Film / seriál

Dračie dvojčatá

Dračie dvojčatá
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Zámeny fyzicky identických, ale povahovo rozdielnych dvojčiat na filmovom plátne vždy fungovali. A tak si tento „žáner“ musel vyskúšať aj majster bojových umení Jackie Chan.

Pani Ma sa na dovolenke v Hong-Kongu narodia dvojičky, ale čo čert nechcel, práve je v pôrodnici zlodej a aby si zachránil krk, jedného z chlapcov si vezme ako rukojemníka. Aj keď to Maovcom trhá srdce, malého nemôžu nájsť a nakoniec musia Hong-Kong opustiť len s jedným synom. Lenže jeho braček sa neprepadol nikam do zeme. Pretĺka sa životom sám a vyrastie z neho automechanik, pretekár a príležitostný bodyguard. Jeho newyorské dvojča zatiaľ spokojne cvičí na klavír, až sa dostane do tých najvyhľadávanejších koncertných hál. Pri jednom turné zamieri tiež do Hong-Kongu...

Veľká zámena

Určite už je vám jasné, čo sa musí stať. Nielenže sa bratia stretnú, ale ešte si prehodia životy. A to je celá podstata filmu – z jemného, distingvovaného hudobníka sa zrazu stane vyhlásený pouličný bitkár, ktorému ide po krku najvplyvnejší boss podsvetia, a z pouličného samorasta sa má zase stať milovník hudby, luxusu a gentleman. Samozrejme že takáto zámena musí dopadnúť katastrofálne. Ale nebol by to Jackie Chan, keby z absurdných situácií nevyťažil maximum.

Na začiatku deväťdesiatych rokov sa bláznivé komédie stále tešili diváckej obľube a Jackie Chan to veľmi dobre vedel. Jeho filmy plné absurdných súbojov, ktoré pripomínali skôr tanečné choreografie, bavili divákov po celom svete. A každý, kto mal jeho filmy rád, sa vždy tešil na záverečné titulky, pretože boli prestrihané nepodarenými scénami, takže zábava nekončila ani po poslednej klapke.

Ideálna silvestrovská zábava

Svoj talent v Dračích dvojčatách zúročil Chan dvojnásobne. Hrať dvojrolu nikdy nie je jednoduché a doplatilo na to veľa hercov, ale Chan si aj s touto úlohou poradil. Najmä v scéne s nosom (pochopíte, až uvidíte) na chvíľu zapochybujete, či nejaké dvojča naozaj nemá. Tento film sa však typicky chanovskej poetike mierne vymyká. Iste, sú tu súboje, bláznivé naháňačky, krásne ženy a Chan nikdy nevezme do rúk zbraň, radšej bojuje s tým, čo je práve poruke, napríklad mikrofón. Ale diváci znalí ázijskej filmovej tvorby sa môžu zabávať ešte viac. V Dračích dvojčatách nájdete totiž nespočetné množstvo alúzií na veľa režisérov, známe filmové scény (teda známe v Ázii), odkazy na slávnych hereckých kolegov... proste hongkonskí filmoví fanúšikovia majú také kratšie a akčnejšie Gilmorky.

A treba dodať, že každý film s Jackiem Chanom má nezameniteľné čaro. Chan patrí k tým typom hercov, ktorí v sebe majú niečo chlapčenské, rozkošné a nesmierne zábavné. Pritom sa dokáže pohybovať s gráciou ako baletný majster, aj keď sa práve bije s bandou neohrabaných gangstrov. Dračie dvojčatá sú proste presne tou odľahčenou zábavou, ktorá k Silvestru patrí.

Zaujímavosť

Film má v angličtine niekoľko verzií názvu: Double Dragons, Brother vs. Brother, When Dragons Collide, Duel of Dragons, Dragon Duo, When Dragons Meet.

Dračie dvojčatá

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Tsui Hark, Ringo Lam

Scénár Hark Tsui, Joe Cheung

Obsadenie Jackie Chan, Teddy Robin Kwan, Maggie Cheung, Siu-Tung Ching, Yonfan, Lau Kar-wing, Nina Li Chi

Dĺžka 110 min.

Film+ pondelok 31. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC