Dokument

Inkovia: Páni oblohy

Inkovia: Páni oblohy
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

Nemusíte byť práve Indiana Jones, aby vás zaujímali starodávne civilizácie. Tajomnú ríšu Inkov pozná totiž asi každý.

Čo vás napadne, keď sa povie Inkovia, alebo Inkská ríša? Väčšine ľudí sa vybaví dnes až mýtické mesto Machu Picchu a dobrodružnejším povahám zase archeológ Indiana Jones inšpirovaný knižným bestsellerom Stratené mesto Inkov. Možno sa vám do toho budú pliesť aj rôzne kalendáre a proroctvá o konci sveta, ale to ide na vrub Mayom. Inkovia sú slávni skôr svojím koncom, kedy ich premohli a v podstate takmer vyhubili Španieli. Ako ale Inkská ríša vznikala? Bolo to impérium už od svojich začiatkov?

Čo patrí k ich najväčším vynálezom alebo objavom? A čo vlastne vieme o ich živote, spoločenskej hierarchii? Na všetky tieto otázky pozná odpovede odborník na slovo vzatý, jeden z najväčších znalcov juhoamerických kultúr aj histórie, doktor Jago Cooper. Dokumentárny cyklus Inkovia: páni oblohy vám tak odkryje mnohé z ich bežného života, ale dozviete sa aj veľa zaujímavostí skôr z oblasti vedy a staviteľstva. Inkovia totiž predstavovali naozaj vyspelú civilizáciu, ktorá sa na pomyselný politický vrchol vyšvihla len na krátky čas, napriek tomu dokázali objaviť, vynájsť, opísať a postaviť neuveriteľne veľa. Možno budete prekvapení, akí moderní vlastne boli.

Inkovia: Páni oblohy

Dokument
Foto Viasat History
Viasat History HD sobota 22. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC