Film / seriál

Vládca smrti

Dracula – americký romantický horor
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Krvilačný gróf Dracula opäť zatúži po krásnej Mine. V hlavných úlohách hororovej romance uvidíte hollywoodske hviezdy Garyho Oldmana, Winonu Ryder, Anthonyho Hopkinsa či Keanu Reevesa.

Vladov príbeh je pre filmárov a divákov stále atraktívny. Filmy aj seriály o tajomnom grófovi z Transylvánie sa natáčajú v podstate aspoň raz za desaťročie. A jedna z ikonických verzií vznikala pod režisérskou taktovkou známeho producenta, scenáristu, a hlavne režiséra Francisa Forda Coppolu. Jeho Dracula vychádza z pôvodnej literárnej predlohy Brama Stokera.

Vládca tieňov i temnoty

Príbeh grófa (Gary Oldman) začína ďaleko v Rumunsku smrťou jeho milovanej ženy. Tá verne čaká na svojho muža, až sa vráti z vojny, ale keď dostane správu, že zomrel, vrhne sa do priepasti. Samozrejme že Vlad nezomrel, ale keď zistí, čo a prečo jeho žena urobila, prekľaje Boha a po smrti tiež zatúži. Lenže je mu súdený oveľa horší osud, byť mŕtvy a predsa na veky živý.

Povstanem zo svojej vlastnej smrti.

Z grófa sa stane desivé monštrum čakajúce na jediné – na svoju milovanú. Verí, že jedného dňa sa s ňou opäť stretne a jeho prianie sa po dlhých troch storočiach naozaj vyplní. Keď za ním do Transylvánie príde mladý maklér Jonathan Harker (Keanu Reeves), aby dojednali podrobnosti kúpy nehnuteľností v Londýne, zbadá gróf fotografiu jeho snúbenice Miny (Winona Ryder). Z ohyzdného starého grófa sa razom stáva príťažlivý muž, ktorý sa vydá do Londýna získať späť svoju osudovú lásku, aspoň ako verí. A tak začne boj o Minino srdce a dušu a zároveň aj hon na grófa Draculu, ktorým je fascinovaný doktor Van Helsing (Anthony Hopkins).

Coppola vo svojich filmoch vie vytvoriť strhujúcu atmosféru. Tajomná a svojím spôsobom aj exotická Transylvánia obklopená rumunskými Karpatmi spolu s viktoriánskym Londýnom zahaleným do hmly sú pre Coppolu úplne ideálne. Celý film sa tak odohráva v až opulentných kulisách, ktoré len podčiarkujú Draculovu desivosť. Vďaka tomu ešte viac vyniká krehká mladá láska Miny a Jonathana, ktorú sa gróf snaží doslova rozdriapať svojou nenásytnou vášňou, túžbou i zlobou. Coppola tak Draculu neromantizuje a neukazuje ho ako zraneného muža, ale ako stelesnené zlo, ktoré na seba môže vziať akúkoľvek podobu – človeka i zvieraťa.

Film nemá úplne jednoduchú zápletku (prečo vôbec Dracula kupuje akési nehnuteľnosti v Londýne?), ale herecké výkony, celková atmosféra, výprava i hudba vytvárajú pôsobivý obraz grófa Draculu zmietajúceho sa medzi vášňou a šialenstvom, medzi svetom živých a mŕtvych.

Dracula

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Francis Ford Coppola

Scénár James V. Hart

Obsadenie Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Richard E. Grant, Cary Elwes, Billy Campbell, Sadie Frost, Tom Waits, Monica Bellucci, Tatiana von Furstenberg, Daniel Newman, Ele Bardha, Jay Robinson, Tina Cote, Moreen Littrell, Maud Winchester, I.M. Hobson, Adamo Palladino, Nancy Linehan Charles, Heidi Schooler, Honey Lauren, Mark Borkowski 

Dĺžka 128 min.

Film+ pondelok 13. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC