Film / seriál

Cesta: Aj Cesta môže byť cieľ

Cesta
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Viggo Mortensen sa bojí o syna. Má prečo. Kráča svetom, v ktorom už neexistuje ľudskosť a v temných zákutiach ich Cesty číhajú kanibali.

A ragorn veľmi schudol, zarástol a spustol. Jeho osobná hygiena klesla na úroveň toho menej čistotného zo orkov z Morie, ale nemôže za to. Viggo Mortensen preslávený úlohou vo fantasy epose Pán prsteňov podľa kníh od J. R. R. Tolkiena sa naplno vrhol do ďalšej adaptácie. Filmová verzia drsného post-apokalyptického románu Cesta od Cormaca McCartyho mala premiéru už pred zhruba štyrmi rokmi. Síce nepozbierala toľko ocenení ako jej predchodkyňa s názvom Táto krajina nie je pre starých, ale doteraz neprestáva fascinovať. Mortensen hrá zúfalého otca asi jedenásťročného synčeka v príbehu s pochmúrnou a bezútešnou atmosférou vernou knižnej predlohe. Spoločne kráčajú svetom, kde už ľudskosť prakticky neexistuje. Zato nechýbajú hladní kanibali. Mortensen sa preslávil dlho pred nakrúcaním Cesty tým, že sa podobne ako slávny Daniel Day-Lewis do svojich postáv často úplne prevtelí. Nielen to. Aragorn strávil veľkú časť Pána prsteňov na koni, pretože Mortensen je vášnivý jazdec. Ale rovnako rozhodne si herec stál aj za nápadom, aby Aragorn hovoril v elfštine. Kľúčové tetovanie jeho ruského gangstra z Prísľubov z Východu sa dostalo do scenára až po tom, čo si Mortensen o téme prečítal knihu. Pred natáčaním navyše tri mesiace sám s batohom na chrbte spoznával Rusko v okolí Moskvy, Petrohradu a na Urale. 
 

Chrústanie cvrčkov

„Každý príbeh Vám naznačí, čo treba podniknúť. Stačí sa naň pozrieť a hneď je to celkom jasné. Kvôli Prísľubom z Východu bolo treba zapracovať na autentickom prízvuku. V tom ako ďaleko sa dá zájsť, neexistuje žiadna hranica,“ tvrdí Mortensen, ktorý kvôli zatiaľ poslednému filmu The Two Faces of January študoval antickú gréčtinu. Počas natáčania Cesty zase prišiel na pomerne zaujímavý spôsob, ako sa zblížiť so svojim filmovým synom, detským hercom Kodi Smit McPhee. Chrústali spolu cvrčky.
„Bolo treba ho podporiť. Čím si musia herci prejsť, aby sa dostali do roly, je podľa mňa neuveriteľné,“ hovorí Hillcoat. „Existujú rôzne školy herectva. Jedna sa napríklad zaoberá metodickým hraním. Dalo by sa povedať, že tomu sa dosť venuje aj Viggo, a pritom to tak často nebýva. Čím dlhšie robím s hercami, tým jasnejšie si uvedomujem, že toľko, koľko je osobností, zároveň existuje aj prístupov k herectvu.“ „Samozrejme, že sme si nastavili hranice. Nechcel som, aby sa Viggo vyhladoval až do bodu, kedy to bude odvracať pozornosť od toho, čo sa vo filme deje medzi otcom a synom,“ pokračuje Hillcoat. 
 
„Ale pozerať sa na niekoho, ako sa cez prísny zákaz plávania vrhá bez istenia do ľadového oceánu s nebezpečnými prúdmi, zatiaľ čo kaskadéri krúžia okolo neho na vodných skútroch, je dosť intenzívny zážitok. Alebo možno skôr dosť hrozné. To je ten vysoký stupeň odhodlania, aký uvidíte vo Viggovom herectve. Je neuveriteľný.“    
 

Post-apokalyptický ne-western  

Dramatickej Ceste sa nedá uprieť, že má nečistokrvnú westernovú krv. To platí aj pre všetky ostatné Hillcoatove filmy. Režisér na seba po prvý krát upozornil násilným austrálskym westernom Proposition podľa scenára Nicka Cavea. Na spoluprácu po Ceste znovu nadviazali opäť veľmi násilným prohibičným ne-westernom Zem bez zákona. Cestu v snahe zachytiť skaze podliehajúcu poetiku príbehu Hillcoat natočil v bývalej priemyselnej oblasti v okolí Pitsburghu. 
 
Filmári navyše netradične čakali na dážď namiesto slnka. Keď už svietilo, nemali práve veľkú radosť, pretože to znamenalo viac práce. Slnečné lúče do apokalypsy nepatria a museli sa odcloniť.

Cesta

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71 %
Foto Profimedia.cz

Réžia John Hillcoat

Obsadenie Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Robert Duvalll

Dĺžka 107 min.

Film+ štvrtok 26. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC