Dokument

Hradné tajnosti: Ako sa stavia hrad

Hradné tajnosti
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na Skylink Live TV Sledovať

Guedelon je pravdepodobne najväčším archeologickým experimentom všetkých čias – hrad, ktorý už bezmála desať rokov stavia partia nadšencov len s dobovými nástrojmi.

Stačí odbočiť z diaľnice vedúcej z Dijonu na Paríž, a blízko dediny s názvom Treigny sa zrazu ocitnete v stredoveku. V drevenej stodole vedľa parkoviska síce majú splachovacie záchody a pokladne pre návštevníkov, za ňou sa však otvára brána do trinásteho storočia. V kameňolome sa pachtia upotené postavy s dlátami a kladivami, drevorubači režú kmene na dosky a kováči kujú klince. Z kotlíka nad ohňom vonia obed, zatiaľ čo obďaleč erdžia kone a bečia ovce.
 
Päťdesiatka ľudí tu stavia neskorogotický hrad len s tým, čo mali k dispozícii doboví remeselníci. Materiál si vyrábajú sami, a motorovú pílu tu rozhodne nebudete počuť. Myšlienka experimentálnej archeológie je jednoduchá: historických artefaktov ľudia odkryli už tony, takže vieme, aké nástroje sa kedy používali.  
 

Ako to vtedy robili

Ako presne ale fungovala stavba ako celok – koľko ľudí bolo treba, a koľko času? Ako asi vyzerala logistická časť projektu? To zistíte len, keď staré postupy vyskúšate v praxi. Mnoho remesiel bolo navyše už dávno zabudnutých, takže je know-how našich predkov nutné rekonštruovať metódou pokus-omyl.
 
Preto sa v Mikulčiciach stavia dvorec veľkomoravského kniežaťa, ožíva keltské oppidum v juhočeských Prášiloch či vznikajú vikingské osady na pobreží Baltu. Projekt hradu Guedelon však ide možno najďalej v uplatnení princípov experimentálnej archeológie. Podobne náročným projektom je tiež Campus Galli, ešte len predvlani zahájená výstavba ranostredovekého kláštora blízko Bodamského jazera.
 
Stavbu Guedelonu inicioval reštaurátor a archeológ Michel Guyot. Projekt beží od leta 1997 a má byť zavŕšený v roku 2023. Guyot ho musel sprvu financovať sám, v priebehu výstavby sa mu však podarilo presvedčiť úrady aj akademickú obec o serióznosti zámeru a od štátu a Európskej únie zohnať ďalšie prostriedky. Tie projekt medzitým bezo zvyšku vyčerpal, dnes ho ale ťahá na štvrť milióna platiacich návštevníkov ročne. Na pamiatku, ktorá ešte ani nestojí, to nie je zlé. Výlet do dávnej histórie navyše každý rok absolvuje aj na osemdesiat tisíc školákov.

Hradné tajnosti

Dokument
Foto Viasat
Viasat History HD streda 4. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC