Film / seriál

Blade Runner 2049 – Vedia androidi, čo je to láska?

Blade Runner 2049 – Vedia androidi, čo je to láska?
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Nadväzovať na film, bez ktorého by neexistovali temné sci-fi kúsky ako Matrix, Minority Report alebo Ghost in the Shell, dlho vyzeralo ako svätokrádež. Pokračovanie filmu Blade Runner, tentoraz s dodatkom 2049, však robí slávnemu originálu česť.

Pôvodný Blade Runner sa podobne ako iné filmové adaptácie spisovateľa Philipa K. Dicka (Total Recall, Temný obraz, spomínaný Minority Report…) odohráva v nie príliš lákavej budúcnosti, ktorej špecifiká sa berú bez vysvetľovania ako fakt. 

Los Angeles roku 2019 je mravenisko živoriacich existencií, kde stále prší a ulice medzi chátrajúcimi mrakodrapmi osvetľujú len veľkoplošné reklamy. Všetci aspoň trochu majetní sa už odsťahovali do mimozemských kolónií. Z nich na Zem prenikla skupina replikantov: umelých ľudí určených na práce, ktoré by človek neprežil. Policajt Deckard ich má nájsť a „ukončiť“, teda zabiť. Čo ak je ale sám replikant? Film režiséra Ridleyho Scotta predbehol svoju dobu. Po premiére v roku 1982 zostal nepochopený: diváci a kritici sa tešili na výpravnú sci-fi rozprávku v štýle Star Wars. Tieto očakávania posilňoval aj fakt, že hlavnou hviezdou filmu bol Harrison Ford, predstaviteľ Hana Sola zo spomínanej série. História však bola tentoraz spravodlivá a pôvodný Blade Runner sa nakoniec otlačil do popkultúry a zapísal do encyklopédií.

Blade Runner 2049 uhranie diváka hypnoticky velebným tempom, úchvatnými obrazmi a nezemskou atmosférou

O pokračovaní sa začalo hovoriť už v roku 1999. Hlavnou otázkou bolo, či sa druhého dielu zúčastní Ridley Scott s Harrisonom Fordom. Po mnohých peripetiách sa Scott na dvojke podieľa iba ako producent a Ford do deja vstúpi až v poslednej tretine. Vedúcich úloh sa chopili tvorcovia o generáciu mladší: režisér Denis Villeneuve (Sicario, Prvý kontakt), ktorý Blade Runnera miluje už od detstva, a herec Ryan Gosling, ktorého k podpísaniu zmluvy prinútila účasť práve Villeneuvea a kameramana Rogera Deakinsa. O generáciu sa posúva aj dej. V roku 2049 Los Angeles zahaľuje ešte nepriestupnejší smog než minule; Zem je na pokraji ekologickej katastrofy. Modely replikantov firmy Tyrell z pôvodného filmu sú beznádejne zastarané, ich úlohu prevzali výrobky korporácie Wallace vedenej vizionárom Nianderom Wallaceom. Policajný dôstojník K (Gosling) sa dostane na stopu tajomstva, ktoré hrozí rozvrátiť zvyšky ľudskej spoločnosti – ale ktoré by sa náramne hodilo Wallaceovi. K sa rozhodne vypátrať Deckarda, ktorý je už tridsať rokov nezvestný.

Blade Runner 2049 okamžite uhranie diváka hypnoticky velebným tempom, úchvatnými obrazmi a nezemskou atmosférou. Film s úctyhodnou stopážou cez dve a pol hodiny má čas dať si záležať na každom detaile. Exteriéry sa nakrúcali na lokálitách od Islandu (úvod s „farmárom červov“, ktorý funguje ako samostatný film) cez Maďarsko (sirotinec na skládke) po nevadskú púšť. Eklektická inšpirácia pre interiéry čerpala napríklad z americkej secesie, budhistického chrámu Kijomizu-dera alebo industriálnych pustín niekdajšieho Východného bloku. Na špičkových digitálnych trikoch ocenených Oscarom sa podieľala česká spoločnosť UPP.

Pod luxusným audiovizuálnym kabátom sa postupne odkrýva temná detektívka, v ktorej láska doslova až za hrob čelí chamtivým korporátnym úkladom. Čím ďalej vyčerpanejší K zisťuje, že je len malým kolieskom vo veľkej hre, v ktorej figuruje pestrá zbierka silných ženských postáv: jeho drsná šéfka Joshi, holografická milenka Joi, zákerná Wallaceova predĺžená ruka Luv a ďalší.


Ryan Gosling 

Kanadský herec, ktorý začínal ako detská hviezda u Disneyho, pravidelne strieda polohu romantického hrdinu (Bláznivá, hlúpa láska, Zápisník jednej lásky) s komplikovanejšími alebo tajomnejšími postavami ako v politickej dráme Deň zrady alebo thrilleri Drive. Za rolu v muzikáli La La Land získal Zlatý glóbus.


Zaujímavosť

Slávny kameraman Roger Deakins, okrem iného stály spolupracovník bratov Coenovcov, za prácu na Blade Runnerovi 2049 získal Oscara. Konečne: v minulosti bol neúspešne nominovaný trinásťkrát.


Pozrite si aj

Blade Runner

Vo svojej dobe komerčný neúspech, dnes kultový titul a uznávaný míľnik žánru filmového sci-fi. Temný príbeh s Harrisonom Fordom v úlohe lovca androidov existuje prinajmenšom v siedmich verziách. Najlepší je režisérsky zostrih Ridleyho Scotta z roku 1992.

Ona

Los Angeles neďalekej budúcnosti, napokon rovnako ako v Blade Runnerovi. Theodore, citlivý spisovateľ osobných listov na objednávku, sa zbližuje so Samanthou, umelou inteligenciou s milým hlasom a empatickým prístupom.

Blade Runner 2049

Film / seriál
Hodnotenie FDB 63,6 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, HBO

Réžia Denis Villeneuve

Scénár Hampton Fancher, Michael Green

Obsadenie Ana de Armas, Dave Bautista, Ryan Gosling, Robin Wright, Jared Leto, Harrison Ford, Mackenzie Davis

Dĺžka 164 min.

Rok 2017

HBO streda 1. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC