Film / seriál

Barón všadebol

Komédia Dobrodružstvá baróna Prášila
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Kto by nemal rád dobrodružné rozprávania, obzvlášť také, v ktorých hrá prím fantázia.

Presne také príbehy miluje aj Terry Gilliam, a tak si vybral pre filmovú adaptáciu klasický román o neskutočnom dobrodruhovi, barónovi Prášilovi. A ten si zaslúži poriadny úvod, takže keď hrajú potulní herci hru o barónovi Prášilovi, čuduj sa svete, zrazu sa rozrazia dvere a v nich stojí skutočný barón Prášil. Až vtedy dostanú historky tú pravú šťavu. Výpravný film plný skvelých nápadov aj efektov vám predstaví svet, aký inde rozhodne neuvidíte, len v Dobrodružstvách baróna Prášila.

Žil raz jeden barón...

Barón Prášil bol skutočne existujúci muž. Jeho pravé meno znelo Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen, žil v rokoch 1720 až 1797 a bojoval proti Rusom aj Turkom. Toľko fakty. Pretože kto bol naozaj barón Prášil, nikoho nezaujímalo. Ale čo všetko prežil, či už to bolo možné, alebo nie, to zaujíma veľa ľudí už stovky rokov.

Barónove príbehy sú plné neskutočných stretnutí a peripetií, presne také príbehy, aké milujú a samy často rozprávajú deti. A takým večným veľkým dieťaťom je taktiež jeden člen skupiny Monty Python Terry Gilliam, muž, ktorý v sebe navyše nosí kus baróna Prášila. Takže nikoho neprekvapí, že sú špeciálne efekty v tomto filme úžasné, rovnako ako že príbeh preteká skvelým humorom a dokonalými vtipmi. Nestačí napríklad, že jeden z barónových priateľov je najrýchlejším bežcom na svete, takže stihne prebehnúť celé Španielsko tam a späť za hodinu. On to urobí len preto, aby si „zbehol“ pre fľašu vína (občas by sa takáto schopnosť hodila aj dnes). A podobných postavičiek je film plný. Všetko je rozprávané s šibalstvom a veselosťou, a hlavne v tempe. Neexistujú tu hluché miesta, barón nestráca dych a chrlí jednu historku za druhou. A tak tu rozpráva o Turecku, tu o Mesiaci alebo napríklad ako sa pozrel do krátera sopky či do útrob morskej príšery. Barón Prášil bol jednoducho všade a takmer vždy tam bol prvý. A keď náhodou prvý nebol, tak aspoň na onom mieste niečo úžasné vymyslel. Musíte sami uznať, že toto je zaujímavejší chlapík než akýsi Karl Friedrich.

Skvelé obrazy, menej poriadku

Barónove dobrodružstvá čerpajú z tradičných príbehov, ktoré sa tradovali už v stredoveku. Preto ho sprevádzajú priatelia ako je najrýchlejší muž na svete, najsilnejší muž na svete, muž s najlepším sluchom na svete a priateľ, ktorý síce nemá najlepší zrak, ale vlastní okuliare, ktoré mu umožňujú vidieť takmer na akúkoľvek vzdialenosť. Stretáva sa s ďalšími neskutočnými ľuďmi, alebo možno stvoreniami – napríklad s Venušou vystupujúcou z mušle (Uma Thurman) alebo s mužom žijúcim na Mesiaci (Robin Williams), ktorý má odnímateľnú hlavu.

To všetko je samozrejme úžasné, ale je škoda, že sa občas ako diváci stratíte v deji. Vždy nie je úplne jasné, kto je kto a aké vzťahy jednotlivé postavy spájajú. Gilliam má bezbrehú fantáziu a vie byť naozaj zábavný, ale občas sa zrejme baví len on a zabúda na divákov. Tak či tak sú Dobrodružstvá baróna Prášila skvelým filmom, ktorý podľa Gilliama predstavuje záver akejsi pomyselnej trilógie. Prvým dielom o detstve mali byť Zlodeji času (1981), o dospelosti rozprával film Brazil (1985) a barón Prášil všetko završoval starobou. Ale verte Terrymu Gilliamovi...

Zaujímavosť

Vo svojej dobe patril k najdrahším filmom, konečný rozpočet bol 46 miliónov dolárov. Mohli za to nielen náročné špeciálne efekty, ale aj neustále problémy pri natáčaní.

Dobrodružstvá baróna Prášila

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,2 % Hodnotenie redakce
Foto Film+, Profimedia.cz

Réžia Terry Gilliam

Scénár Terry Gilliam, Charles McKeown

Obsadenie John Neville, Sarah Polley, Eric Idle, Charles McKeown, Winston Dennis, Jack Purvis, Valentina Cortese

Dĺžka 126 min.

Rok 1988

Film+ utorok 14. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC