázrakom premení zbrane na hudobné nástroje.

To boli zlaté 60. roky a české umenie sa začínalo triasť od radosti z nového tvorivého nádychu. A Kdyby tisíc klarinetů predstavuje jeden z mocných nádychov. Stačí sa len pozrieť na obsadenie, je to jedna herecká a spevácka hviezda za druhou. Pôvodne rovnomenné divadelné „leporelo“ Jiřího Suchého však malo premiéru už v decembri 1958 v Divadle Na zábradlí.

Marně si hlavu lámu...

A pre tých, ktorí túto slávnu filmovú pecku nepoznajú (aspoň pár piesní určite áno, aj keď si ich s muzikálom nespájate), tak nech si nelámu hlavu, o čo že tu vlastne beží? Vojak Schulze (Jiří Menzel) je mladučký, naivný a hlavne smoliar, ktorý sa rozhodne dať zbohom vojne. Vojenský dril predstavuje pre rozlietaného klarinetistu takmer smrť. Pri svojej smole má však celkom šťastie, pretože sa „zašije“ v meste Alkalis, kam práve prichádza televízny štáb Televis s režisérkou Terezou (Jana Brejchová). Úloha znie jasne, natočiť reportáž o odhalení sochy J. S. Bacha. Štáb sa ale stane svedkami zázraku, keď Bach zachráni Schulzeho pred zastrelením premenou zbraní na hudobné nástroje. To by bola lahôdka pre reportérov aj dnes. Reportáž má samozrejme ohromný úspech, a tak dostane Tereza úlohu číslo dva – usporiadať veľkolepú televíznu revue. 

Nie je to žiadny srdcervúci príbeh o milencoch ani o muzikantovi, ktorý sa pretĺka životom a sníva o sláve, ani rozprávkové dobrodružstvo so sebavedomou hlavnou hrdinkou. Je to skrátka iný muzikál, než na aké sme zvyknutí dnes. Ale je to sakra dobrý muzikál, plný hudobných hitov. Určite poznáte Babettu, Dotýkat se hvězd, Kapitána či Terezu. A tiež to obsadenie: Jiří Menzel, Waldemar Matuška, Jana Brejchová, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott, Jiří Šlitr, Jiří Suchý, Pavlína Filipovská, Vlastimil Brodský a plno ďalších.

Rozhodne nedajte na mrzútov, ktorí tvrdia, že tento film nemá hlavu ani pätu. Veď je to všetko iba veselá hra, avšak podfarbená pacifizmom a kritikou vojny a skostnateného armádneho aparátu. Menzel je ako vždy rozkošne nesvoj, Hegerová žiari ako femme fatale a Brodský je ako malý čertík. S ničím si preto nelámte hlavu a skúste sa dotknúť hviezd. 

Zaujímavosť

Pesnička Tereza zaznie vo filme trikrát, zakaždým v inej podobe: ako spievané sólo Matušku, neskôr poloinštrumentálna verzia v podaní rovnakého speváka a nakoniec ako duet Matušku a Gotta.

Kdyby tisíc klarinetů

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,4 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Ján Roháč, Vladimír Svitáček

Scénár Jiří Suchý, Ján Roháč

Obsadenie Jana Brejchová, Waldemar Matuška, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott, Jiří Suchý, Jiří Šlitr

Dĺžka 130 min.

Rok 1964

Film+ nedeľa 20. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC