Film / seriál

Bedári

Bedári
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Jean-Paul Belmondo ešte raz, tentoraz v dramatickom filme a s viacerými vráskami vzdoruje okupantom Francúzska. To sú Bedári 20. storočia.

Hlavný hrdina Henri Fortin (Jean-Paul Belmondo) je chudobný a negramotný bývalý boxer, ktorý má však srdce na pravom mieste. Rozhodne sa pomôcť rodine bohatého židovského právnika utiecť pred nemeckými vojakmi z Paríža do Švajčiarska, a aby im spoločná cesta na hranice utekala, požiada Fortin svojho nového „zamestnávateľa“, aby mu čítal Hugovych Bedárov. Osudy hrdinov z knihy sa začnú na nebezpečnej ceste nápadne podobať osudom nesúrodej posádky, ktorú nečakane spojila vojnová vrava.

Vo svete plnom chaosu a stálych zmien sa stal hrdinom, o ktorom ani nesníval

Knihy predstavujú pre niektorých čitateľov akýsi plán života, ovplyvňujú ich natoľko, až sa s nimi stotožnia. O podobnom vzťahu knihy a čitateľa je aj film Bedári. Hugovmu románu sa film blíži aj vo svojej dĺžke, takmer trojhodinové predstavenie vás však rozhodne nudiť nebude. Film je totiž veľmi rozmanitý, obsahuje scény z románu, zo začiatku 20. storočia aj z vojnového obdobia. Nejedná sa však o žiadnu adaptáciu knihy, títo Bedári boli napísaní, produkovaní a režírovaní Claudom Lelouchom, ktorý si ako novodobého Valjeana zvolil Jeana-Paula Belmonda. V 63 rokoch sa tento novodobý symbol Francúzska predstaví hneď v niekoľkých úlohách a uvidíte, že toho vie zahrať rozhodne viac ako len neodolateľných chlapákov.

Všetko sa začína už v roku 1900, kedy je novodobý Valjean uväznený za krádež chleba. Jeho žena sa bude musieť pretĺkať ako prostitútka, aby deti mali čo jesť. Potom prichádza na rad šofér, ktorého krivo obvinia zo smrti svojho pána, a tak začne uvažovať o samovražde. Jeho syn, Roger Fortin, sa nakoniec stane boxerským šampiónom a kúpi si svoje vlastné auto. Do toho vstupuje príbeh bohatého Zimana a jeho manželky, baletky, ktorí sa vzali v 30. rokoch, a nebyť vojny, mohli žiť šťastne až do smrti. Všetkých ich nakoniec spoja dohromady práve Hugovi Bedári, ktorých Fortin pozná z filmu – a Valjeanov príbeh miluje. A ako keby sa Fortin počas cesty postupne do Valjeana transformoval.

Je zaujímavé sledovať Belmonda, ako prechádza všetkými rolami. Nepomáha si maskovaním ani líčením, stále je to on. Dokáže sa však do jednotlivých charakterov vžiť natoľko, že máte pocit, ako keby sa premieňala aj jeho tvár. Pritom je to stále náš dobre známy sekáč so širokým úsmevom, len má hlbšie vrásky a šedivejšie vlasy. Mozaikovitá štruktúra filmu mu tieto zmeny umožňuje. Prechody medzi osudmi „Valjeanov“ sú nenásilné. Len sekvencie z druhej svetovej vojny pôsobia ako z iného sveta, alebo skôr ako samostatné poviedky, ale pre dokreslenie vojnového konfliktu sú nevyhnutné.

Osudy všetkých hrdinov v tomto veľmi zaujímavom a miestami mrazivom príbehu sa rôzne zrkadlia a samovoľne prelínajú, napriek tomu film nie je nijako chaotický. Naopak, je to zaujímavý pohľad na druhú svetovú vojnu aj Victora Huga.

Zaujímavosť

Natočením snímku vzniklo aj manželstvo režiséra Clauda Leloucha a herečky Alessandy Martines, ktoré vydržalo dlhých štrnásť rokov.

Bídníci dvacátého století

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,9 % Hodnotenie redakce
Foto Film+

Réžia Claude Lelouch

Scénár Claude Lelouch

Obsadenie Jean-Paul Belmondo, Michel Boujenah, Alessandra Martines, Salomé Lelouch, Annie Girardot, Philippe Léotard, Clémentine Célarié

Dĺžka 168 min.

Rok 1995

Film+ pondelok 28. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC