Film / seriál

Hannibal – Prajete si čerstvé mäsko?

Hannibal – Prajete si čerstvé mäsko?
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Opulentný záver opulentného seriálu, to je tretia séria Hannibala, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v posledných rokoch na obrazovkách objavilo. Ale pozor, toto je lahôdka len pre silné žalúdky!

V tretej sérii mieri geniálny a dokonale upravený labužník do Palerma, ale nie je sám. Spoločnosť mu robí doktorka Bedelia Du Maurier (Gillian Anderson). Už od počiatku nie je ich vzťah úplne jasný, sú lekárka a pacient, rukojemník a únosca, alebo sa medzi nimi odohráva niečo viac? Toto neustále napätie a iskrenie okorenili už tak dosť nadupaný dej a vzťah k osobe opačného pohlavia Hannibala (Mads Mikkelsen) trochu poľudšťuje.

Celý dej otvára scéna, v ktorej sledujeme hemženie pacientov v takmer až staccatovom rytme vo chvíli, keď Hannibal konečne zabije talianskeho kultúrneho historika doktora Fella (Jeremy Crutchley), a v podstate tak prevezme jeho život. Hannibalove „vypustenie“ do európskej divočiny sa odráža v celkovom ladení seriálu, ktorý už nie je príliš spojený s mierne štylizovanou realitou FBI, teda luxusnými kanceláriami a laboratóriami. Vincenzo Natali necháva prehovárať v plnej vizuálnej sile gotickú architektúru Palerma, ktoré evokuje akési osobné Hannibalove peklo, ktorému tento diabol prestrojený za elegána mieni vládnuť. Aj tretia séria sa opiera o rovnaké vizuálne a akustické triky, ktoré boli vždy neoddeliteľnou súčasťou Hannibalovho štýlu, či už ako seriálovej postavy, alebo filmového fenoménu. A tak nechýbajú scény ako vystrihnuté z relácií o varení. Prajete si recept na ľudskú pečeň? Hannibal vás jej prípravu naučí. Pomalé a detailné zábery budú útočiť na vaše zmysly, ale hlavne vás bude fascinovať šéfkuchárova precíznosť. A tiež brutalita.

Hannibal sa teda príliš nezmenil – až na jeden detail, jeho vzťah k Willovi (Hugh Dancy) sa akoby zmäkčil, je v mnohom bolestný, až melancholický, a to sú pocity, ktoré by sme u neho neočakávali. Inak je všetko pri starom: pompéznosť, okázalosť a zvrátená genialita sú stále hlavnými atribútmi tohto „filozofujúceho vraha“. Taliansky inšpektor Rinaldo Pazzi (Fortunato Cerlino) mu dokonca dáva prezývku Monštrum z Florencie, čo bol sériový vrah, ktorý za sebou nechával telá štylizované tak, aby napodobňovali slávne talianske stredoveké obrazy. Táto estetika, presné replikovanie štýlu veľkých stredovekých umelcov, pomáha vytvoriť jedinečný obraz Hannibala. Fascinácia umeleckými vražednými štylizáciami však nie je nejakou novinkou, pre hlavného scenáristu Bryana Fullera je to naopak už určitá forma umeleckého podpisu.

Tretia séria sa dá tiež rozdeliť na dve časti, pričom každej z nich dominuje iná postava – alebo skôr zloduch. Jednak je to Mason Verger (Joe Anderson), ktorý má na Hannibala zlosť ešte z predchádzajúcej série (v tej ho však hral Michael Pitt). Verger je nechutne bohatý a myslí si, že peniaze a moc z neho robia nesmrteľného boha, uvidíte ale sami, či oprávnene. Druhým je potom samozrejme Will Graham (Hugh Dancy). Toto dejové „rozkrojenie“ sa odráža aj na vizuáli: kým prvá polovica dielov je výrazne stavaná na efektoch a prepracovanej estetike, druhá sa sústredí skôr na dej a akciu. Hannibal, ktorý už nie je jedinou hlavnou postavou seriálu, sa v talianskom Palerme dostáva na vrchol. Tretia séria je potom v mnohom pôsobivejšia aj ambicióznejšia než predošlá. Takže nezostáva než vám popriať dobrú chuť.

Zaujímavosti

Namiesto Madsa Mikkelsena skoro hral hlavnú úlohu David Tennant. Ten scenáristu Bryana Fullera svojím výkonom tak nadchol, že aj keď Tennant úlohu nakoniec odmietol, scenárista mu chcel napísať aspoň vedľajšiu úlohu sériového vraha.

Mads Mikkelsen je v poradí štvrtým hercom, ktorý dostal šancu stvárniť postavu Hannibala Lectera. Pred ním kanibala hrali Brian Cox, Anthony Hopkins a Gaspard Ulliel.

Hannibal / 3. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,8 % Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Vincenzo Natali, Marc Jobst…

Scénár Bryan Fuller, Thomas Harris…

Obsadenie Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Caroline Dhavernas, Gillian Anderson, Laurence Fishburne…

Dĺžka 13 × 43 min.

Rok 2013

AXN pondelok 18. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC