Dokument

Ako hodvábna cesta utvorila svet

Ako hodvábna cesta utvorila svet
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na Skylink Live TV Sledovať

Medzinárodný obchod nie je žiadny výdobytok modernej civilizácie. Túžba po exotickom tovare a zlate je stará ako ľudstvo samo.

Dnes nám stačí pár klikov na internete a potom už len čakáme na správu, kedy nám príde balík z druhého konca sveta. Pred tisícročiami bolo také „nakupovanie“ oveľa dobrodružnejšie, nebezpečnejšie a hlavne zdĺhavejšie. Všetko sa dozviete v dokumente Ako hodvábna cesta utvorila svet. Táto tisíce kilometrov dlhá cesta spojila Áziu s Európou a do rozmachu moreplavectva predstavovala hlavnú obchodnú a finančnú tepnu. Z jej názvu, hodvábna, je zrejmé, aký tovar po nej hlavne putoval. Hodváb bol obľúbený napríklad v starovekom Ríme, a to nielen u bohatých vrstiev. Rimania ho využívali aj ako platidlo pre panovníkov národov, ktoré si chceli podrobiť. Táto cesta však Európanom nepriniesla len nádherné textílie, ale napríklad aj papier. Asi najväčšieho rozmachu sa cesta dočkala v 6. až 9. storočí, kedy ju začali ovládať čínske a mongolské dynastie. Akonáhle sa do všetkého vložila v renesancii lodná doprava, sláva i význam cesty sa pomaly začali vytrácať. Bez nej by však dnešný svet nevyzeral a nefungoval rovnako. Umožnila prepojiť národy, dopravovať exotický a vzácny tovar cez celé kontinenty. Rovnako tak vďaka nej bohatli ríše, ktoré sa mohli priživiť na clách a mýtnom. Znamenala však aj skazu nejedného impéria. Skrátka Hodvábna cesta utvorila náš svet.

Ako hodvábna cesta utvorila svet

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD sobota 16. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC