Film / seriál

Gangstri od Times Square

Gangstri od Times Square
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Bratia by vždy mali ťahať za jeden povraz. Najmä tí írski, ktorých ako vo filme Stav milosti spájajú okrem krvi aj kšefty a nepriatelia.

Íri to so zbraňami, whiskey a pánombohom vždy mysleli vážne. Ale tým najdôležitejším bolo udržať rodinu pohromade. Takže kým im začnete liezť do kapusty, dvakrát si to rozmyslite, inak vám títo chlapci bez váhania uštedria tvrdú lekciu. Stav milosti, vynikajúci a hviezdne obsadený thriller (Sean Penn, Ed Harris, Gary Oldman) nenechá diváka ani na chvíľu vydýchnuť. Budete sa baviť vtipnými dialógmi, krv vám rozprúdia parádne strieľačky, a ešte dostanete chuť na pravú írsku whiskey.

Trojica newyorských gangstrov má svoje hlavné pôsobisko v oblasti Hell’s Kitchen v New Yorku, západne od Times Square. Dej sa začína návratom Terryho (Sean Penn) domov, do mesta, kde sa v tmavých uličkách vždy darilo rôznym kšeftárom aj ostrieľaným drsniakom. Na jedného takého pri návrate narazí, volá sa Jackie (Gary Oldman) a s Terrym boli jedna ruka už ako deti. Zločin v ich štvrti ostatne vždy znamenal rodinnú záležitosť, a tak ani nie je prekvapený, že hlavou gangu je teraz Jackieho starší brat Frankie (Ed Harris), ktorý sa však presťahoval na predmestie a všetko riadi cez telefón z malebného domčeku, ďaleko od obchodov s drogami, ktoré mu platia hypotéku.

Frankie sa občas chová trochu ako magor, ťažko povedať, či ho tak ničia drogy, alebo drsné prostredie tohto biznisu. K jeho najväčším úchylkám patria „podpaľačské show“, pri ktorých sa neraz mohol pekne „spáliť“. Terry sa najskôr chová ako pozorovateľ a dobrý učeň, snaží sa pochopiť obchodné vzťahy aj pravidlá, avšak má až príliš dobrú mušku a so zbraňou mu to ide jedna báseň. Kdeže sa asi všetko naučil? Jeho tajomstvo sa ukáže až v druhej polovici filmu – a vám do seba zrazu zapadnú všetky detaily ako ozubené kolieska v hodinkách. Napätie začína gradovať a až teraz sa ukáže, či je írska krv naozaj také pevné puto...

Sean Penn je tradične výborný, jeho hereckému výkonu nemožno snáď nič vytknúť, ale tým, kto tu naozaj žiari ako kométa, je Gary Oldman. Jeho Jackie je impulzívny, vždy jedná len na základe svojich inštinktov a premýšľaniu moc nedá, takže si viete predstaviť, čo taká horúca hlava so zbraňou v ruke dokáže urobiť. Jeho vnímanie sveta je jednoduché, všetko je motivované buď zlosťou, alebo zradou a nerobí mu problém vystrieľať lokál plný talianskych gangstrov, bez toho aby sa vzdialil od baru. Oldman nebýva často obsadzovaný do charakterových úloh morálnych klaďasov – a režiséri asi dobre vedia prečo. Po pozretí tohto filmu im budete dávať za pravdu, úlohy čudákov aj záporákov mu idú dokonale. A to tak, že zabudnete aj na Seana Penna. Hrdinom, ktorému budete najviac fandiť, sa totiž nakoniec stane Oldmanov Jackie.

Výbornú gangsterku plnú paradoxov aj poctivých prestreliek si určite užijete.

Stav milosti

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80,2 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Phil Joanou

Scénár Dennis McIntyre

Obsadenie Sean Penn, Ed Harris, Gary Oldman, Robin Wright, John Turturro, John C. Reilly, Burgess Meredith

Dĺžka 134 min.

Rok 1990

Film+ pondelok 15. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC