Dokument

Delfíny: inteligencia pokorená krásou?: Inteligentnejší, než si myslíme

Delfíny: inteligencia pokorená krásou?
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na Skylink Live TV Sledovať

Ľudia sa radi povyšujú nad zvyšok zvieracej ríše, v klube najinteligentnejších tvorov ale zďaleka nie sú sami.

Zvierací géniovia žijú všade okolo nás. Napríklad krkavce a vrany nielenže spoznajú pušku v ruke človeka, ale pamätajú si dokonca ľudské tváre. Ostatne hneď niekoľko druhov vtákov vie počítať a chápe jednoduché abstraktné vzťahy. Mimoriadne vynaliezavým a prispôsobivým zvieraťom je tiež krysa, nehovoriac o najobľúbenejších domácich miláčikoch mačke a psovi.
Večný spor o tom, kto z nich je múdrejší, pritom nemá riešenie. Oba druhy totiž žijú a lovia úplne iným spôsobom – psi v skupine a cez deň, mačky samostatne a v noci. Preto sú aj ich intelektuálne schopnosti v mnohom rozdielne. Psi sú schopní lepšie porozumieť človeku, zatiaľ čo mačky napríklad majú lepšiu pamäť. Najinteligentnejšie zvieratá v našej blízkosti ale možno nenájdeme na gauči, ale v stajni.

Kam sa hrabe Azor

Život prasaťa v priemyselnom veľkochove je skôr niekoľkomesačnou agóniou, ktorá začína kastráciou bez umŕtvenia a odlúčením od matky. Vo svite blikajúcich žiariviek sa tiesni na roštoch, pod ktorými sa rozprestiera more výkalov. Kŕmia ho antibiotikami a bohvie čím ešte, šokujúce podmienky vedú k množstvu porúch správania, napríklad k vzájomnému okusovaniu.
Prasatá pritom patria medzi najvnímavejšie a najinteligentnejšie tvory vôbec – podľa mnohých štúdií sú výrazne múdrejšie než psi. Poznajú širokú škálu emócií, a nielenže sa spoznajú v zrkadle, ale dokážu ich využiť na hľadanie potravy. Uchyľujú sa ku krádeži a ľsti, napríklad odlákajú ďalšie ošípané od zdroja potravy, pre ktorú sa vrátia neskôr.
Ani krava mimochodom nie je taká hlúpa, ako sa o nej hovorí. Každá stračena má niečo ako najlepšiu priateľku, a prejavuje silný stres, keď je od nej oddelená. Rovnako hlboké priateľské vzťahy udržujú napríklad aj moriaky, a to dokonca k príslušníkom iných živočíšnych druhov.

Géniovia oceánov

O prudkej inteligencii ľudoopov či slonov nemôže byť sporu. Ale aj pod vodou sa nájdu veľmi inteligentné tvory. Niektoré k tomu nepotrebujú ani chrbticu: chobotnice dokážu s dôvtipom riešiť zložité úlohy a majú obdivuhodnú krátkodobú pamäť. Za podmorských intelektuálov sú ale považované hlavne veľryby a predovšetkým delfíny.Rovnako ako väčšina zvieracích géniov sú aj oni veľmi sociálnymi a tiež hravými tvormi. 

Delfíny: inteligencia pokorená krásou?

Dokument
Foto Viasat
Viasat Nature HD streda 15. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC