Film / seriál

It Runs in the Family

It Runs in the Family
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Keď som bol malý ja, všetko bolo iné... Spomienky na detstvo môžu byť nuda, ale nie vždy.

Humorista Jean Shepherd je výborný rozprávač, podľa ktorého kníh vznikli hneď dve skvelé komédie. A pretože nás čaká horúce leto, ponoríme sa do Jeanových letných spomienok. Sú štyridsiate roky a svojrázna rodinka Parkerovcov stále žije v Indiane. Malý Ralphie sa pripravuje na veľkú bitku s tyranom miestnych detí, jeho otec vedie vojnu cez plot a matka zarovná miestny kostol pohármi. Ale ruku na srdce, kto z nás nemal šialené detstvo... Rodinná komédia voľne nadväzuje na Vianočný príbeh.

It Runs in the Family je ďalším z mnohých diel Boba Clarka, ktorého filmy pozná takmer každý Američan. Clarkove filmy ako by boli esenciou Ameriky, patria k nej ako prezdobené domy na Vianoce alebo Santa Claus. Pritom však nejde o presladenosti plné nudných klišé. Vtip je totiž v tom, že Clark si vie zo všetkého trochu škodoradostne uťahovať, ale tak nejako milo, asi ako keď si zo seba uťahujú členovia rodiny. Aspoň vo Vianočnom príbehu to tak bolo. A k rovnakému štýlu rozprávania sa vrátil aj v It Runs in the Family.

Hlavným hrdinom a tak trochu aj rozprávačom je malý Ralph, ktorého hrá Kieran Culkin (nahradil Petera Billingsleya z Vianočného príbehu). Je to trochu mudrlant, čudák a dobrodruh v jednom. Uznáte, že takýto chlapec nebýva v škole najobľúbenejší, najmä keď všetkých okolo neustále otravuje svojimi vynálezmi a nápadmi. Veľmi rýchlo sa preto dostane do hľadáčika školského bitkára Luga Ditku, ktorého však prekvapí, že pred ním Ralph neuteká a rozhodne sa s ním bojovať. Aby aj nie, keď má doma vzor bojovníka. Pán Parker (Charles Grodin) sa doslova a do písmena snaží prehučať susedov, ktorí obťažujú celú ulicu. Jedine on sa však vrhne do neľútostného boja, pri ktorom neváha použiť napríklad sirénu. Nakoniec je otázka, kto z nich robí susedom zo života väčšie peklo, každopádne tieto scény rozhodne patria k tomu najvtipnejšiemu z celého filmu. A nakoniec je tu milujúca a večne usmievavá mama (Mary Steenburgen). Vždy má navarené, perfektne upratané, lenže jej pozitívny náboj už prekračuje isté hranice a stáva sa skôr obsesiou. Musíte uznať, že príbeh o takej rodine, ktorá je typicky americky zomknutá, ale aj poriadne vyšinutá, je zábavný už sám o sebe.

Bob Clark sa tak snažil nadviazať na predchádzajúci „vianočný filmový úspech“ so všetkým, čo k tomu patrí. V niečom sa mu to podarilo, v niečom nie. Hlavný problém je obsadenie. Kieran Culkin je roztomilý a talentovaný chlapec, ale jednoducho to nie je Billingsley, ktorého si diváci pamätajú a ktorý dokázal Ralphovi vtlačiť nezameniteľný charakter. Charles Grodin chvíľami možno zabúda, že hrá otca od rodiny, a stáva sa zloduchom príliš skutočným na to, v akom hrá filme. Výnimkou je len Mary Steenburgen, ktorá svoju predchodkyňu nielen doháňa, ale dokonca aj prevyšuje. Melinda Dillon je inak síce dobrá herečka, ale zmätenú dobrosrdečnú matku zahrala v porovnaní s Mary Steenburgen dosť kŕčovito.

Či už Vianočný príbeh poznáte, alebo nepoznáte, It Runs in the Family si určite pozrite. Najmä generácia vyrastajúca v deväťdesiatych rokoch si užije odľahčené nostalgické rozprávanie v štýle seriálu The Wonder Years.

Zaujímavosť

Bratov Ralpha a Randyho hrajú skutoční bratia zo slávnej hereckej rodiny, Kieran Culkin a Christian Culkin.

It Runs in the Family

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Bob Clark

Scénár Bob Clark

Obsadenie Charles Grodin, Kieran Culkin, Mary Steenburgen, Christian Culkin, Al Mancini, Troy Evans, Roy Brocksmith

Dĺžka 85 min.

Rok 1994

Film+ pondelok 18. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC