Film / seriál

Vojnová dráma, akú ste doteraz nevideli

1917 – vojnová dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Nezmyselnosť a hrôzy vojny už dlho nenašli také originálne a pôsobivé spracovanie ako vo filme scarového režiséra Sama Mendesa.

Filmov s tematikou prvej svetovej vojny nie je veľa, snáď preto, že nie je taká akčná a „fotogenická“ ako druhá svetová. Špeciálne to platí o západnom fronte, kde sa viedla urputná, vyčerpávajúca zákopová vojna. Situácia sa však mení. Po skvelom filme Petra Jacksona Nikdy nezostarnú, prichádza so svojím pohľadom na toto obdobie aj hviezdny režisér Sam Mendes (Americká krása, Skyfall, Spectre). A ako už je u neho zvykom, ide na vec inak ako jeho predchodcovia. Ale poporiadku.

Životy v stávke

Vlastný príbeh je veľmi prostý – slobodníci Schofield a Blake dostanú rozkaz doručiť naliehavú depešu veliteľovi 2. devonshirského pluku skôr, než zaútočí na ustupujúcich Nemcov. V skutočnosti je ústup len predstieraný, jeho účelom je vlákať britské jednotky do vopred pripravenej pasce. Spojenie s devonshirským plukom bolo prerušené, do útoku zostáva niekoľko málo hodín, a tak nezostáva než vyslať peších poslov s varovaním. Na oboch mladíkov čaká samovražedná misia, pri ktorej budú musieť prejsť územím, v ktorom smrť číha doslova za každým zátarasom, v každom kráteri či zákope. V stávke je ale život 1600 britských vojakov, ktorí nevedomky pochodujú v ústrety krvavému masakru. Asi sa zhodneme, že námet nepatrí k tým najoriginálnejším. V čom teda spočíva čaro filmu, ktorý sa stal celosvetovým hitom, vyslúžil si obdiv kritiky a navrch získal tri Oscary, dva Zlaté glóbusy, sedem cien BAFTA a rad ďalších cien?

Táto vojna sa skončí jedine tak, že všetci do jedného zomrú

Kamera v hlavnej úlohe

Celý vtip spočíva v metóde, ktorou je hrôzyplná odysea nasnímaná. Film totiž vyzerá, akoby bol natočený na jeden neprerušovaný záber (samozrejme, že v skutočnosti tu strihy sú, ale šikovne ukryté). Túto pôsobivú techniku, ktorú si Mendes vyskúšal už v úvodnej scéne bondovky Spectre, priviedol kameraman Roger Deakins k dokonalosti. Prakticky to znamená, že s oboma hrdinami prežívame celú strastiplnú púť z ich perspektívy a takmer v reálnom čase. Sme dokonale prítomní v ich „tu a teraz“. Režisér sa nezdržiava psychológiou postáv, len zaznamenáva ich zúfalú snahu splniť úlohu a zároveň prežiť. Funguje to náramne – taký intenzívny pocit zmaru, všadeprítomného vojnového chaosu a zbytočnosti utrpenia sa doteraz nepodarilo vyvolať snáď žiadnemu vojnovému filmu. 

Hold filmárskej dokonalosti

Hoci sa vo filme objavia dve vysoké vojenské šarže, na samom počiatku Colin Firth a na konci Benedict Cumberbatch, k obvyklému generálskemu rečneniu našťastie nedôjde. Sú to len dve ľudské zátvorky, v ktorých sa odohráva nepatetický príbeh nesúci zrozumiteľné protivojnové posolstvo. Jediným rušivým momentom pri sledovaní filmu tak zostáva otázka, ktorá sa opakovane vtiera: ako to tí chlapi dokázali? Tí v zákopoch, aj tí za kamerou…

Príbeh Alfreda Mendesa

Sama Mendesa inšpirovalo k natočeniu filmu 1917 rozprávanie jeho vlastného dedka, ktorý narukoval k armáde v 16 rokoch. Jeho drobná a útla postava ho predurčila na úlohu spojky. Romantické predstavy a vlastenecké nadšenie rýchlo vyprchali. Pocity a zážitky zo zákopov prvej svetovej vojny, ktoré pred mnohými rokmi vykričal starý a takmer hluchý pán na svojho vnuka, ožili v diele, ku ktorému sa budú diváci ešte dlho vracať.

Sam Mendes

Tento britský režisér prerazil hneď svojím prvým celovečerným filmom Americká krása, ktorý pozbieral päť Oscarov, vrátane ceny za réžiu. Okrem mafiánskej drámy Road to Perdition sa podpísal pod megaúspešné bondovky Skyfall a Spectre. Film 1917 sám označil za antidotum predchádzajúcich bondoviek. Teraz pracuje na novom projekte Empire of Light, ktorý by mal mať premiéru v roku 2022.

1917

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,5 % Hodnotenie redakce
Foto JOJ Cinema

Réžia Sam Mendes

Scénár Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns

Obsadenie George Mackay, Dean-Charles Chapman, Andrew Scott, John Hollingworth, Adrian Scarborough, Justin Edwards, Michael Jibson, Benedict Cumberbatch

Dĺžka 119 min.

Rok 2019

JOJ Cinema HD nedeľa 17. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC