Film / seriál

Hurá na to!

Hurá na to!
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Hovoria vám niečo mená Bobby Farrelly a Peter Farrelly? Ak áno, už tušíte, že na vás čaká zase pekná šialenosť.

Neľakajte sa, tentoraz vás prekvapíme, Hurá na to! je totiž úplne normálny film. Iste, je o pubertiakovi, ktorý pod vplyvom istých látok nabúra auto a za trest skončí v internátnej škole. Lenže od tohto okamihu sa začína celkom iný typ filmu, v ktorom sa Tim obyčajne zamiluje, občas s kamarátmi obyčajne „zaflámuje“, potom sa obyčajne poháda s otcom a tiež úplne obyčajne bojuje so školou. Skrátka nič, čo by zapadalo do škatuľky menom Farrelly. Možno, že je to vlastne dobre, obzvlášť, keď tatka, ktorý si so synáčikom neberie servítky, hrá Alec Baldwin.

Blbý, blbší... a potom serióznejší

Bratia Farrellyovci, Peter a Bobby, zaznamenali so svojimi komédiami Blbý a blbší (1994) či Niečo na tej Mary je (1998), obrovský úspech. Divácke ohlasy boli nadšené, a tak si na prelome tisícročí súrodenci mohli vymyslieť de facto akýkoľvek projekt a producenti im padali k nohám. Ich filmy jednoducho „predávali“. Farrellyovci sa ale paradoxne rozhodli, že sa nepovezú na rovnakej vlne a namiesto toho trochu zvážnejú (nebojte sa, úplne vážni byť asi ani nevedia).

Film o Zapadákove

Vznikla tak príjemná „dobovka“, ktorej dej sa odohráva v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v americkom mestečku Pawtucket. Hlavný hrdina Tim nie je žiadny svätec a jeho kamoši tiež nie. Podarená partička má so sebou vždy nejaký „dobrý matroš“ na fajčenie a to sa im nakoniec stane osudným – pri fajčení marihuany ich chytí polícia. Tim má nakoniec viac šťastia ako rozumu a vyfasuje za trest iba pobyt v súkromnej škole. Hovoríte si, že to musela byť pohoda? Zo začiatku veľmi nie. Internát atmosférou pripomína legendárny seriál Beverly Hills 90210. V škole sú hlavne deti miestnych boháčov, takže keď sa objaví chlapec, ktorý ťahá svoje veci v igelitovom vreci, je všetkým len na smiech.

Starý Dunphy: „Mať sex je ako ísť na čínsku večeru. Nie je koniec, kým obaja nedostanete koláčik.“

Tim našťastie nie je z cukru, ako mnohí miestni, a tak si čoskoro získa rešpekt, a dokonca zbalí najkrajšie dievča na škole. To, čo spočiatku vyzeralo ako trest, sa nakoniec premenilo v celkom príjemnú pohodu.

Viac srandy, lepšie tempo

Aj keď ide o pomerne kvalitný film, niečo tu trochu drhne. Bohužiaľ tým niečím je scenár. Ako keby slávnym bratom trošku došla šťava a vážnejšie polohy im nesedeli. Tam, kde sa Tim baví s kamarátmi, kde flámuje, provokuje ostatných alebo balí svoju vyvolenú, tam je všetko v poriadku. Akonáhle ale dôjde na vážnejšie polohy, napríklad rodinné drámy s otcom, z pevného hradu sa stáva domček z kariet.

Alec Baldwin je síce skvelý herec, takže pupkatý tatko rozvalený v trenkách pred telkou mu ide celkom slušne, ale len do chvíle, než má prehovoriť. Buranský prízvuk je jednoducho príliš chcený a divák ho bohužiaľ takto aj počuje. A tu máte výhodu, český divák sa totiž nemusí trápiť s krkolomnou angličtinou a v dabingu všetko vyzerá trochu lepšie. (Aj keď dámy by Baldwina videli určite radšej v elegantnejšej polohe).

Film režíroval Michael Corrente, ktorý sa tiež podieľal na scenári inšpirovanom románom Petera Farrellyho. Kto vie, možno si chlapci akurát proste nesadli a tam, kde si neboli istí, to nezachránil ani remeselne inak dobre vybavený režisér Corrente. Ako oddychovka pre odpočinkový deň a pobavenie je však film Hurá na to! úplne v poriadku, len v ňom nehľadajte prílišnú hĺbku.

Zaujímavosť

Film vychádza zo skúseností Petera Farrellyho, ktorý chodil na Kent School, kde maturoval v roku 1975.

Hurá na to!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Michael Corrente

Scénár Bobby Farrelly, Peter Farrelly, Michael Corrente

Obsadenie Shawn Hatosy, Tommy Bone, Samantha Lavigne, Jonathan Brandis, Adam Lavorgna, Jon Abrahams, Alec Baldwin

Dĺžka 96 min.

Rok 1999

Film+ piatok 12. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC