Dokument

Černobyľ ožíva

Dokumentárny program Černobyľ ožíva
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na Skylink Live TV Sledovať

Príroda je mocná čarodejnica a má väčšiu výdrž, než si my ľudia myslíme, aj keď jej často dávame dosť zabrať.

Bude to už 34 rokov, čo došlo k najväčšej nukleárnej katastrofe v dejinách, kedy na Ukrajine vybuchla atómová elektráreň Černobyľ. Z živej krajiny, kde žili tisíce ľudí, sa stalo mŕtve miesto. Ľudia museli odísť, zmizli aj zvieratá a všetci predpokladali, že budeme musieť čakať aspoň sto rokov, než sa sem pomaly začne vracať život. Ale človek mieni a príroda robí zázraky.

Po troch desiatkach rokov sa ukazuje, že čo človek opustí, príroda veľmi rýchlo zabýva. Unikátny dokument Černobyľ ožíva vás na tieto miesta zavedie. Ako by asi vyzeral svet bez ľudí? Podobne ako v Černobyle? Je to pravdepodobné. Nielenže sa do zničenej krajiny vracajú pôvodné zvieratá, ale objavujú sa aj vzácne druhy, u ktorých sa predpokladalo, že sú na pokraji vyhynutia. Aby aj nie, keď ich tu človek neruší a neuzurpuje si ich prostredie.

Černobyľ je vlastne takým malým laboratóriom, ktoré nám ukazuje, ako rýchlo dokáže príroda reagovať a ako sa dokáže vyrovnať aj s tými najničivejšími následkami spolužitia s ľuďmi. Dokonca tu dnes žijú aj potomkovia pôvodných obyvateľov, teda nie tých ľudských (ak nepočítame pár starousadlíkov, ktorí sa sem vrátili „načierno“), ale domácich maznáčikov a zvierat, ktoré ničivú katastrofu vtedy prežili. Jedinečný dokument vám vleje do žíl nádej, že mocná príroda má neuveriteľnú schopnosť regenerácie. 

Černobyľ ožíva

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD utorok 14. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC