Film / seriál

Za jeden povraz s robotmi?

Za jeden povraz  s robotmi?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Od celosvetovej katastrofy ubehol už rok a spolužitie ľudí s robotmi je čím ďalej komplikovanejšie. Vynikajúca sci-fi sága Humans sa z komorných začiatkov dôkladne rozrástla a v tretej sérii naráža na mnohé problémy súčasného sveta.

Robotom sa v seriáli Humans hovorí synthovia. Fungujú ako sluhovia pre každú príležitosť a sú od ľudí na nerozoznanie – do tej miery, že tým prirodzené ľudské správanie ovplyvňujú a menia. Prvá séria začala nenápadne: do obyčajnej rodiny Hawkinsovcov pribudne pekná mladá synthka, ktorú malá Sophie pomenuje Anita. Sophiina mama Laura sa ale cíti odstrčená a novému prírastku nedôveruje. A to ani netuší, že Anita patrí ku skupinke utečených synthov, ktorí sa ešte pred niekoľkými týždňami schovávali v lesoch kdesi za Londýnom…

Humans rozohrali silnú psychologickú hru, v ktorej sa motivácie vykreslených postáv preplietali v nejednoznačný a napínavý celok

Humans postupne rozohrali silnú psychologickú hru, v ktorej sa motivácie dôkladne vykreslených postáv preplietali v nejednoznačný a napínavý celok. Seriál inteligentne hral na obe strany. Dôrazom na psychológiu a otázkami, čo človeka vlastne robí človekom, zaujal divákov, ktorých sci-fi príliš nezaujíma. A u fanúšikov vedecko-fantastického žánru si zase urobil očko napríklad tým, že vedome pracuje so zákonmi robotiky, ktoré zaviedol klasik sci-fi literatúry Isaac Asimov: robot podľa nich musí chrániť človeka i seba samého ako len môže.

S tým, ako sa v seriáli hranice medzi synthami a ľuďmi rozostrujú, nutne vznikajú otázky týkajúce sa práv robotov a možností ich „sebauvedomenia“. Na začiatku tretej série získajú synthovia po celom svete upgradované vedomie seba samého, čo má za následok 120 tisíc mŕtvych ľudí: došlo k pádom lietadiel, dopravným nehodám a ďalším tragédiám. Tento „deň nula“ znamená úplnú zmenu situácie…

Tretia séria Humans je snáď ešte politickejšia ako tie predchádzajúce. Ľudia v nej napríklad kvôli obmedzeniu činnosti synthov prišli o lacnú pracovnú silu, v čom britská tlač vidí paralely s tým, ako nadchádzajúci Brexit zabráni zamestnávať imigrantov. Mnohí synthovia žijú v ohradených oblastiach v biede a bez dodávok náhradných dielov, čo môže vzbudzovať asociácie s apartheidom. Ľudia, ktorí hlásajú rovnoprávnosť medzi ľuďmi a synthami, ako napríklad Laura Hawkins, musia čeliť nadávkam a útokom. Podnik menom Bar Mix, ktorý je otvorený pre obe „etniká“, sa stane terčom bombového atentátu. Aj toto znie povedome: čiastkové zápletky Humans sa dajú vztiahnuť na rôzne skutočné prejavy rasizmu a predsudkov.

Humans dlhodobo ťažia z obsadenia multietnickými britskými hercami známymi aj z množstva ďalších ostrovných seriálov. Zostávajú naopak trochu nespravodlivo v tieni iného seriálu – Westworldu. Ten rieši podobne antiutopické témy a tiež pracuje s postavami umelého pôvodu, no s ľudskými emóciami, ale má na to omnoho vyšší rozpočet a výpravnejšie možnosti. Výhodou Humans je, že sa neodohrávajú v zábavnom parku, ale v „skutočnom“ paralelnom svete. A zatiaľ to nevyzerá, že by sa mali v dohľadnom čase dočkať konca. Tretia séria vrcholí šokujúcim odhalením, ktoré akoby vypadlo z minuloročného filmu Blade Runner 2049, ktorý sa tiež týkal problematického spolužitia ľudí s androidmi. A tento zvrat vydá minimálne na celú ďalšiu sériu.

Formát Humans tento rok zakúpili Číňania, čo pôsobí trochu ironicky. Bude zaujímavé sledovať, akú podobu seriál stojaci na otázkach ľudských práv, zneužívania priemyselných technológií či totalitných mechanizmoch naberie v krajine, kde je táto problematika ešte chúlostivejšia než inde.

Gemma Chan

Predstaviteľka jednej z hlavných úloh v Humans sa narodila v Londýne čínskym rodičom. Ako veteránka britských seriálov hrala aj v Doctorovi Who, The IT Crowd či Sherlockovi. Budúci rok sa objaví v komiksovej adaptácii Captain Marvel.

Zaujímavosť

Ako odhalila predstaviteľka synthky Anity/Mii Gemma Chan v jednom rozhovore, herci museli absolvovať „školu pre synthov“, aby sa zbavili „príliš“ ľudských gest a mimiky.

Britský seriál vznikol podľa švédskeho originálu, v ktorom sa synthovia nazývali huboti – humanoidní roboti.

Pozrite si aj

A. I. Umelá inteligencia

V blízkej budúcnosti sa roboti dokážu postarať o všetky potreby svojich majiteľov. Nedokážu ich len milovať. Ale aj to sa môže zmeniť… Veľkofilmové sci-fi rozpracoval Stanley Kubrick, po ktorom ho prevzal Steven Spielberg.

Westworld

Futuristický seriál sa odohráva v obrovskom zábavnom parku v štýle divokého západu, kde si klientela môže vyskúšať svoje najdivokejšie fantázie. O hostí sa starajú androidi pripravení splniť každé želanie.

Humans

Film / seriál
Hodnotenie FDB 87,8 % Hodnotenie redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Réžia Lewis Arnold, Samuel Donovan, China Moo-Young, Daniel Nettheim

Scénár Jonathan Brackley, Sam Vincent…

Obsadenie Gemma Chan, Katherine Parkinson, Lucy Carless, Tom Goodman-Hill, Ivanno Jeremiah, Sope Dirisu, Theo Stevenson

Dĺžka 8 × 46 min.

Rok 2015

AMC pondelok 8. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC