Film / seriál

Hľadanie strateného času

Dráma Žiť po svojom
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Rančeri boli vždy drsní chlapi a trochu samotári, ale aj oni majú srdcia, ktoré je možné obmäkčiť.

Hviezdne obsadený film Žiť po svojom rozpráva o rančerovi Einarovi Gilkysonovi (Robert Redford), ktorý sa ani po dlhých rokoch nezmieril so smrťou svojho syna. Jeho jediným spoločníkom na ranči je nájomník Mitch (Morgan Freeman). Drsní muži v drsnej prírode si očividne vystačia, ale len do chvíle, než na ranč príde Einarova nevesta Jean (Jennifer Lopez) s dcérou. Jedenásťročná vnučka, ako sa zdá, dokáže rodine pomôcť prekonať boľavé rany a v Einarovi zase zapáli chuť do života.

Skrátka dobrý film

Ranč aj obaja rančeri majú svoje najlepšie roky za sebou, vlastne sa dá povedať, že tak nejako odovzdane už len čakajú na smrť. Lenže človek mieni a život mení. Jean, ktorá uteká pred násilníckym priateľom, nie je z príchodu na ranč nadšená, ale nemá kam inam ísť. Einar ju tam tiež nechce, nakoniec je však ich nechcené stretnutie po rokoch tým najlepším, čo ich všetkých v živote stretlo. Rovnako ako hlavní hrdinovia si aj vy v závere uvedomíte, že smrť Einarovho syna akoby všetkých zmrazila. Len prežívali, ale nežili. Až malá Griff (Becca Gardner) im s humorom i suverenitou sebe vlastnou pomôže posunúť sa ďalej.

Griff: „Kde je môj otec?“
Einar: „Je mŕtvy.“
Griff: „To o tebe mama hovorila tiež...“

A to je vlastne celé – nijako zásadné – posolstvo tohto filmu. Žiť po svojom nechce byť veľkolepým filmom, aj keď herecké obsadenie by tomu mohlo nasvedčovať. Je to obyčajný film o veľkých trápeniach, ktoré môžu stretnúť kohokoľvek, a o uzdravovaní duše. Redford je síce známy herec, ale často sa o ňom nehovorí, že je tiež dobrý herec. A Freeman snáď ani hrať nevie (pozor, toto nie je myslené kriticky), je jednoducho aký je, a to je skvelé. Napočudovanie ani Lopez si v tomto filme nezaslúži zdrvujúcu kritiku. Čert vie, čo za tým je, ale tento film patrí k jej najprirodzenejším hereckým výkonom.

Režisérom filmu je Lasse Hallström, ktorého možno poznáte aj ako režiséra filmov Čo žerie Gilberta Grapea alebo Pravidlá muštárne. Pošramotené rodinné či medziľudské vzťahy ho očividne fascinujú a prevod takýchto príbehov na filmové plátno mu vyložene ide. Nielen že sa v Žiť po svojom môžete doslova kochať dobrými hereckými výkonmi, ale tiež si môžete užívať krásnu americkú vnútrozemskú krajinu. Všetko je tu tak prirodzene obyčajné, až sa to stáva neobyčajným. Nakoniec aj schátraný ranč s dvoma už tiež značne schátranými obyvateľmi budete vnímať ako synonymum prívetivého, útulného a bezpečného domova. To zlé vždycky niekto zaženie, aby potom zostalo len to dobré. Nie je to nič závratné, ale úplne to stačí.

Žiť po svojom

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,2 % Hodnotenie redakce
Foto Film+, Profimedia.cz

Réžia Lasse Hallström

Scénár Mark Spragg, Virginia Korus Spragg

Obsadenie Jennifer Lopez, Robert Redford, Morgan Freeman, Josh Lucas, Damian Lewis, Camryn Manheim, Becca Gardner

Dĺžka 105 min.

Rok 2004

Film+ utorok 17. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC