Film / seriál

Ako chudobný kastelán ku šťastiu prišiel

Ako chudobný kastelán ku šťastiu prišiel
Skylink Live TV

Sledujte na CS Film na Skylink Live TV Sledovať

O tom, že hradné dámy zakliate do obrazov vedia pohnúť s kadejakou opravou, už vás iste presvedčila Leontýnka vo filme Nech žijú duchovia!

Avšak strecha, na ktorej makajú trpaslíci, nie je až taký zázrak. To Biela pani z Komoníc vie do chalupy v dedine natiahnuť aj vodovod, čo je ale pre predsedu národného výboru trochu problém. Straníci predsa museli plniť plány sami a nie si na to pozývať buržoázne strašidlá! Čiernobiela česká komédia s hereckou elitou šesťdesiatych rokov (Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký) vás zaručene pobaví. Humor, s akým sa Zdeněk Podskalský pustil do budovateľských klišé, je jedinečný a odzbrojujúci.

„Nech žije nový most! Nech žije nový most!“ „Ale tu žiadny nie je!“ „Nesťažuj sa a plávaj!“

Scenár k filmu vznikol podľa poviedky Karla Michala, ktorému sa do konca šesťdesiatych rokov podarilo sfilmovať ešte novelu Čest a sláva (1968). Podobnosť oboch filmov je zjavná, predovšetkým štýlom humoru – pomerne nevyberavo si uťahujú z komunistických garnitúr, budovania nových zajtrajškov a skresľovania českých dejín. Bílá paní je situovaná na dedinu päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia a povestný optimizmus súdruhov družstevníkov drzo znevažuje. Predseda národného výboru je vykreslený ako úžasný rétor, ktorý chrlí heslo za heslom, ale že nemajú obyvatelia Komoníc ani poriadny chodník, už ho nezaujíma. O to väčší je jeho šok, keď zistí, že výmenkárka Blažková si bez jeho dovolenia a hlavne pričinenia zariadila vodovod sama.

Bielu pani, ktorá sa kedysi zaviazala obyvateľom podhradia pomáhať a ktorá spôsobí v dedine rozruch, vyvolá úplne náhodou kastelán, a pozrieť sa na ňu prídu dokonca aj z ministerstva kultúry. Komonice sú zrazu pupkom sveta a chytré české hlavičky hneď vymýšľajú, ako to využiť. Ku sklamaniu ministerských vyslancov sa ukáže, že biela pani nie je len blud a tiež že na jej moc nestačia žiadne vládne nariadenia. Takže musia páni zraziť päty, vykašľať sa na ideológiu a začať vzývať nadprirodzené sily. Korunu všetkému nasadí predseda národného výboru, ktorý chce bielu pani zamestnať ako úderníčku...

Je jasné, že tento film sa počas normalizácie nemohol premietať, ešte v roku 1970 ho mohli vidieť poslední diváci, ale potom už putoval na dvadsať rokov do trezoru (rovnako ako film Čest a sláva). Možno vám z dnešného pohľadu prídu niektoré vtipy banálne, zápletka príliš šialená a postavy jednoducho čiernobiele. Lenže robiť si nevyberanú srandu zo súdruhov budovateľov a päťdesiatych rokov bolo trestné a niektorým tvorcom i hercom začalo tiecť do topánok. Napríklad Irenu Kačírkovú tu môžeme vidieť v poslednej veľkej úlohe, zatiaľ čo Vlasta Chramostová síce mohla hrať do roku 1972, ale potom sa po nej vo filmovom svete tiež zľahla zem.

Bílá paní je teda nielen podarená satirická komédia, ale tiež jeden z tých filmov, ktoré výborne odrážajú uvoľnenejšiu atmosféru nádejeplných šesťdesiatych rokov.

Bílá paní

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,6 % Hodnotenie redakce
Foto CS Film

Réžia Zdeněk Podskalský

Scénár Karel Michal

Obsadenie Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, Miloš Kopecký, Irena Kačírková, Jiřina Bohdalová, Josef Bek, Čestmír Řanda

Dĺžka 90 min.

Rok 1965

CS Film nedeľa 1. 4. Moj TV program Satelitná televízia: CS, Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC