Film / seriál

Lekcia statočnosti

Atentát – československý vojnový thriller
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

Dramatická rekonštrukcia atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha skupinou československých parašutistov v roku 1942.

Dnes už ikonický film zachytávajúci jeden z najdôležitejších činov československého odboja počas druhej svetovej vojny. Operácia nesúca názov Anthropoid bola nesmierne riskantná a jej tragické dôsledky si dodnes každoročne pripomíname. Rovnako ako niekoľko vojakov, ktorí sa zapísali nielen do našich dejín.

Celá operácia je pomerne známa. Zahraniční i domáci odbojári pripravili plán na atentát, ktorý mal okupované Čechy a Moravu zbaviť významného nacistického pohlavára Reinharda Heydricha. „Odstránenie“ brutálneho zastupujúceho ríšskeho protektora sa podarilo v Holešoviciach, kde ho pri jazde autom zasiahla črepina a na následky zranení zomrel. Nacistická odveta bola krutá. Zatýkalo sa, popravovalo a nakoniec boli doslova zrovnané so zemou aj dve obce. O život prišli aj hlavní aktéri atentátu na čele s Gabčíkom a Kubišom.

Napínavá rekonštrukcia

Režisér Jiří Sequens st. sa sústredí na niekoľko zlomových okamihov – samotných parašutistov a ich výsadok v Čechách, atentát a udalosti, kedy boli atentátnici už odhalení a zabarikádovali sa v pražskom kostole v Resslovej ulici. Vo filme nejde ani tak o to, aby všetko bolo úplne a do bodky presne zaznamenané podľa pravdy, ale aby diváci mali možnosť všetko pochopiť, a hlavne trochu bližšie spoznať aj hlavných protagonistov. Vďaka tomu má film skvelú atmosféru a je vážne napínavý.

Vôbec nevadí, že hlavné postavy nesú fiktívne mená. Je úplne jasné, kto sú hrdinovia a kto je zradca Čurda. Hoci bol film natočený v šesťdesiatych rokoch minulého storočia (aj keď možno práve preto, v tom čase československá kinematografia udávala v Európe krok), svojou akčnosťou, zacielením na hlavných hrdinov a napínavou atmosférou sa mu často nevyrovnajú ani súčasné thrillery, ktoré majú úplne iné rozpočty a technické možnosti.

Čiastočne za to určite môže výborné obsadenie – Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek, Ladislav Mrkvička, Luděk Munzar, Josef Vinklář a ďalší. Čiastočne potom záverečná časť venovaná boju v kostole. Udalosti jednoducho postupne gradujú tak, že aj keď viete, ako všetko prebiehalo aj dopadlo, ako uhranutí všetko sledujete a mráz vám behá po chrbte. Táto filmársky výborná rekonštrukcia odvahy a hrdinskosti hŕstky proti obrovskej presile skrátka nestráca nič zo svojej pôsobivosti ani po rokoch.

Zaujímavosť

Scény z vojenského výcviku v Anglicku sa natáčali na zámku Hrádek u Nechanic. Exteriéry zámku si vybral pre natáčanie výcviku pilotov v Anglicku aj Jan Svěrák vo filme Tmavomodrý svět (2001).

Atentát

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,4 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia Jiří Sequens

Scénár Jiří Sequens st., Miloslav Fábera, Kamil Pixa

Obsadenie Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek, Luděk Munzar, Ladislav Mrkvička, Jiří Kodet, Josef Vinklář, Vladimír Hlavatý

Dĺžka 104 min.

Rok 1964

CS Film sobota 26. 3. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC