Film / seriál

Hana a jej sestry

Hana a jej sestry
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

V klasickej rodinnej tragikomédii sa Woody Allen vracia na svoje obľúbené miesto – Manhattan – a k svojim obľúbeným témam – láske, nevere a smrti.

Hana a jej sestry vo všeličom pripomínajú klasiku menom Annie Hall. Opäť sa stretnete s typicky allenovskou poetikou, vybrúsenými rýchlymi dialógmi a intelektuálnym humorom dovádzajúcim všetko ad absurdum. Len je všetkého oveľa viac, pretože sestry sú tri. Nechýba tu samozrejme ani povinná postava neurotického chlapíka, ktorý sa zmieta medzi svojimi túžbami a strachmi (najmä strachom zo smrti). A nebol by to Allen, keby si do svojho filmu neobsadil hviezdy prvej veľkosti. Zahrala si tu jeho vtedajšia múza Mia Farrow, oscarový Michael Caine a samo sebou tiež Allen sám.

Film ako kniha

Film Hana a jej sestry je vo svojej podstate románovým príbehom s mnohými vedľajšími dejmi aj postavami, akási allenovská Anna Karenina (Allen je svojou náklonnosťou k ruským klasikom známy). Každá sekvencia sa začína titulkom alebo citáciou, a preto sa divák v deji veľmi dobre orientuje.

Hoci je ťažké povedať, ktoré postavy sú vlastne tie hlavné, môžeme aspoň naznačiť, ktoré sú najvýraznejšie. Nemožno inak ako začať postavou účtovníka Elliota, ktorého stvárnil Michael Caine, a zvodnou Lee, jeho švagrinou, ktorú si zahrala Barbara Hershey.

Elliot je síce ženatý s Hanou (Mia Farrow), ale spontánne zahorí láskou k mladšej Lee. Tá žije s umelcom (a trochu i despotom) Fridrichom (Max von Sydow), ktorý s ňou zaobchádza ako so svojím dieťaťom alebo so svojím študentom. Kvôli svojmu životnému prístupu sa Elliot ocitá v izolácii od bežného sveta ľudí a Lee je jeho jediná spojnica s realitou.

Lee a Hana majú ešte tretiu sestru Holly (Dianne Wiest) a všetky dohromady tvoria trochu vyšinutú rodinu. Hana je racionálna žena, ktorá sa vždy stará o všetkých okolo, Lee je naopak emocionálna a zmyselná a Holly je takým malým uzlíčkom nervov a najrôznejších neistôt.

A potom je tu Mickey – postava, ktorú hrá Allen – neurotický televízny manažér, ktorý žije v neustálom strachu zo smrti alebo choroby. Bol ženatý s Hanou, s ktorou majú dvojčatá, a hoci sú rozvedení, zostáva súčasťou rodiny. Stáva sa z neho taký pozorovateľ, ktorý je prítomný na všetkých sviatkoch vďakyvzdania a rodinných oslavách... Často si ostatní ani neuvedomujú, že je v miestnosti, ale on je vždy svedkom dôležitých udalostí. Slovami románopiscov, stáva sa rozprávačom príbehu.

Aj keď sa vo filme vyskytuje veľa komických momentov, Hana a jej sestry sú predovšetkým rodinnou drámou, ktorá vám dovolí nahliadnuť do sveta jednej veľkej rodiny a tiež newyorskej smotánky. Pozor, nie boháčov, ale smotánky. Veď príbeh sa odohráva prakticky len medzi umelcami a finančníkmi. A čo je typickejšie pre New York než umenie a peniaze? Snáď už len Woody Allen a ten tu predsa je a rozpráva!

Zaujímavosť

Rolu Elliota mal pôvodne hrať Jack Nicholson, ale nakoniec musel odmietnuť, pretože akurát natáčal film Česť rodiny Prizziovcov. Rolu napokon získal Michael Caine a keďže za ňu nakoniec dostal Oscara, evidentne išlo o dobrú voľbu.

Hana a jej sestry

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,2 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Barbara Hershey, Carrie Fisher, Michael Caine, Mia Farrow, Dianne Wiest, Maureen O'Sullivan, Lloyd Nolan

Dĺžka 106 min.

Film+ štvrtok 18. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC