Film / seriál

Adrenalínová jazda v Paríži

Plagát filmu Bez dychu
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Rutinná zmena v nemocnici sa pre zdravotníka Sama zmení na nočnú moru. Nielen, že musí utiecť pred skúsenými zabijakmi, ale zároveň na ňom závisí záchrana jeho tehotnej manželky.

Samuel Pierret pracuje v parížskej Nemocnici sv. Vincenta a spolu so ženou Nadiou sa teší na bábätko, ktoré má prísť na svet za pár týždňov. Pokojný život hlavného hrdinu však jedného dňa naberie nečakaný smer, keď zachráni pacienta, ktorému neznámy návštevník odpojil dýchacie prístroje. Vzápätí je Samuel aj s Nadiou doma prepadnutý a bezbranná žena unesená. Potom zazvoní telefón a útočníci dajú ústrednému protagonistovi na výber – buď akýmikoľvek prostriedkami dostane toho pacienta z nemocnice, alebo zavraždia jeho manželku aj s nenarodeným dieťaťom. Hlavný hrdina zisťuje, že oným zraneným človekom je Hugo Sartet, zlodej a kriminálnik, a že sa zaplietol do nebezpečnej hry, v ktorej hrajú úlohu aj skorumpovaní policajti a parížske podsvetie.

Film natočil Fred Cavayé a pohráva sa s podobným motívom ako v predchádzajúcom filme 72 hodín k slobode s Diane Kruger – s premenou obyčajného človeka na akčného hrdinu vplyvom zúfalých okolností. Do titulnej úlohy obsadil Gillesa Lellouchea, ktorý si zahral v desiatkach európskych filmov, napríklad v Milosrdných lžiach s Marion Cotillard.

„Scenár som prečítal jedným dychom a hneď mi bolo jasné, že úlohu Samuela chcem. Je to sen každého herca – zahrať si kladného a odvážneho hrdinu vo svete skorumpovaných policajtov a gangstrov,“ pochvaľuje si spoluprácu Lellouche.

Sekunduje mu Gérard Lanvin známy napríklad z krimi Verejný nepriateľ č. 1, ktorý si naopak užíval úlohu gangstra: „Moja úloha nebola veľká, ale je vždy zábavné hrať zloducha bez akýchkoľvek morálnych zásad,“ dodal. Medzi záporákmi vyniká tiež Roschdy Zem, ktorého výrazná tvár sa objavuje v množstve prevažne francúzskych filmov, za výkon v Cene slávy získal dokonca cenu na MFF v Cannes.

Bez dychu je krimi thriller, ktorý prekvapí solídnou zápletkou a rýchlo sa odvíjajúcim dejom. Vďaka kratšej stopáži sa určite nestihnete nudiť, pretože po stručnom úvode sa rozbehne akcia, ktorá končí až so záverečnými titulkami. „Je to adrenalínová jazda, ktorá vám párkrát umožní si na pár minút vydýchnuť a potom zas naberie neskutočnú rýchlosť.

Máloktorý thriller dokáže udržať svižné tempo a pritom sa nespreneveriť deju s premyslenou zápletkou,“ napísali o filme noviny New York Times. Zároveň ho opísali ako „najlepší európsky kriminálny thriller za posledné roky“. Sám režisér o filme prehlásil: „Motív obyčajného človeka, ktorý sa stáva štvanou zverou, nie je nič nové. Bez dychu má ale silu v tom, že sa na obrazovke stále niečo deje a do toho dáva dej zmysel a nie je to žiadna zlátanina.“ Je fakt, že v tomto mu musíme dať za pravdu, divák nemá šancu sa nudiť. Väčšina európskej kinematografickej tvorby s bežným rozpočtom sa do amerických kín vôbec nedostane, Bez dychu sa však v zaoceánskych kinosálach objavil a dokonca zaujal známeho herca Marka Wahlberga. Ten sa rozhodol produkovať remake.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Bez dychu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,5 %
Foto Film+

Réžia Fred Cavayé

Scénár Fred Cavayé, Guillaume Lemans

Obsadenie Gilles Lellouche, Roschdy Zem, Gérard Lanvin, Elena Anaya, Claire Perot, Mireille Perrier, Moussa Maaskri

Dĺžka 84 min.

Film+ utorok 5. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC