Film / seriál

Božská relikvia 2

Božská relikvia 2
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Akcia, humor, akcia, humor – to je rytmus klasického filmu, v ktorom hrá prím majster bojových umení Jackie Chan.

V akčnej komédii sa spoja dva dnes už klasické motívy a z hviezdy ázijských akčných filmov sa stane tajný agent, ktorý má nájsť zlato v severnej Afrike, ktoré tam pred niekoľkými desiatkami rokov ukryli nacisti. Samozrejme že po ligotavej koristi idú aj iní, dosť ostrí chlapci, takže o akčné scény nebude núdza. Podstatou tohto filmu je však ako vždy zábava, veľa skečov a niekedy trošku zákerný humor (niektoré scény vyzerajú celkom desivo). Klasický príbeh Jackieho Chana, ktorý zúročuje svoj komický a predovšetkým pohybový talent.

Kráľ kaskadérov

To, že Jackie Chan robí všetky bojové a akčné kúsky sám bez kaskadérov, je nesmierne príťažlivé pre divákov, pretože sú aspoň trochu vytrhnutý z fiktívneho sveta filmov. Veď v prípade týchto filmov robí konkrétny človek niečo nebezpečné a nejde o triky ani animované sekvencie, ide o Jackieho Chana. Ďalšiu pridanú hodnotu neuveriteľne energického herca nachádzajú fanúšikovia v podobnosti s Busterom Keatonom (nemyslíme teraz fyzickú podobnosť), pretože Chan je predovšetkým tichým komikom, ktorého vtipnosť závisí na presnom načasovaní situácií i dialógov. Násilie je v jeho komédiách druhotné.

Môžete sa preto tešiť na ohromujúce kaskadérske kúsky, ktoré niekedy vychádzajú z Chanovej neohrabanosti, a také scény sú potom omnoho vtipnejšie. Napríklad keď sa snaží dostať do vzduchu, ale samozrejme že len tak nenasadne do lietadla, nenaštartuje a nevzlietne. Naopak, do lietadla naskakuje ako do rozbehnutého vlaku a potom sa snaží dostať k riadeniu za letu. Mnohé scény bývajú zaberané z takých uhlov, aby všetko vyzeralo ťažšie, než to v skutočnosti je, Chanovi sa však musí nechať, že aj tak je veľa kúskov viac ako krkolomných.

Letná oddychovka

A keď už si Jackie Chan odohrá všetko sám, potom nie je prekvapením, že okrem hlavnej hviezdy je tiež autorom scenára i režisérom. Niekomu sa možno jeho príbeh bude zdať plytký, alebo dokonca detinský, ale to iba z pohľadu Európana. Podobné bláznivé komédie však k Ázii tak nejako patria a ruku na srdce, francúzske alebo talianske komédie tiež nie sú nič pre intelektuálov... Musíte uznať, že sa Chanovi podarilo udržať všetko v jednom duchu i tempe. S replikami je skúpejší, herci sa zaobišli len s jednoduchými vetami typu: „Bacha, za vami!“ Ale aj tak má dej spád a rýchlo sa zorientujete, kto je zloduch a kto hrdina, viac aj tak ani vedieť nepotrebujete.

Druhý diel Božskej relikvie neprináša žiadne intelektuálne zážitky, ani medziľudské drámy, je to jednoducho zábavná oddychovka, v ktorej Jackie Chan dokáže vyťažiť sám zo seba maximum. Svojím spôsobom je na ňom niečo neodolateľne roztomilé, aj keď visí dole hlavou z mrakodrapu a rúti sa k nemu zabijacké komando, takže asi v polovici filmu zistíte, že sa celý čas uškierate.

Zaujímavosť

Aby sme nezabudli, Jackie Chan sa predviedol aj ako spevák a naspieval jednu z titulných piesní.

Božská relikvie 2

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,3 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Jackie Chan

Scénár Jackie Chan, Edward Tang

Obsadenie Jackie Chan, Carol Cheng, Shôko Ikeda, Daniel Mintz, Aldo Sambrell, Eva Cobo, Ken Goodman

Dĺžka 102 min.

Rok 1991

Film+ piatok 17. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC