Film / seriál

Týmto chalanom musíte držať palce!

Z Paríža do Paríža – vojnová dráma
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na Skylink Live TV Sledovať

Jeden z najpozoruhodnejších francúzskych filmov posledných rokov rozpráva strhujúci príbeh dvoch židovských chlapcov, ktorí utekajú pred nacistami.

Máte strach, keď tajíte dych, fandíte so zaťatými päsťami, vyhŕknu vám slzy dojatia i ľútosti. To všetko s vami dokáže film Z Paríža do Paríža… Zúročil prednosti knihy, ktorá stála na jeho začiatku. Francúz Joseph Joffo ju začal na základe svojich spomienok z posledných rokov druhej svetovej vojny písať na začiatku sedemdesiatych rokov, v roku 1973 ju vydal pod názvom Vrecko guličiek (Un sac de billes) a čoskoro sa z nej stal bestseller. Nakoniec vyšla vo viac ako dvadsiatich jazykoch a zaradila sa do zlatého fondu literatúry. Čoskoro si Joffov román všimli aj filmári, a tak už dva roky po jeho vydaní mal premiéru rovnomenný film režiséra Jacquesa Doillona.

Sami na úteku

Znovu ich Joffov príbeh zaujal pred siedmimi rokmi. Jeho hrdinami sú desaťročný Joseph a jeho dvanásťročný brat Maurice, ktorí aj napriek zúriacej vojne trávia čas v Paríži bežným chlapčenským životom – školou, pouličnými hrami a huncútstvami. Do chvíle, kým im, rovnako ako sebe, otcovi a starším bratom, nemusí mama prišiť na oblečenie žltú hviezdu. Nacisti pritvrdzujú. Otec, ktorý má v meste prosperujúce rodinné holičstvo, rozhodne: chlapci musia odísť do bezpečia. A tak sa ešte v ten istý deň Joseph s Mauricom vydávajú na nebezpečnú púť do slobodnej zóny na juhu Francúzska. A aj keď sa tam šťastne stretnú s rodičmi aj staršími bratmi, budú sa onedlho opäť musieť vydať na cestu, aby unikli nacistom, ktorí sa v ich krajine šíria ako rakovina.

Univerzálne utrpenie

Réžie filmu sa v roku 2017 zhostil Christian Duguay, Kanaďan, ktorý réžiu vyštudoval v Montreale a cez televízne reklamy a seriály sa dostal až k filmu. Tým jeho najznámejším je Honba na Šakala z roku 1997 s Donaldom Sutherlandom či Benom Kingsleym, pred rokmi bežal v kinách jeho film Bella a Sebastián 2.

Zdá sa, že šťastie uteká rýchlejšie ako smútok.
Joseph

Po prečítaní spomínaného Joffovho románu nemal pochybnosti, že by chcel príbeh bratov z nacistami okupovaného Francúzska natočiť. „Kniha ma zaujala presvedčivým a silným príbehom o húževnatosti dvoch malých chlapcov. Príbehom rozprávaným optimistickým pohľadom detí, príbehom o svete, ktorý ich obklopuje a ktorého realita ich dobehne. Táto udalosť z histórie je silná, ale bohužiaľ aj univerzálna, pretože ani v dnešnom svete nie je možné nevidieť utrpenie a našťastie niekedy aj šťastné okamihy dnešných utečencov,“ vyhlásil režisér.

Talentovaný chlapec

Z Paríža do Paríža sa v jeho filmografii vyníma zlatým písmom – patrí k snímkam, v ktorých sa všetky filmové ingrediencie podarilo zamiešať do fungujúceho a predovšetkým fascinujúceho výsledku. Impozantnú predlohu a scenár vyzdvihuje vizuálne dokonalá kamera, hudobný podkres násobí emócie, pridávajú sa mimoriadne herecké výkony. Už len pre zážitok, ako vtedy deväťročný Dorian Le Clech bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností ohromujúcim spôsobom zahral hlavnú úlohu Josepha, sa oplatí si film pozrieť.

Hrá Žatec aj Vašut

Za nadabovanie práve Doriana Le Clecha získal jeho rovesník Matěj Havelka nomináciu na Cenu Františka Filipovského. To však nie je jediná česká stopa, ktorá sa do filmu Z Paríža do Paríža odtlačila. Pozornejší diváci si môžu všimnúť, že sa natáčalo aj v Prahe alebo v Žatci, a že pár drobných úloh si zahrali aj českí herci. Z nich tú najvýraznejšiu má Marek Vašut, ktorý sa vo filme na chvíľku objaví ako hoteliér.

Patrick Bruel (* 14. mája 1959)

Hoci v našich kinách a televízii častým hosťom nie je, patrí medzi obľúbených francúzskych hercov a spevákov. Narodil sa v Alžírsku, ale vyrastal vo Francúzsku. Vo filmoch a v televízii sa začal objavovať od 80. rokov, súčasne vydával dosky, na konte má desiatku štúdiových albumov, slávny je Entre Deux z roku 2002, na ktorom naspieval klasické šansóny v duetách s velikánmi francúzskej hudby Charlesom Aznavourom, Jeanom-Louisom Aubertom alebo Alainom Souchonom. Ako herca sme ho mali príležitosť vidieť v komédii Ako malí chlapci (2013) alebo Paríž-Manhattan (2012). Vo filme Z Paríža do Paríža si zahral otca ústrednej rodiny.

Z Paríža do Paríža

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,6 % Hodnotenie redakce
Foto Pressdata, Profimedia.cz

Réžia Christian Duguay

Obsadenie Christian Clavier, César Domboy, Elsa Zylberstein, Patrick Bruel, Kev Adams, Ilian Bergala, Lucas Prisor

Dĺžka 110 min.

Rok 2017

JOJ Cinema HD nedeľa 25. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC