Film / seriál

Bez stopy

Bez stopy
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Existuje mnoho dôvodov, prečo niekoho uniesť. Hrdinovia seriálu Gone sú špeciálne vyškolený tím, ktorý takých ľudí vie nájsť.

Kriminálny seriál sa zameriava práve na problematiku únosov a záhadne zmiznutých ľudí. Podstatné nie je až tak, kto ich uniesol alebo prečo zmizli, ale ako ich nájsť. Jednoducho sú zrazu preč. O nich a elitných vyšetrovateľoch je tiež seriál Gone.

Hneď na začiatok si priznajme, že nejde o nijako originálny námet. Proste je tu ďalšia kriminálka, pri ktorej si máte lámať hlavu, ako a prečo sa čo stalo, kde urobili zločinci chybu a či sa vám podarí „nájsť“ obeť o pár minút skôr než vyšetrovateľom. Na druhú stranu, detektívky boli vždy populárne a možnosť (aspoň vo fiktívnom svete) prežiť dobrodružstvo z pátrania (niekedy aj pocit zadosťučinenia, keď všetko odhalíte skôr ako detektív) je veľmi príjemná. V tomto ohľade Gone nijako nevybočuje z dlhého zoznamu kriminálok, je ale treba povedať, že to nie je žiadny prepadák.

Má FBI ešte nejaké tajomstvo?

Predovšetkým budete sledovať vyšetrovateľa Franka Novaka – už trochu starnúceho chlapíka, ktorý má však dosť skúseností, aby si ho FBI považovala a zverovala mu ťažké prípady. Túto rolu si s chuťou zahral nestarnúci elegán Chris Noth. Už to nie je pán Božský zo Sexu v meste, ale hrať stále božsky vie. Ako druhá do partie sa v seriáli predstaví sebavedomá, ale tiež pekne tvrdá agentka „Kick“ Lannigan (Leven Rambin). Tú pred rokmi našiel ako dlho nezvestné dievča práve detektív Frank Novak. Tretí do partie elitných vyšetrovateľov je na prvý pohľad odťažitý a niekedy aj arogantný Bishop v podaní Dannyho Pina.

Pracovný, milostný alebo aký trojuholník?

Tento trojuholník agentov nielenže rieši jednotlivé prípady, ale postupne tiež odkrýva svoj osobný život a zložité vzťahy. Samozrejme že niektoré väzby sa vyskytujú priamo medzi hlavnými postavami. A môžete hádať, ktoré budú rodinného charakteru a ktoré milostného. Čo sa však musí všetkým hlavným predstaviteľom nechať, je ich prirodzenosť. Seriál predstavuje svojich troch hlavných hrdinov civilným a nenásilným spôsobom. Namiesto masky drsniakov, ktorých nič nerozhádže, sa stretávame s autentickými ľuďmi, ktorí majú svoje trápenia a neistoty rovnako ako ktokoľvek iný. Proste pochopíme, že aj keď nosia zbrane, sú schopní prejaviť city a žiť normálny život.

Základom je dobrý príbeh

Pochvalu si zaslúži tiež scenár, v ktorom sú skvele vykreslené charaktery jednotlivých postáv. Iste, objaví sa tu pár otrepaných „kriminalistických“ fráz, ale v miere úplne prípustnej. Dialógy sa väčšinou točia okolo stratégie vyšetrovania a nezaťažujú divákov odbiehaním od témy alebo minipríbehmi jednotlivých hrdinov.

Pracujem na týchto prípadoch cez 20 rokov. Nie je tu moc happyendov

Po pozretí Gone vás možno napadne, či majú dnes tajné služby ešte nejaké tajomstvá. Či už všetko tajné dávno neprezradili odborní konzultanti, ktorí na podobných seriáloch spolupracujú. Títo konzultanti tvorcom pomáhajú vytvárať čo najreálnejší obraz ich práce. Niektoré praktiky sú kvôli dramatizácii nadsadené, ale veľa iných, ktoré sa odohrávajú na obrazovkách, sa reálne stali. Veľa agentov navyše žije presne tak, ako tí televízni. Takže, nie sú „zmiznutí“ skôr tajní agenti?

Chris Noth

Americký herec Chris Noth vyzerá ako slušniak a zrejme aj slušniak vždy bol. Väčšinu detstva prežil v Európe, pretože jeho matka bola zahraničná spravodajkyňa, takže istý čas žil aj v bývalej Juhoslávii. Univerzitu však absolvoval v USA a od začiatku kariéry sa venoval dramatickému umeniu. Známym sa stal v 90. rokoch vďaka seriálu Zákon a poriadok. Dámy si ho iste pamätajú zo Sexu v meste alebo seriálu Dobrá manželka.

Zaujímavosť

Danny Pino je „celoživotný detektív“. Začínal v Odloženom prípade (2003–2010) a neskôr pokračoval v seriáli Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (1999–2019).

Pozrite si aj

The Rookie

Zaujímavou kriminalistickou novinkou je príbeh Johna Nolana (Nathan Fillion), ktorý sa v štyridsiatich rokoch rozhodne nastúpiť k polícii. Ľudia po rozvode menia svoje životy od základov, ale Nolan očividne chce zmeniť viac než len seba.

Most

Severský hit posledných rokov pracuje so starou dobrou kriminalistikou a škandinávskou temnotou. Odštartovať seriál mŕtvolou ležiacou presne na hranici medzi Dánskom a Švédskom bolo geniálne, rovnako ako seriál sám.

Gone / 1. séria

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia John Terlesky, John Scott, Thomas Carter

Scénár Matt Lopez, Meredith Averill…

Obsadenie Chris Noth, Leven Rambin, Danny Pino, Andy Mientus, Tracie Thoms, Kelly Rutherford, Marcy Harriell, Lee Tergesen…

Dĺžka 12 × 60 min.

AXN štvrtok 29. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC