Dokument

Tajomstvo egyptských pyramíd

Tajomstvo egyptských pyramíd
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

Patria k siedmim divom sveta, jazdia ich obdivovať tisíce ľudí ročne, sú viditeľné aj z vesmíru – to všetko sú stále záhadné egyptské pyramídy.

Pyramídy už tisíce rokov odolávajú poveternostným vplyvom, a hoci ich ľudia skúmajú doslova kameň po kameni, stále neprezradili všetky svoje tajomstvá. Vďaka archeológom a ďalším vedcom už s istotou vieme, že to boli monumentálne hrobky egyptských panovníkov, ktoré mali byť akýmsi mostom na onen svet.

Dokážeme spočítať obrovské kamenné kvádre, ktoré ich tvoria, v múzeách po celom svete sú vystavené najrôznejšie artefakty nájdené vo vnútri hrobiek, vieme čítať hieroglyfy na stenách, dokonca sme schopní určiť presný vek pyramíd. Ale ako presne boli tieto monumenty postavené, to stále nevieme. Najmä Veľká alias Chufuova pyramída, až do dokončenia Eiffelovej veže najvyššia stavba na svete, je staviteľským orieškom. Bolo naozaj v ľudských silách ju postaviť len s pomocou primitívnej, hoci dômyselnej techniky? Vďaka 4500 rokov starému denníku, ktorý si písal jeden z robotníkov pri stavbe Veľkej pyramídy, sa nám snáď podarí preniknúť do tajomstiev vtedajšieho Egypta.

Tajomstvo egyptských pyramíd

Dokument
Foto Istock
Viasat History HD pondelok 25. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC