Dokument

Vychladnutý prípad dinosaura

Dokument Vychladnutý prípad dinosaura
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na Skylink Live TV Sledovať

Aj keď sa ľudia považujú za vládcov našej planéty a niektorí sa dokonca označujú za velikánov, pred stovkami miliónov rokov by boli len maličkými trpaslíkmi.

Vtedy našej planéte vládli skutoční velikáni, a to aj z hľadiska rozmerov. Vtedy totiž Zem patrila dinosaurom. O týchto bezpochyby úchvatných tvoroch stále vieme len veľmi málo, preto je každý nový paleontologický nález naozajstnou udalosťou.

V dokumente Vychladnutý prípad dinosaura vám jednu takú udalosť sprostredkujeme. V apríli 2011 paleontológovia v Kanade objavili dnes už svetoznáme ostatky jedného z dinosaurov, ktoré sú od roku 2017 vystavené v Royal Tyrrell Museum v Alberte. Sú považované za jeden z najlepšie zachovaných exemplárov na svete a v tomto dokumente uvidíte prečo.

Paleontológom sa totiž podarilo rozlúštiť nielen záhadu smrti tohto „obrneného“ dinosaura. Nodosauridi predstavovali jednu z dvoch hlavných skupín ankylosaurov, teda oných obrnených dinosaurov, ktorí pred stovkami miliónov rokov obývali územia Severnej Ameriky, Európy, Ázie, Austrálie a Antarktídy. Napriek tomu sme o nich doteraz príliš veľa nevedeli. Teraz sa však dozviete, odkiaľ sa títo velikáni vzali, ale tiež ako tento konkrétny jedinec zomrel, i to, ako je možné, že sa tak dokonale uchoval ako fosília. Trvalo 110 miliónov rokov, kým nám tento obrnený dinosaurus mohol vydať svedectvo o svojom živote i dobe.

Vychladnutý prípad dinosaura

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD nedeľa 28. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC