Dokument

Po stopách stredovekých vrahov

Vedec skúma lebku v dokumente Stredoveké záhadné vraždy
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

Historické seriály a filmy z obdobia stredoveku sa hemžia postavami kráľokatov, bratovrahov a zákerných dám, ktoré majú vždy v zásobe nejakú kvapôčku jedu. Sú však tieto legendy pravdivé?

Nový dokumentárny seriál Stredoveké záhadné vraždy sa pozrie na zúbok niekoľkým slávnym zločinom, ktoré sa zapísali do histórie. Aj keď majú dnešní vedci aj historici k dispozícii tú najmodernejšiu techniku a archívy plné informácií, mnohé z dávnych vrážd zahalil prach takou silnou vrstvou, že je veľmi ťažké dopátrať sa pravdy. 
 
Z hrozných udalostí sa totiž rýchlo stávali historky, ktoré si každý trochu upravil, že sa z nich stali príbehy na míle vzdialené realite. Najmä pokiaľ ide o vysoko postavených šľachticov, vieme dnes kadejakú pikantnosť, ale pravá príčina smrti zostáva záhadou.
 
Meno Christophera Marlowa ste už isto niekedy počuli (spomeňte si napríklad na oscarový film Zamilovaný Shakespeare). Tento významný a slávny anglický dramatik bol známy svojimi nekonvenčnými názormi a buričským správaním, a tak jeho smrť pri krčmovej bitke mohla byť len obyčajnou nešťastnou náhodou v duchu hesla: Ako žil, tak aj zomrel. Alebo bol odstránený podľa dokonale zinscenovaného plánu tajnej služby? A čo taký kráľ Edward II, ktorého smrť sa datuje do roku 1327. Behom storočí sa realita dávno vytratila a zostal len príbeh o nevernom panovníkovi, ktorý mal v obľube viac mužov než ženy, a tak ho nakoniec nechala popraviť vlastná manželka dosť svojráznym spôsobom – bol nabodnutý na rozžeravenú železnú kopiju. A že mu najskôr neprebodli brucho, ale konečník je dnes tiež všeobecne známe. Opäť však vyvstáva otázka, bolo to naozaj tak?
 
Seriál Vás zoznámi s radom ďalších bizarných a tajomných stredovekých vrážd. Uvidíte, že umierať nebol vtedy rozhodne žiadny med. A bolo jedno, či ste patrili k tej najchudobnejšej spodine, alebo ku kráľovskému dvoru. Aby sa dopátral pravdy, využíva program moderné forenzné techniky a udalosti zasadzuje do širokého historického kontextu. Taktiež sa môžete tešiť na hrané rekonštrukcie, ktoré vás ešte viac vtiahnu do deja.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Stredoveké záhadné vraždy

Dokument
Foto Viasat History
Viasat History HD nedeľa 28. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC