Film / seriál

Cool darebáci

Americký western Americkí štvanci
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Divoký západ bol ohromujúci. Kde inde sa zo štvancov mohli stať hrdinovia brániaci úbohých obyvateľov pred nenásytnými developermi?

Mená ako Jesse James (Colin Farrell) a Cole Younger (Scott Caan) patrili svetoznámym zločincom, ktorých chceli dostať snáď všetci šerifovia. Ale čo keď to boli skôr takí americkí „zbojníci“, čo bohatým brali a chudobným dávali? V Liberty v Missouri sú to jednoznačne hrdinovia. Jesse a jeho banda sa totiž vo filme Americkí štvanci rozhodli chrániť miestnych farmárov, ktorých dosť nevyberavo nútia zástupcovia Severnej Železničnej spoločnosti opustiť pôdu, aby na nej postavili novú trať. Môžete sa staviť, kto vyhrá.

Ešte divokejší Divoký západ

Americké filmy o drsných kovbojoch patria ku kultovým žánrovkám. Westerny s Fordom, Hawksom a Peckinpahom sú jednoducho legendárne, rovnako ako niektoré postavy, ktoré sa k divákom prostredníctvom filmového plátna neustále vracajú. Osudy Jesseho Jamesa a Colea Youngera sú pre divákov príťažlivé neustále. Tentokrát príbeh ich gangu dostal trochu „popovejší“ kabát, ale aj tak sú to stále drsní chlapi.

Ich gang sa rozhodne zastaviť železničnú spoločnosť potom, čo iný gang v snahe vyhnať farmárov z ich domovov zaútočí aj na farmu Jesseho matky, ktorú chladnokrvne zabijú. Pinkertonovi chlapci sú v podstate nájomní žoldnieri, ktorým je jedno komu a ako veľmi ublížia, hlavne že dostanú zaplatené. A to Jesse veľmi dobre vie. So svojimi parťákmi preto začne prepadávať banky, kde má železnica uložené peniaze, aby spoločnosť čo najviac poškodili.

Americkí štvanci sú celkom akčný film, na western možno až príliš. Výbuchmi sa tu nešetrí a samozrejme aby to Jesseho gang mohol všetkým natrieť, zločinci sú úplne neschopní strelci. Je to škoda, že povestné súboje muža proti mužovi a ich rýchlych koltov nahradili naháňačky a hromadné prestrelky, z ktorých isto iste vyjdú hlavní hrdinovia bez škrabancov. Ako keby staré dobré westerny nestačili. Jesseho Jamesa hrá Colin Farrell, ktorý patrí k charizmatickým hollywoodskym hviezdam, ale tu ako keby mu došla šťava. Aj keď je pravda, že hrať povestného vyhnanca v žánri, ktorý úplne ovládli nesmrteľné hollywoodske legendy, nie je žiadna sranda. Navyše väčšina fanúšikov tohto žánru určite pozná legendárny film o Jamesovi a Youngerovi od Philipa Kaufmana Veľká Northfieldska lúpež z roku 1972.

Každopádne Americkí štvanci nie sú žiadny béčkový film, ale nadupané filmové predstavenie, ktoré je jednoducho na fanúšikov klasického westernu príliš rýchle a plné akcií. Tak či tak Jesse, Cole a ich gang stále zostávajú pištoľníkmi, s ktorými by ste sa určite nechceli dostať do konfliktu.

Zaujímavosť

Počas prípravy na natáčanie sa herec Gregory Smith (Jim Younger) naučil zaobchádzať so zbraňou tak dobre, že si od svojich kolegov vyslúžil prezývku „Secret Weapon“ (tajná zbraň).

Americkí štvanci

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Les Mayfield

Scénár John Rogers, Roderick Taylor

Obsadenie Colin Farrell, Scott Caan, Ali Larter, Gabriel Macht, Gregory Smith, Timothy Dalton, Kathy Bates, Will McCormack, Ronny Cox, Terry O'Quinn, Harris Yulin, Nathaniel Arcand, Muse Watson, Barry Tubb, Morgana Shaw, Ed Geldart, Joe Stevens, Brad Leland, Jeremy Denzlinger, Darryl Cox, Michael Costello, Mark Walters

Dĺžka 93 min.

Film+ nedeľa 28. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC