Film / seriál

Hraj kým môžeš!

Hraj kým môžeš!
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Stolové hry sú len nevinnou zábavou pre deti alebo celé rodiny. Je to len veselá kratochvíľa, pri ktorej sa nikomu nemôže nič stať.

A to je veľký omyl! Existujú totiž hry, ktoré si nevystačia len s doskou, pár panáčikmi a hracou kockou či kartami. Existujú hry, ktoré vás pohltia, a to doslova. Keď Alan Parrish objaví podivnú hru Jumanji, netuší, že mu úplne zmení život. Prepadne sa do sveta nebezpečnej džungle a ako to tak vyzerá, zostane v hre uväznený už navždy. Až po štvrť storočí objavia hru noví nájomníci domu a Jumanji opäť cíti príležitosť pohltiť ďalších hráčov. Je možné z takejto hry uniknúť? Jedine snáď, keď ju skúsia dohrať do konca.

Film Jumanji býva prezentovaný ako rodinný a dobrodružný, ale nenechajte sa mýliť farebnými plagátmi s Robinom Williamsom v hlavnej úlohe. Jumanji toho v sebe ukrýva oveľa viac, možno väčšinu z toho tvorcovia ani sami nezamýšľali, ale je to film, ktorý obsahuje aj „temné stránky“. Nikoho nechceme desiť. Len nahlas hovoríme, že rodinné zázemie hlavného hrdinu a vzťahy v škole nie sú práve ideálne. Rodičia sú skôr prípad pre sociálku a spolužiaci vyžívajúci sa v šikane taktiež dvakrát nenadchnú. Niet sa teda čomu diviť, že hlavný hrdina Alan by dal čokoľvek za to, aby mohol žiť kdekoľvek inde.

Celý príbeh sa začína v roku 1969, keď Alan nájde na stavenisku zaprášenú krabicu, otvorí ju a v nej objaví na prvý pohľad nevinnú stolovú hru. Nevie, že ju tam zakopali tajomní muži s prianím, aby ju už nikdy nikto nenašiel. Stačí hodiť kockami a začnú sa diať veci. Najskôr mu Jumanji „len“ píše, ale potom ho napadnú netopiere, a to je ešte len začiatok. Jumanji vás občas vydesí na smrť, momenty prekvapenia sú tu naozaj skvele načasované. K tomu si pridajte veľmi, ale veľmi naštvané divoké zvieratá, nepriechodnú džungľu a chlapca, ktorý je v tom všetkom sám. To je horor za bieleho dňa. Našťastie všetko má riešenie a aj pre Alana existuje nádej na záchranu, len na ňu musí čakať celých dvadsaťpäť rokov. Sám by sa z Jumanji nikdy nedostal, ale keď sa do nej podobnou náhodou dostanú ďalší traja hráči, môžu začať spoločne hrať a dúfať, že keď dôjdu na koniec, táto nočná mora z džungle skončí.

Koniec dobrý, všetko dobré

Asi netreba prezrádzať, ako všetko dopadne. Isté je, že Jumanji bola v deväťdesiatych rokoch veľmi populárna. Svojím spôsobom v sebe mala divoký svet pripomínajúci Jurský park, svojimi pravidlami a živými hráčmi zase pripomínala počítačové hry. A hlavne si tu zahral Robin Williams, ktorý v sebe mal vždy kus dieťaťa a postava Alana v jeho podaní je úplne skvelá. Dnes nám už kopa efektov príde zastaraná, ale na svoju dobu to nebolo vôbec márne. Navyše téma dieťaťa, ktoré sa necíti dobre doma ani v škole, bola blízka mnohým ďalším deťom.

Postupne sa ale na Jumanji zabudlo. A ako už to tak býva, trvalo takmer štvrť storočia (ako v samotnej hre) než sa film dočkal pokračovania. Tentoraz na úplne inej technickej úrovni a tiež v oveľa odľahčenejšej forme. Ďalšie pokračovanie z roku 2017 nesie názov Jumanji: Vitajte v džungli. Hlavného hrdinu si tentokrát zahral obľúbený svalovec Dwayne Johnson. Snáď vďaka humoru sa druhý diel čoskoro dočkal pokračovania, v tomto roku 2019 uzrela svetlo sveta trojka Jumanji: Ďalší level. Tak uvidíme, ako dlho sa Jumanji udrží v hre tentoraz.

Zaujímavosť

Vo filme si zahrala rolu Judy Shepherdovej Kirsten Dunst, ale na konkurze bola tiež vtedy jedenásťročná Scarlett Johansson.

Jumanji

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,5 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Joe Johnston

Scénár Jonathan Hensleigh, Greg Taylor

Obsadenie Robin Williams, Jonathan Hyde, Kirsten Dunst, Bradley Pierce, Bonnie Hunt, Bebe Neuwirth, David Alan Grier

Dĺžka 104 min.

Rok 1995

AXN sobota 7. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC