Film / seriál

Prelet nad holubníkom

Dobří holubi se vracejí – československá dráma
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Pôsobivý film režiséra Dušana Kleina z prostredia ešte prednovembrovej protialkoholickej liečebne. Vedľa Rudolfa Hrušínského, Milana Kňažka, Miroslava Macháčka a Pavla Zedníčka si tu svoju poslednú filmovú rolu zahral aj Vladimír Menšík.

Spisovateľ, scenárista a lekár Ladislav Pecháček a režisér Dušan Klein sú dnes považovaní za už osvedčenú autorskú dvojicu, predovšetkým zásluhou filmovej série „Ako básnici...“. Na sklonku osemdesiatych rokov sa však pustili do vážnejšej témy, ako sú študentské a mladícke životné peripetie. Spoločne vytvorili jedinečný film zachycujúci liečbu, ale aj život v protialkoholickej liečebni v Československu.

Každý máme svoju závislosť

Vo filme sa zišla naozaj pestrá spoločnosť, a to ako medzi postavami, tak aj medzi hercami. Ústrednou postavou a vlastne aj akýmsi rozprávačom je vzdelanec a kurič Lexa (Milan Kňažko), ktorý sa v liečebni stretne s neúspešným maliarom Amentom (Miroslav Macháček), profesorom dejepisu Zlámalom (Zdeněk Řehoř), slovenským farárom Dorendom (Marián Labuda), čašníkom Čtvrtečkom (Jiří Hálek), hercom Šmokom (Luděk Kopřiva) a ministerským úradníkom Honzíčkom (Vladimír Menšík). Predovšetkým títo pacienti tvoria svojráznu partiu alkoholikov zápoliacich nielen s démonom v pohári, ale aj so svojimi životnými skúsenosťami. Každý z nich je jednoducho originál, ale jedno majú spoločné, neznášajú despotického vrchného ošetrovateľa Masáka (Rudolf Hrušínský) a jeho liečebné metódy, ktoré skôr ako výdobytky modernej experimentálnej liečby pripomínajú šikanovanie. Jediný z „chovancov“, ktorý je ochotný sa mu postaviť, je Lexa.

V prípade Dobrých holubov sa porovnanie s Formanovým Preletom nad kukučím hniezdom priamo ponúka. Isté paralely tam samozrejme sú, ale Klein s Pecháčkom sú jednak oveľa jemnejší a tiež vtipnejší. Aj v liečebni alkoholikov je miesto pre vtipy a hoci je svet rozdelený na tých v bielych plášťoch a tých v teplákoch, rozhodne nie je čiernobiely. Je tiež celkom prekvapujúce, že ešte pred rokom 1989 sa vo filme mohlo objaviť pomerne dosť politicky nekorektných narážok a irónie. Aj z tohto pohľadu sú Dobří holubi výnimoční.

Každopádne tým najzásadnejším, čo tento film robí ikonickým, sú herecké výkony. Predovšetkým tandem Rudolfa Hrušínského ako neznesiteľného ošetrovateľa a Milana Kňažka je nedostihnuteľný. A nemusíte sa báť, toto nie je film, ktorý z vás chce urobiť zaprisahaných abstinentov. Je to bytostne ľudský pohľad na osudy tých, ktorí sa jednoducho vo svojich životoch stratili a teraz hľadajú cestu späť.

Zaujímavosť

Komparz hrali skutoční pacienti protialkoholickej liečebne.

Dobří holubi se vracejí

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,4 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia Dušan Klein

Obsadenie Milan Kňažko, Alicja Jachiewicz, Vladimír Menšík, Rudolf Hrušínský, Jiří Hálek, Marián Labuda, Zdeněk Řehoř

Dĺžka 109 min.

Rok 1987

CS Film nedeľa 7. 8. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC