Dokument

Skenovanie Nílu

Dokumentárny cyklus Skenovanie Nílu
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

Rieky neodmysliteľne patria k archetypu vody ako symbol života i skazy. Dnes sú navyše zdrojom poznania minulosti.

Druhou najdlhšou riekou na svete (aj keď súboj o prvenstvo stále definitívne neprehrala) je africký Níl. Preteká niekoľkými štátmi od juhu k severu a od nepamäti patrí k a riekam, bez ktorých by zrejme vôbec nevznikli niektoré slávne prastaré ríše. Stal by sa niekedy Egypt starovekou veľmocou nebyť Nílu? To už samozrejme nezistíme. Isté však je, že po jeho vodách sa plavili nielen faraóni, ale v blízkosti tejto rieky a na jej brehoch vznikali prosperujúce mestá i architektonické skvosty.

Podobne ako rozsiahle oblasti na súši kedysi patriace do egyptskej ríše nevydali stále všetky svoje tajomstvá, tak i Níl samotný toho ešte veľa ukrýva. V dokumentárnom cykle Skenovanie Nílu preto budeme preskúmavať nielen brehy rieky, ale ponoríme sa aj pod hladinu. Níl vďaka pravidelnému cyklu rozvodňovania totiž pomáhal zúrodňovať okolitú pôdu, ale aj všeličo pochoval na svojom dne.

Budeme rekonštruovať príbehy dvoch miest, ktoré sa potopili v ústí rieky Níl pri Alexandrii, v oblasti Káhiry Níl zase zabezpečoval vodu kanálom využívaným pri stavbe pyramíd. Tiež sa vypravíme do Luxoru a preskúmame prvý nílsky katarakt v oblasti Asuánu a ponoríme sa do vôd pri ostrove Elefantina, aby sme preskúmali najstarší nílometer. 

Skenovanie Nílu

Dokument
Foto Viasat History
Viasat History HD pondelok 21. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC